Austriškas štrudelis su varške ir razinomis

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Austriškas štrudelis su varške ir razinomis
Šiandien noriu pasidalinti savo pačiu mylimiausiu desertu - austrišku varškės štrudeliu su varške ir razinomis. Neseniai pasakojau kaip pagaminti greitą štrudelį iš sluoksniuotos tešlos su obuoliais, o šį kartą papasakosiu apie "sudėtingesnį variantą", nes visą tešlą paruošime savo virtuvėje. Patikėkite pavyksta fantastiškai. Skonis tobulas ir vertas visų pačių didžiausių pagyrų. Nieko ilgai nelaukite, nes esu visiškai tikra, kad šitaip gaminsite ne kartą ir receptą ir išsisaugosite ateičiai. Pradedam! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba dalį miltų pakeisti viso grūdo miltais, taip suteikiant desertui daugiau maistinių medžiagų. 
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar abrikosais, kurie suteiks kitokį, bet ne mažiau malonų skonį. 
  • Brendį galima pakeisti romu, vyšnių likeriu arba tiesiog apelsinų sultimis, jei norite paruošti desertą be alkoholio. 
  • Varškę galite rinktis įvairaus riebumo – nuo liesos iki riebios, priklausomai nuo to, kokio kremiškumo norite pasiekti. 
  • Vietoje grietinės tinka naudoti graikišką jogurtą, o sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi. 
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu arba tikros vanilės ankšties sėklomis. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

  • Gaminant austrišką štrudelį, labai svarbu tešlą iškočioti kuo ploniau – tradiciškai sakoma, kad per ją turėtų matytis laikraščio tekstas. 
  • Kad būtų lengviau tai padaryti, tešlą reikėtų leisti "pailsėti" kambario temperatūroje bent 30 minučių – tai padės glitimui atsipalaiduoti ir tešla taps elastingesnė.
  • Kočiojant naudokite pakankamai miltų, kad tešla neliptų prie paviršiaus. 
  • Varškę prieš naudojimą rekomenduojama pertrinti per sietelį, kad įdaras būtų vientisos konsistencijos. 
  • Razinas būtina gerai nuplauti ir išmirkyti – tai ne tik suminkština jas, bet ir leidžia prisigert brendžio aromatui. 
  • Kepant štrudelį, svarbu stebėti orkaitės temperatūrą – per karšta orkaitė gali sudeginti viršų, o vidus liks neiškepęs. 
  • Padažą verta gaminti neperdžiovintame puode ir nuolat maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. 

Ingredientai

     Tešlai:
    • miltai: 200 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • aliejus: 1,5 valgomojo šaukšto
    • druska: žiupsnelio
    • drungnas vanduo: 5 valgomųjų šaukštų
     Įdarui:
    • varškė: 200 gramų
    • kiaušiniai: 2 (atskirti tryniai nuo baltymų)
    • grietinė: 100 gramų
    • sviestas: 50 gramų
    • cukrus: 100 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • miltai: 30 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • razinos: 1 saujos
    • brendis: 1 valgomojo šaukšto
     Užpilui:
    • tryniai: 1
    • pienas: 150 mililitrų
     Padažui:
    • kiaušiniai: 1
    • pienas: 350 mililitrų
    • krakmolas: 1 valgomojo šaukšto
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • vanilinis cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    Papildomai:
    • sviestas (skardos patepimui)
    • cukraus pudra (viršaus apibarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių įdarui skirtas razinas užpilame su verdančiu vandeniu bei palaikome maždaug kelias minutes.
  2. 2. Vandenį nupilame, užpilame brendžiu bei paliekame.
  3. 3. Tuomet iš tešlai skirtų ingredientų užminkome tešlą, suspaudžiame į kamuoliuką, apvyniojame maistine plėvele bei paliekame stovėti kambario temparatūroje, kol ruošiamė įdarą.
  4. 4. Tada įdarui sviestą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei žiupsneliu druskos.
  5. 5. Sudedame varškę, grietinę, trynius bei miltus ir vėl gerai išplakame mikseriu. Įmaišome razinas.
  6. 6. Baltymus atskirai išplakame iki standžių putų bei atsargiai įmaišome į masę mediniu šaukštu.
  7. 7. Po to orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros.
  8. 8. Stalą pabarstome miltais bei iškočiojame tešlą. Tešla turi būti stačiakampio formos bei kaip įmanoma plonesnė.
  9. 9. Ant tešlos paskleidžiame varškės įdarą bei susukame į vyniotinį. Sujungimas privalo būti apačioje. Sujungimą galite patepti baltymo plakiniu (kaip tik baltymas lieka nuo užpilo – galite jį ir panaudoti), kad neatšoktų, bet jei jis bus apačioje – visai nėra būtina.
  10. 10. Itin atsargiai perkeliame į kepimo skardą, išteptą su sviestu. Dedame į orkaitę bei kepame maždaug 15 minučių.
  11. 11. Kol kepa pasiruošiame užpilą. Trynį išplakame su pienu. Šį užpilą supilame ant jau 15 minučių pakepto štrudelio.
  12. 12. Štrudelį vėl dedame į orkaitę bei kepame dar 35-40 minučių, kol dailiai parus.
  13. 13. Tuo tarpu kol štrudelis kepa, galite paruošti padažą. Visus padažui nurodytus ingredientus sudedame į mažą puodą bei išplakame.
  14. 14. Dedame ant viryklės bei ant silpnos kaitros kaitiname, nuolatos maišydami, kol padažas sutirštės.
  15. 15. Paskui iškeptą štrudelį apibarstome cukraus pudra bei apliejame paruoštu padažu.
  16. 16. Valgome dar karštą. Skanaus!

Aldona

Naudingas
(0)
Puikiai gavosi. Ačiū. ;)
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Braškiniai pyragaičiai
(2)
Pyragaičiai Kinder Délice
(4)