Avinžirnių falafeliai pagal Beatą - geriausias receptas

2017-10-17 Autorius oSkanu.lt

Avinžirnių falafeliai pagal Beatą - geriausias receptas
Falafeliai - kas tai? Arab. فلافل‎ = falāfel - aliejuje iškeptas patiekalas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų. Tai tradiciškas arabų patiekalas, kuris dažniausiai būna patiekiamas su rytietiška duona, taip vadinama pita, arba susuktas į lavašą. Taipogi būna paskaninamas salotomis, daržovėmis, aštriais arba tahini padažais. Falafeliai gali būti valgomi vieni kaip užkandis arba būti meze dalis.

Beveik visose Artimųjų Rytų kraštų (taipog ir Vakaruose) falafeliai yra ruošiami iš avinžirnių. Šie nėra išverdami, o būna paliekami brinkti nakčiai, tuomet sugrūdami kartu su prieskoniais (paprastai dedama česnako, porų, kmynų ir panašiai). Iš mišinio paruošiamas pailgos ar rutulio formos darinys ir kepamas aliejuje. Iš pupų ruošti falafeliai labiausiai yra paplitę Egipte.

Falafeliai apskritai yra kildinami iš Egipto. Greičiausiai jie buvo įkvėpti panašių indiškų patiekalų, kurie pradėti gaminti Keralos bei Kolkatos žydų 19 amžiaus pabaigoje. Po to šis patiekalas iš Aleksandrijos, žydų pastangomis paplito po daugelį Artimųjų Rytų kraštų ir šiomis dienomis ten yra labai populiarus užkandis. Turkų ir arabų gyventojai sugebejo patiekalą išpopuliarinti ir Europoje. Falafeliai yra tapę populiarūs daugelyje Vakarų šalių, ypatingai mėgstami kaip užkandis vegetarų ir veganų.

Koptai pasninko metu falafeliais keičia mėsą, bet legenda nėra pagrįsta įrodymais, kad jie jų gaminti nuo seno. Ramadano metu falafeliai kartais būna patiekiami ir iftar -saulėlydžio vakarienės - metu. 

Aš pati jau ruošiau ne vienus falafelius, nes vis norėjau atrasti savo mėgstamiausią receptą. Ir turiu pasakyti, kad kol kas šis man patiko labiausiai, tad juo ir pasidalinsiu su Jumis visais. Nieko nelaukite, imkitės gamybos ir Jūs! 

Ingredientai

    Falafeliams:
    • avinžirniai: 1 stiklinės
    • svogūnai: 1
    • česnakas: 2 skiltelių
    • petražolės: 1 saujos
    • miltai: 2 valgomųjų šaukštų
    • soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • pipirai
    • kuminas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • aliejus: kepimui
    Salotoms:
    • salotos
    • pomidorai: 2
    • raudonieji svogūnai: 0,5
    • agurkai: 1
    Jogurtiniam užpilui:
    • riebesnis jogurtas be priedų: 1 stiklinės
    • druska: žiupsnelio
    • citrinos sultys: 0,5

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje per naktį vandenyje brinkintus avinžirnius gerai sumalkite virtuvės kombainu arba tiesiog trintuvu.
  2. 2. Svogūnus smulkiai supjaustykite bei suberkite į avinžirnių masę.
  3. 3. Ten pat suberkite prieskonius: druską, pipirus, kuminą, smulkiai kapotas petražoles, įspaudžiame česnako skilteles, suberkite miltus bei gerai viską išminkykite.
  4. 4. Tuomet iš gautos masės formuokite graikinio riešuto dydžio rutuliukus (turėtų gautis maždaug 19 rutuliukų), juos dėkite į gerai įkaitintą aliejų, virkite maždaug 4-5 minutes, kol gražiai paruduoja.
  5. 5. Tada iškeptus falafelius išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingo aliejaus perteklius.
  6. 6. Po to jogurtiniam užpilui tiesiog sumaišykite visus nurodytus ingredientus.
  7. 7. Patiekite falafelius su salotomis bei kuo daugiau užpilo. Skanaukite!

Išbandžiau

Nesigavo, pasileido keptuvėje viskas..
Atsakyti

Gleivydas

Kepiau ant iešmo suvertus. Labai skaniai gavosi. Niekas negalėjo atspėti kas tai yra. Reikia porą šaukštų miltų dar įdėti. Vasaros sezonui super
Atsakyti

Zabediejus

Aš tai nekepu visai, bet sulipdau tokias kaip dešreles ir sušaldau kameroje. Gaunasi avinžirnių ledai. Vasarą labai tinkama nuo karščio.
Atsakyti
Saldžiarūgščiai baklažanai, kepti keptuvėje
(1)
Vegetariškas patiekalas: Ryžiai su pievagrybiais (risotas)
(2)