Baklažanų užtepėlė su kepintomis saulėgrąžomis 🍆

2025-03-20 Autorius oSkanu.lt

Baklažanų užtepėlė su kepintomis saulėgrąžomis 🍆
Baklažanų užtepėlė su kepintomis saulėgrąžomis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško gardaus, bet sveiko užkandžio. Šis Viduržemio jūros virtuvės įkvėptas patiekalas yra tobulas pasirinkimas aperityvui, švenčių stalui ar kasdieniam užkandžiui. Švelni baklažanų tekstūra puikiai dera su traškiomis saulėgrąžomis, sukurdama harmoningą skonių ir tekstūrų derinį. Ši užtepėlė yra subtiliai aromatinga, su lengvai juntamu svogūnų aštrumu ir švelniai rūgštelėjančiu baklažanų skoniu. Patiekalas yra ne tik skanus, bet ir sveikas - baklažanai yra puikus skaidulų šaltinis, o saulėgrąžos suteikia sveikųjų riebalų ir vitaminų. Šią užtepėlę galima patiekti su šviežia duona, krekeriais arba daržovių lazdelėmis, ji taip pat puikiai tinka kaip sumuštinių pagrindas. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jeigu neturite baklažano, galite jį pakeisti cukinija arba moliūgu, nors skonis bus šiek tiek kitoks. 
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti kokosų arba rapsų aliejumi. 
  • Vietoje įprasto svogūno galite naudoti šalotinį svogūną, jis suteiks švelnesnį skonį. 
  • Saulėgrąžas galima pakeisti kepintais moliūgų sėklomis, sezamo sėklomis arba kedro riešutais. 
  • Jei mėgstate aštrų skonį, galite pridėti šviežio česnako arba aitriųjų paprikų. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norėdami išgauti geriausią baklažano skonį, prieš kepimą galite jį pabarstyti druska ir palikti 15-20 minučių, kad ištrauktų kartumo skystį, po to nuplaukite ir nusausinkite. Užtepėlės konsistencija priklauso nuo jūsų skonio - galite ją palikti truputį grubesnę arba trinti iki visiškai vientisos masės. Užtepėlė geriau išlaikys skonį, jei ją paruošite iš vakaro ir paliksite šaldytuve per naktį, taip skoniai geriau susijungs. 

Ingredientai

    • Baklažanas: 1 vidutinio dydžio (apie 300 g) 
    • Alyvuogių aliejus: 2 valgomieji šaukštai 
    • Mažas svogūnas: 1 vienetas (arba pagal skonį) 
    • Druska: 1/2 arbatinio šaukštelio (pagal skonį) 
    • Pipirai: 1/4 arbatinio šaukštelio (pagal skonį) 
    • Saulėgrąžos: saujelė (apie 50 g) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę arba karšto oro gruzdintuvę iki 200°C temperatūros.
  2. 2. Baklažaną perpjaukite per pusę išilgai ir minkštimą kelis kartus įpjaukite kryžmai.
  3. 3. Abi baklažano puses gausiai apšlakstyk alyvuogių aliejumi, kad gerai įsigertų į minkštimą.
  4. 4. Baklažano puseles dėsi į įkaitintą orkaitę arba karšto oro gruzdintuvę ir kepsi 25 minutes, kol minkštimas bus minkštas ir lengvai įsmeigus šakutę.
  5. 5. Tuo metu keptuvėje be aliejaus paskrudink saulėgrąžas, nuolat maišydamas, kol jos lengvai paruduos ir pradės skleisti aromatą.
  6. 6. Kai baklažanas bus iškepęs, šaukšto pagalba atsargiai išimk minkštimą, stengdamasis nepažeisti odelės, ir sudėk į maisto smulkintuvą.
  7. 7. Smulkiai supjaustyk svogūną ir pusę jo įdėk į smulkintuvą kartu su baklažanu.
  8. 8. Įberk druską, pipirus ir trumpai trink, kol masė taps vientisa.
  9. 9. Paragauk ir, jei reikia, įdėk likusį svogūną, daugiau druskos ar pipirų.
  10. 10. Galutinai sutrynęs masę iki norimos konsistencijos, įmaišyk didžiąją dalį kepintų saulėgrąžų, pasilikdamas nedidelę dalį papuošimui.
  11. 11. Patiekiant, užtepėlę sudedi į gražų dubenėlį, viršų palaistai alyvuogių aliejumi ir apibarstai likusiais kepintomis saulėgrąžomis.
Trinta veganiška keptų morkų sriuba
(3)
Vegetariška lazanija su daržovėmis ir grybais
(2)