Trinta brokolių sriuba su grietinėle ir sūriu

Autorius apie receptą

Šis patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, ypač šaltuoju metų laiku, kai norisi šilto, maistingo ir komfortiško valgio. 
Šios sriubos pagrindą sudaro švieži brokoliai, kurie ne tik suteikia ryškų žalią atspalvį, bet ir pasižymi gausybe vitaminų bei mineralų – ypač vitaminais C, K ir geležimi. Grietinėlė suteikia sriubai kremiškumo, o sūris – papildomo skonio gilumo. Šiame recepte naudojama feta, tačiau ją galima keisti kitais sūriais, priklausomai nuo to, ar norite stipresnio, švelnesnio ar pikantiškesnio skonio.

Ši sriuba taip pat tinka vegetarams, jei naudojami vegetariški sūriai. Be to, ją galima pasiruošti iš anksto ir šildyti kitą dieną – skonis išlieka nepriekaištingas.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Feta sūrį galima pakeisti mėlynuoju pelėsiniu sūriu – jis suteiks stipresnį, ryškesnį skonį.
  • Taip pat tinka tepamasis varškės sūrelis – jis suteiks švelnesnę, kreminę tekstūrą.
  • Raudonuosius svogūnus galima keisti baltuoju arba geltonuoju svogūnu.
  • Vietoje grietinėlės galima naudoti augalinę grietinėlę (avižų ar sojų) – tinka veganams ar netoleruojantiems laktozės.
  • Vietoje brokolių galima naudoti žiedinius kopūstus arba jų mišinį.
  • Vietoje sviesto tiks ir alyvuogių aliejus ar kokosų aliejus – sveikesnis pasirinkimas.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norint išgauti tobulai švelnią tekstūrą, sriubą rekomenduojama trinti elektriniu trintuvu, o ne smulkinti šakute ar grūstuve.
  • Sriubos skonis sustiprėja, jei pagaminus leidžiama jai pastovėti bent 15 minučių prieš patiekiant.
  • Jei norite lengvesnio patiekalo, grietinėlę galima keisti į pieną ar daržovių sultinį.
  • Skonį galite pagyvinti įdėję žiupsnelį muskato riešuto ar citrinos sulčių prieš pat patiekiant.
  • Sriubą galima užšaldyti – ji išlaiko skonį iki 2 mėnesių šaldiklyje.

Ingredientai

    • brokoliai: 2
    • vanduo: 500 mililitrų
    • grietinėlė: 300 mililitrų
    • bulvės: 2
    • morkos: 2
    • raudonieji svogūnai: 2 (tinka ir paprasti)
    • feta sūris: ~160 gramų (arba mėlynasis pelėsinis sūris arba tepamasis sūrelis)
    • sviestas: 80 gramų
    • pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
    • karis: 1 arbatinio šaukštelio
    • česnakas: 2 skiltelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia puode ištirpiname sviestą ir apkepiname susmulkintą svogūną bei česnaką.
  2. 2. Po to sudedame nuskustą ir kubeliais pjaustytą bulvę, šiek tiek apkepame, dedame sutarkuotas morkas ir apkepame, kol šiek tiek susileidžia.
  3. 3. Pagardiname prieskoniais (jeigu naudosite fermentinį sūrį, galite sriubą ir šiek tiek pasūdyti), užpilame vandeniu ir paverdame maždaug 15 minučių.
  4. 4. Paskui sudedame žiedynais išskirstytą brokolį. Užverdame sumažiname kaitrą ir verdame ant nedidelės kaitros maždaug 5 minutes.
  5. 5. Po to užpilame grietinėlę, užviriname ir sriubą sutriname.
  6. 6. Išpilstome į pasirinktas lėkštes, pabarstome sūriu, patiekiame ir skanaujame!

Atsiliepimai

Kvapni frikadelių sriuba su ryžiais
(22)
Šalta avokadų sriuba su pasukomis pagal Beatą
(2)
Daržovių sriuba su grybais
(3)