Beatos bruknių uogienė su kriaušėmis

2025-03-21 Autorius oSkanu.lt

Beatos bruknių uogienė su kriaušėmis
Šios bruknių uogienės receptą pamačiau Beatos laidoje ir nusprendžiau pasigaminti. Man ir mano šeimai ji nerealiai patiko. Nuo šiol tai receptas, kuris patenka į uogienių TOP5.

Tokia uogienė tinka, ne tik kaip įprasta uogienė, bet ir kaip pagardas prie paukštienos patiekalų.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Jei neturite bruknių, galite naudoti spanguoles, kurios suteiks panašų rūgštų skonį. 
  • Kriaušes galima pakeisti obuoliais, ypač rūgštesnėmis veislėmis kaip Antaniniai, kurie puikiai papildys bruknių skonį. 
  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudo rudąjį cukrų, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį, arba medų, kuris pridės švelnaus, natūralaus saldumo. 
  • Vandenį galima pakeisti obuolių sultimis, kurios suteiks papildomo vaisinio aromato. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Rinkitės prinokusias, bet ne pernokusias kriaušes – jos turėtų būti pakankamai tvirtos, kad išlaikytų formą verdant. Bruknės turėtų būti šviežios arba šaldytos, tačiau atšildytos prieš gaminimą. Jei mėgstate tekstūrinę uogienę, palikite dalį bruknių ir kriaušių nesutrintų. Virimo laiką galite reguliuoti pagal norimą tirštumo lygį – ilgesnis virimas suteiks tirštesnę konsistenciją. Kad uogienė geriau stingtų, galima pridėti šiek tiek citrinos sulčių, kurios ne tik padės konservuoti, bet ir sustiprins bruknių rūgštelę. 

Ingredientai

    8-iems 0,5 litro stiklainiams:
    • bruknės: 1 kilogramo
    • kriaušės: 1 kilogramo
    • vanduo: 0,5 stiklinės
    • cukrus: 1 kilogramo

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kruopščiai nuplauki bruknių uogas šaltu vandeniu ir atidžiai perrink, pašalindamas pažeistas uogas ir šapelius.
  2. 2. Kriaušes nulupk, išimk sėklalizdžius ir supjaustyk vidutinio dydžio kubeliais arba skiltelėmis, priklausomai nuo to, kokios tekstūros uogienės pageidauji.
  3. 3. Paruoštas bruknių uogas ir kriaušių gabalėlius sudėsi į didelį, storiadugni puodą.
  4. 4. Tuomet į puodą įpili 0,5 stiklinės vandens ir užbersi cukrų. Viską gerai išmaišysi.
  5. 5. Puodą pastatai ant vidutinio karščio viryklės ir, kai mišinys užvirs, sumažini kaitrą.
  6. 6. Ant nedidelės kaitros maišant virk mišinį apie 20-30 minučių, kol uogienė sutirštės iki pageidaujamos konsistencijos.
  7. 7. Jeigu nori lygesnės tekstūros, galėsi pasirinkti alternatyvų gaminimo būdą – virtą masę sutrinti blenderiu. Šiuo atveju vandens į receptą dėti nereikia.
  8. 8. Karštą uogienę tuojau pat supilstysi į sterilizuotus stiklainius, palikdamas apie 1 cm tarpą iki viršaus.
  9. 9. Užpildytus stiklainius sandariai uždarysi dangteliais ir apversi juos dugnu į viršų.
  10. 10. Stiklainius apvertęs, paliksi juos atvėsti kambario temperatūroje per naktį.
  11. 11. Atvėsusią uogienę laikysi vėsioje, tamsioje vietoje, kur ji išsilaikys iki metų laiko.
  12. 12. Atidarytą stiklainį būtinai laikysi šaldytuve ir suvartosi per 2-3 savaites.

Linas

Pakaitinti 10-15 min. jau supilsčius į stiklainius? Čia kažkas ne taip:)))
Atsakyti