Beatos keptas varškės pyragas su avietėmis

2023-08-09 Autorius oSkanu.lt

Beatos keptas varškės pyragas su avietėmis
Aš labai mėgstu varškę. Ir avietes. Ir pyragus. O viskas kartu (gaunasi tarsi ir "sūrio pyragas" su uogomis…) - irgi labai patinka. Seniau vis galvodavau, kad tokie lengvi ir vientisi tie varškės pyragai gaunasi tik naudojant kokią nors fantastišką "švelniąją" varškę arba kokį stebuklingą a la Philadelphia ar maskarponės sūrį, bet man kuo idealiausiai ir skaniausiai gavosi naudojant gerą kokybišką naminę varškę, tik privalu gerai ją pertrinti. Vietoje aviečių, aišku, galite naudoti ir kitokias uogas, bet man avietės yra nenuginčijamas favoritas.

Aš šį pyragą gamindama naudojau 21 centimetro skersmens formą su nuimamais šonais, bet geriau būtų kokia vientisa, be nuimamų šonų, nes padas - sviestinės tešlos, tai gali sviestas šiek tiek tekėti per formos apačią.

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltai: 300 gramų
    • druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 150 gramų
    • sviestas: 200 gramų
    Varškės masei:
    • kiaušiniai: 4
    • krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
    • varškė: ~400-500 gramų (kuo riebiau, tuo skaniau, galima naudoti ir kreminę)
    • plakamoji grietinėlė: 200 gramų
    • cukrus: 150 gramų
    • vanilinis cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt. (nėra būtina)
    • šaldytos arba šviežios avietės: 250 gramų 
    • migdolų drožlės (pabarstyti ant viršaus; nėra būtina, bet tikrai labai tinka)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia iš tešlai skirtų produktų suminkome tešlą (viską dėjau į kombainą, prasukau ir paskui dar pagniaužiau, kad suliptų iki stambesnių trupinių).
  2. 2. Tada du trečdalius tešlos trupinių beriame į kepimo popieriumi ištiestą formą, pirštais suspaudžiame suformuodami padą ir subadome šakute.
  3. 3. Dedame maždaug 10-iai minučių į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
  4. 4. Varškės masei kiaušinius gerai išplakame su krakmolu.
  5. 5. Tuomet viską (varškę, grietinėlę, cukrų, vanilinį cukrų, išplaktus kiaušinius, nutarkuotą citrinos žievelę) gerai sumaišome ir pertriname virtuviniu kombainu arba trintuvu (blenderiu).
  6. 6. Ant kiek pakepto pado pilame dalį varškės masės, barstome dalį uogų, krečiame likusią varškės masę, vėl barstome likusias uogas (kiek įspausdami) ir trupiname likusį trečdalį tešlos.
  7. 7. Pabarstyti migdolų drožlių (jeigu varškės masė skystoka, ant viršaus likusius trupinius ir migdolų drožles paskirstome pyragui 20-30 min apkepus ir sutvirtėjus).
  8. 8. Kepame 175 laipsnių temperatūroje maždaug 50 minučių.
  9. 9. Iškepus leidžiame pilnai atvėsti!
  10. 10. Rekomenduoju dar palaikyti per visą naktį šaldytuve, kad skoniai dar labiau "susidraugautų". Skanaus!
Pyragas Angelo ašaros
(25)
Vokiškas varškės pyragas
(4)