Bulvių tarkių kleckiukai

2025-04-09 Autorius oSkanu.lt

Bulvių tarkių kleckiukai
Bulvių tarkių kleckiukai - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris savo paprastumu ir skoniu užkariauja daugelio širdis. Šių kleckiukų istorija siekia gilias lietuviškos virtuvės tradicijas, kai mūsų senoliai iš paprasčiausių ingredientų kūrė tikrus kulinarijos šedevrus. Šis receptas ypatingas tuo, kad jame naudojamos tiek žalios, tiek virtos bulvės, todėl kleckiukai tampa puresni ir švelnesnio skonio. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei norite paįvairinti receptą, galite naudoti šias alternatyvas: 

  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba nedideliu kiekiu miltų, jei bulvės nepakankamai krakmolingos.
  • Į masę galima įmaišyti smulkintų žolelių - krapų, petražolių ar česnako - papildomam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Žalias bulves rekomenduojama tarkuoti smulkia tarka, kad kleckiukai būtų švelnesnės tekstūros.
  • Prieš formuojant kleckiukus, masę galima palikti 10-15 minučių pastovėti, kad krakmolas geriau susirištų.
  • Verdant kleckiukus, vandenį galima lengvai pasūdyti, taip išryškinant bulvių skonį.
  • Jei norite, kad kleckiukai būtų dar minkštesni, galite naudoti daugiau virtų bulvių.
  • Kleckiukus galima šaldyti ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.

Ingredientai

    ~40 nedidelių kleckiukų:
    • žalios bulvės: 1 kilogramo
    • virtos bulvės: 500 gramų
    • svogūnai: 2
    • krakmolas: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoši žalias bulves - jas nuplauk, nulupk ir sutarkuok kartu su svogūnais smulkia tarka.
  2. 2. Gautą masę gerai nusunki, išspausdamas perteklinį skystį. Skystį gali išsaugoti - jame yra vertingo krakmolo, kuris nusėda ant dugno.
  3. 3. Virtas bulves nulupk ir sutrink šakute arba bulvių trintuve iki vientisos masės.
  4. 4. Sumaišyk žalių bulvių tarkius su trintomis virtomis bulvėmis dideliame dubenyje.
  5. 5. Krakmolą sumaišyk su nedideliu kiekiu vandens, kad gautųsi vientisa košelė, ir įmaišyk į bulvių masę. Šis žingsnis ypač svarbus, jei tavo bulvės nėra labai krakmolingos.
  6. 6. Masę gerai išmaišai, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  7. 7. Drėgnomis rankomis formuoji nedidelius apvalius kleckiukus. Jie turėtų būti maždaug riešuto dydžio.
  8. 8. Dideliame puode užvirinamas vanduo, kurį galima lengvai pasūdyti.
  9. 9. Suformuotus kleckiukus atsargiai sudėk į verdantį vandenį.
  10. 10. Kleckiukai verda apytiksliai 15 minučių, bet tikslus laikas priklausys nuo jų dydžio. Jie bus paruošti, kai iškils į paviršių ir bus minkšti.
  11. 11. Išgriebk paruoštus kleckiukus kiaurasamčiu ir leisk jiems nuvarvėti.
  12. 12. Patiekimas vyksta su tavo mėgstamu padažu - grietine, grybų padažu, spirgučiais ar tiesiog sviesto gabaliuku.
  13. 13. Skanaukite šiltus kleckiukus iškart po paruošimo, kad pajustumėte geriausią skonį!
Durniukai su grybų padažu
(1)
Ispaniška bulvių ir tuno mišrainė
(2)