Burrata su keptais vyšniniais pomidorais ir smidrais

2025-05-12 Autorius Indrė - gaminu_sau

Burrata su keptais vyšniniais pomidorais ir smidrais
Burrata su keptais vyšniniais pomidorais ir smidrais – tai lengvas, elegantiškas patiekalas, kuris idealiai atspindi vasaros skonių harmoniją. Šis receptas kilęs iš Italijos virtuvės tradicijų, kur aukštos kokybės ingredientai ir paprastas paruošimas leidžia kiekvienam komponentui suspindėti. Gaivūs, sultingi vyšniniai pomidorai, švelniai skrudinti smidrai ir kreminė burrata susijungia į vieną tobulą skonio derinį, papildytą riešutiniu kedrinių pinijų akcentu. Tai puikus pasirinkimas tiek lengviems pietums, tiek kaip užkandis svečiams ar net šventinei vakarienei. Patiekalas ne tik gardus, bet ir atrodo estetiškai – ryškios spalvos ir elegantiška tekstūra papuoš kiekvieną stalą. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vyšniniai pomidorai gali būti keičiami mažais slyviniais pomidorais arba geltonaisiais pomidorais, kad patiekalas būtų spalvingesnis.
  • Smidrus galima pakeisti cukinijų juostelėmis.
  • Kedrinės pinijos tinka keisti graikiniais riešutais, migdolų drožlėmis ar net moliūgų sėklomis.
  • Alyvuogių aliejų galima keisti švelniu avokadų aliejumi arba šalto spaudimo rapsų aliejumi.
  • Burratą galima keisti šviežia mocarela arba rikota, jei norisi lengvesnio varianto.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Smidrus prieš kepant rekomenduojama nupjauti kietesnius galus, kad tekstūra būtų vienodai minkšta.
  • Pomidorus galima lengvai įpjauti, kad jie kepant šiek tiek pratrūktų ir išleistų savo sultis.
  • Kedrines pinijas galima šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje prieš dedant į orkaitę – taip skonis bus intensyvesnis.
  • Jei norisi ryškesnio skonio, prieš patiekiant galima apšlakstyti balzaminiu kremu.
  • Patiekalą rekomenduojama tiekti su šviežia, traškia ciabatta ar kitokia baltos duonos riekelėmis, kad būtų galima sušluostyti likusį aliejų ir sultis.

Ingredientai

    • Vyšniniai pomidorai: 200 g.
    • Smidrai: 200 g.
    • Kedrinės pinijos: 25 g.
    • Burrata: 1 vnt.
    • Alyvuogių aliejus: 3 v.š.
    • Druska: pagal skonį.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite daržoves: smidrus nuplaukite ir nupjaukite kietus galus, o vyšniniai pomidorai gali būti palikti sveiki arba, jei pageidaujate, perpjauti pusiau, kad skonis būtų intensyvesnis.
  2. 2. Į kepimo indą sudėkite paruoštus pomidorus ir smidrus taip, kad jie būtų paskirstyti tolygiai.
  3. 3. Apibarstykite daržoves druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais pagal savo skonį.
  4. 4. Ant daržovių paskleiskite kedrines pinijas, kurios kepdamos taps maloniai traškios.
  5. 5. Viską gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, kad daržovės gražiai apskrustų ir įgautų sodrų skonį.
  6. 6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite paruoštas daržoves apie 15–20 minučių, kol pomidorai suminkštės, o smidrai įgaus lengvą auksinį atspalvį.
  7. 7. Kai daržovės bus iškepusios, atsargiai išimkite jas iš orkaitės ir perkelkite į serviravimo lėkštę.
  8. 8. Lėkštės centre įdėkite šviežią burratą – jos kreminė šerdis gražiai kontrastuos su šiltomis daržovėmis.
  9. 9. Patiekalą dar kartą lengvai apšlakstykite likusiu kepimo metu susidariusiu aromatingu aliejumi.
  10. 10. Jei norisi, prieš patiekiant galite užlašinti šiek tiek balzaminio kremo ir papuošti šviežiomis baziliko ar rukolos lapeliais.


Burrata su keptais vyšniniais pomidorais ir smidrais
Keptos šparaginės pupelės su Tahini padažu
(1)
Koldūnai su avinžirniais ir riešutų sviestu
(1)
Vegetariška pica su daržovėmis, feta ir alyvuogėmis
(3)
Cukinijų kepsneliai
(3)
Paprika, įdaryta kuskuso kruopomis
(1)