Charčio su kiauliena

Autorius apie receptą

Charčio su kiauliena – tai aromatinga, soti ir kiek aštroka sriuba, kilusi iš Gruzijos kulinarinio paveldo, tačiau puikiai prisitaikiusi ir mūsų virtuvėje. Tradiciškai ši sriuba ruošiama su jautiena, tačiau kiaulienos kumpis suteikia patiekalui švelnesnį skonį bei minkštesnę tekstūrą. Kiauliena puikiai įsigeria visų prieskonių aromatus, todėl galutinis rezultatas – turtingas ir gilus skonis, kuriam sunku atsispirti. Charčio išsiskiria tuo, kad joje dera aštrumas, rūgštelė iš pomidorų, bei sodrus mėsos sultinys, kurį dar labiau sušildo chmeli-suneli prieskonių mišinys. Ši sriuba puikiai tinka šaltuoju metų laiku arba tada, kai norisi ko nors šilto ir sotaus. 

Dėl naudojamų ingredientų bei jų proporcijų, sriuba yra ne tik skani, bet ir gana soti – viena porcija aprūpina organizmą energija ilgam laikui. Šis receptas patiks tiek aštraus maisto gerbėjams, tiek tiems, kurie nori išbandyti kiek neįprastą, bet lietuviškai pritaikytą Gruzijos skonį. 
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos kumpis gali būti keičiamas į kiaulienos mentę arba sprandinę, jei norisi riebesnės ir minkštesnės mėsos tekstūros.
  • Ryžius galima pakeisti perlinėmis kruopomis ar net bolivine balanda tiems, kas ieško sveikesnės alternatyvos.
  • Pomidorus savo sultyse galima pakeisti šviežiais pomidorais (apie 4 vidutinio dydžio), nuluptais ir susmulkintais.
  • Čili pipirai gali būti keičiami į maltus aitriuosius pipirus arba čili dribsnius – jų kiekį taip pat galima reguliuoti pagal pageidaujamą aštrumą.
  • Chmeli-suneli galima pakeisti džiovintu raudonėliu, baziliku ir kalendra – šie prieskoniai padės išlaikyti rytietišką skonį.
  • Cukrų galima pakeisti klevų sirupu arba medumi, jei norite natūralesnės saldumo natos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsą patartina šiek tiek apskrudinti – taip ji išlaikys savo sultingumą ir suteiks sriubai papildomo skonio gilumo.
  • Jei norite tirštesnės sriubos, naudokite mažiau vandens arba įdėkite šiek tiek daugiau ryžių.
  • Čili pipirus visada paragaukite prieš dedant – jų aštrumas gali labai skirtis.
  • Sriubą galima virti iš anksto – kitą dieną skonis dar labiau atsiskleidžia.
  • Jei norisi daugiau rūgštelės, į sriubą galima įlašinti šlakelį citrinos sulčių prieš patiekiant.

Ingredientai

    • kiaulienos kumpis: ~600 gramų
    • ryžiai: 100 gramų
    • pomidorai savo sultyse: 2 nedidelių skardinių (arba 1 didelės)
    • svogūnai: ketvirtadalio
    • čili: 1-2 (priklausomai nuo mėgstamo aštrumo)
    • česnakas: 2 didelių skiltelių
    • vanduo: 0,5-0,7 litro
    • cukrus: 1-2 arbatinių šaukštelių (nėra būtina)
    • prieskoniai chmeli-suneli (arba juodieji pipirai, susmulkintas lauro lapas, paprikos milteliai ir kalendra)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaulieną supjaustome nedideliais gabaliukais.
  2. 2. Tada svogūną smulkiai supjaustome.
  3. 3. Viską pakepiname ant keptuvės.
  4. 4. Pomidorus savo sultyse susmulkiname blenderiu, jeigu norisi, kad liktų didesni gabaliukai pomidorų, supjaustome juos tiesiog peiliu, kaip tai šį kartą padariau aš.
  5. 5. Čili perpjauname išilgai perpus, išimame sėklas, pertvaras ir supjaustome smulkiai, česnakus sutarkuojame.
  6. 6. Puode užviriname vandenį, pradžioje geriau mažiau įpilti, po to galima bus įpilti dar, jeigu bus mažai.
  7. 7. Į užvirintą vandenį sudedame pakepintą mėsą su svogūnais, įberiame šiek tiek druskos, suberiame ryžius ir toliau verdame ant nedidelės kaitros.
  8. 8. Toje pačioje keptuvėje pakepiname pusę pjaustytų čili, sudedame susmulkintus pomidorus su visomis sultimis, kelias minutes patroškiname, sudėti pusę česnakų, dar porą minučių patroškiname ir supilame į puodą su mėsa, virti, kol beveik išvirs ryžiai.
  9. 9. Paskui sudedame druską, prieskonius, likusius susmulkintus čili ir česnakus. Aš šiame etape dar įdedu cukraus pagal skonį, nes man pasirodė šiek tiek rūgštoka, o su cukrumi pats tas.
  10. 10. Verdame, kol išverda ryžiai. Patiekdami galite įdėti petražolių kelis lapelius. Skanaus!

Atsiliepimai

Turkiška raudonųjų lęšių sriuba
(2)
Tiršta kokosų sriuba su daržovėmis ir triušiena
(4)
Pomidorinė sriuba su lęšiais
(1)