Veganiška daržovių ir avinžirnių sriuba su makaronais 🥣

Autorius apie receptą

Veganiška daržovių ir avinžirnių sriuba su makaronais – tai puikus pasirinkimas visiems, ieškantiems subalansuoto, maistingo ir lengvai paruošiamo patiekalo tiek pietums, tiek vakarienei. Ši sriuba išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo maistine verte – joje gausu baltymų, skaidulų, sudėtinių angliavandenių bei sveikųjų riebalų.

Sujungus avinžirnius, makaronus ir įvairias daržoves, gaunamas ne tik gardus, bet ir labai sotus patiekalas, kuris ilgam suteikia energijos ir neapsunkina skrandžio. Kokosų pienas suteikia švelnumo ir kreminės tekstūros, o citrinos sultys įneša malonaus rūgštumo bei gaivumo. Tai puikus pavyzdys, kaip augalinis maistas gali būti visavertis ir itin gardus.

Svarbiausia, kad šis receptas nereikalauja daug laiko ar sudėtingų įgūdžių – tai puikus pasirinkimas tiek užsiėmusiems žmonėms, tiek pradedantiesiems virtuvėje. Ingredientai beveik „pasigamina patys“, o jums tereikia vos 20 minučių ir vieno puodo. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Svogūnas: galima naudoti raudonąjį svogūną ar porą – suteiks švelnesnį ir saldesnį skonį.
  • Saliero kotas: jei neturite, galite keisti morka ar paprika – jos suteiks spalvų ir natūralaus saldumo.
  • Alyvuogių aliejus: galima naudoti kokosų ar rapsų aliejų – abu tinka kepimui.
  • Šaldytų daržovių mišinys: tinka ir šviežios daržovės – cukinija, brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, žirneliai.
  • Daržovių sultinys: galima naudoti ir vandens bei daržovių sultinio kubelio mišinį.
  • Konservuoti avinžirniai: tinka ir iš anksto išmirkyti bei išvirti džiovinti avinžirniai.
  • Makaronai sriubai: galima naudoti ryžinius makaronus, speltos ar grikių makaronus – jie suteiks papildomos maistinės vertės.
  • Kokosų pienas: galima keisti sojų ar avižų grietinėle.
  • Žaliosios citrinos sultys: tinka ir citrinos sultys – suteiks panašaus rūgštumo.
  • Žalumynai: galima naudoti šviežius bazilikus, čiobrelius ar mėtas, priklausomai nuo norimos skonio gaidos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norėdami intensyvesnio skonio, prieš supildami sultinį, pakepinkite daržoves šiek tiek ilgiau, kad jos lengvai karamelizuotųsi.
  • Jeigu norite tirštesnės sriubos, įdėkite šaukštą bulvių košės miltelių ar sutrintų avinžirnių.
  • Makaronus virkite atskirai, jei planuojate sriubą laikyti keletą dienų – taip jie neištiš.
  • Sriubą galite gardinti šaukšteliu maistinių mielių dribsnių – jie suteiks sūrumo ir gilumo skonio.
  • Prieš patiekiant, įdėkite šaukštą augalinio jogurto ar avokado – tai pridės kremo ir papildomo skonio sluoksnio.

Ingredientai

    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Saliero kotas: 1 vnt.
    • Alyvuogių aliejus: 1 valgomasis šaukštas
    • Šaldytų daržovių mišinys: 1 pakelis (apie 400 g)
    • Daržovių sultinys: 1 litras
    • Konservuoti avinžirniai: 1 skardinė (apie 240 g nusausintų)
    • Makaronai sriubai: apie 100 g
    • Kokosų pienas: ⅓ skardinės (apie 130 ml)
    • Žaliosios citrinos sultys: ½ vaisiaus
    • Žalumynai (krapai, petražolės, laiškiniai svogūnai): pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite nuo puodo įkaitinimo vidutinėje kaitroje. Kai jis įkaista, supilkite alyvuogių aliejų.
  2. 2. Suberkite kubeliais pjaustytą svogūną ir kepkite apie 2 minutes, kol jis pradeda skaidrėti.
  3. 3. Tuomet įdėkite saliero kotą ir kepkite dar 2 minutes, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų.
  4. 4. Į puodą sudėkite šaldytų daržovių mišinį. Užpilkite daržovių sultiniu ir uždenkite puodą dangčiu. Leiskite sriubai virti apie 15 minučių, kol daržovės taps minkštos, bet vis dar išlaikys formą.
  5. 5. Tuomet į sriubą įmaišykite makaronus bei nusausintus avinžirnius.
  6. 6. Supilkite kokosų pieną, kuris suteiks sriubai kreminės tekstūros. Viską išmaišykite ir virkite dar 5–7 minutes, priklausomai nuo makaronų rūšies ir jų paruošimo laiko.
  7. 7. Kai makaronai suminkštėja, nukelkite puodą nuo kaitros. Įspauskite pusės žaliosios citrinos sultis – jos suteiks lengvos rūgštelės ir gaivumo. Tuomet suberkite pasirinktus smulkintus žalumynus.
  8. 8. Leiskite sriubai pastovėti dar kelias minutes, kad visi skoniai susilietų.
  9. 9. Patiekite karštą. Jei norite, galite pabarstyti papildomais žalumynais ar lašeliu kokosų pieno dėl estetikos. Skanaus!

Atsiliepimai

Trinta kreminė moliūgų sriuba su keptais avinžirniais
(2)
Klasikiniai lietuviški šaltibarščiai su bulvėmis
(24)
Kreminė veganiška burokėlių sriuba su greipfrutų sultimis ir traškiu tofu
(1)
Guliašo sriuba su kiauliena ir bulvėmis
(30)
Paprasta Itališka svogūnų sriuba
(1)
Dilgėlių sriuba
(3)
Keptų pomidorų ir pupelių sriuba su ančiuviais
(1)