Citrininės madlenos - sausainiai

Autorius apie receptą

Šiandien buvo tokia diena, kai galėjau visiškai niekur neskubėti ir besitvarkydama virtuvę sugalvojau, kad seniai jau bekepiau madlenas, todėl išsitraukiau madlenų kepimo skardą ir ėmiausi darbo. Begamindama nusprendžiau, kad šiandien jos bus citrininės, nes norėjau su jomis paeksperimentuoti.

Labai mėgstu šiuos kepinius, nes jie nereikalauja daugybės pastangų ir visada gaunasi nuostabiai. O citrininė jų versija tikrai verta Jūsų dėmesio. Be galo patiko šis variantas. Būtinai gaminsiu šitaip ir ateityje! 

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudoti rudą cukrų, kuris suteiks gilesnį karamelės prieskonį.
  • Citrinos žievelę galima pakeisti apelsinų, žaliųjų citrinų (laimų) arba greipfrutų žievele, priklausomai nuo norimo citrusinių vaisių akcento.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (1 arbatinis šaukštelis sodos ir 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių).
  • Jei neturite medaus su citrina, galite naudoti paprastą medų ir pridėti papildomai 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti speltos miltais arba sumaišyti su kokosų miltais (santykiu 4:1) subtilesniam skoniui.
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, tačiau tuomet madlenos turės lengvą kokosų prieskonį.
  • Cukraus pudrą galima papildyti vanilės cukrumi arba cinamonu, suteikiant papildomą aromatą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradedant gaminti, rekomenduojama visus ingredientus atšildyti iki kambario temperatūros, taip tešla bus vientisesnė.
  • Madlenų formeles būtina gerai ištepti sviestu ir pabarstyti miltais, kad pyragėliai lengvai atsiskirtų po kepimo.
  • Citrinos žievelę tarkuokite tik plonai, vengdami baltos dalies, kuri gali suteikti kartumo.
  • Po tešlos paruošimo, rekomenduojama ją palikti šaldytuve 1-2 valandas, tai padės pasiekti charakteringą madlenų "kuprelę".
  • Kepkite madlenas ne didesnėje nei nurodyta temperatūroje, nes jos gali pernelyg greitai apskrusti išorėje, bet likti neiškepusios viduje.
  • Nekepinius stebėkite per orkaitės dureles – kai madlenos pasieks auksinę spalvą ir centro viršuje pasirodys charakteringa "kuprelė", jos bus paruoštos.
  • Madlenas geriausia valgyti tą pačią dieną, kai jos iškepamos, nes tada jos yra minkščiausios ir aromatingiausios.
  • Jei planuojate madlenas laikyti ilgiau, laikykite jas sandariame inde kambario temperatūroje iki 3 dienų.

Ingredientai

    • cukrus: 120 gramų
    • miltai: 150 gramų
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 2 vnt.
    • sviestas: 130 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 3
    • medus su citrina: 1 šaukšto
    • cukraus pudra (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių nutarkuotą citrinų žievelę sumaišome su cukrumi bei išplakame su kiaušiniais iki purumo.
  2. 2. Tuomet miltus išsijojame kartu su kepimo milteliais ir palaipsniui įmaišome į kiaušinių masę.
  3. 3. Sviestą bei medų ištirpiname ir supilame į tešlą. Išmaišome.
  4. 4. Tada supilame tešlą į specialias kepimo formeles ir kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių, kol pyragėliai gražiai apskrus ir iškeps.
  5. 5. Po to atvėsiname.
  6. 6. Atvėsus pyragėliams, apiberiame juos cukraus pudra.
  7. 7. Patiekiame ir lepinamės!

Atsiliepimai

Belgiški vafliai su obuoliais
(2)
Neriebus meduolis be medaus su uogiene
(12)
Austriškas štrudelis su varške ir razinomis
(28)