Citrininiai sviestiniai sausainiai

2024-11-29 Autorius Tinginio Lėkštė

Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai – tai trapūs ir gardūs kepiniai, kurie puikiai papildo bet kurį arbatos ar kavos puodelį. Jų subtilus citrinos aromatas ir švelnus saldumas sukuria tobulą skonio balansą, džiuginantį tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Šie sausainiai ne tik lengvai pagaminami, bet ir greitai dingsta nuo stalo, todėl jie taps mėgstamu desertu jūsų namuose.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Cukrus (75 g): galite naudoti rudąjį cukrų arba kokosų cukrų, suteikiančius sausainiams karamelinį atspalvį.
  • Lydytas ir pravėsęs sviestas (45 g): galima pakeisti kokosų aliejumi, tačiau tai šiek tiek pakeis skonį.
  • Vanilės ekstraktas (1 šaukštelis): vietoj jo galite naudoti migdolų ar citrinų ekstraktą, suteikiant kitokį aromatą.
  • Kvietiniai miltai (120 g): dalį miltų (iki 50%) galite pakeisti viso grūdo miltais arba migdolų miltais, kad sausainiai būtų maistingesni.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos vėsinimas: atšaldžius tešlą, ją bus lengviau formuoti, o sausainiai išlaikys formą kepant.
  • Cukraus pudros naudojimas: apvoliojus tešlos rutuliukus cukraus pudroje, sausainiai įgaus gražią, trapią plutelę.
  • Kepimo laikas: stebėkite sausainius kepimo metu; jie turėtų būti šviesūs su švelniai auksiniais krašteliais.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1500 kcal 
  • Viename sausainyje (apie 22 g): apie 68 kcal 

Ingredientai

    22 sausainiai: 
    • Cukrus: 75 g
    • Tarkuota citrinos žievelė: 1 citrinos
    • Lydytas ir pravėsęs sviestas: 45 g
    • Vanilės ekstraktas: 1 šaukštelis
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Citrinos sultys: 2 šaukštai
    • Kvietiniai miltai: 120 g
    • Kepimo milteliai: 1/2 šaukštelio
    • Druska: žiupsnelis
    • Cukrus ir cukraus pudra: apvoliojimui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Cukraus ir citrinos žievelės paruošimas: sumaišykite cukrų su tarkuota citrinos žievele, kol cukrus taps drėgnas ir aromatingas.
  2. 2. Skystų ingredientų pridėjimas: į cukraus ir citrinos mišinį įpilkite lydytą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą; gerai išmaišykite.
  3. 3. Kiaušinio įmaišymas: įmuškite kiaušinį ir vėl gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
  4. 4. Citrinos sulčių įpylimas: supilkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite.
  5. 5. Sausų ingredientų paruošimas: atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  6. 6. Tešlos sujungimas: sausų ingredientų mišinį palaipsniui įmaišykite į skystą masę, naudodami mentelę, kol gausite vienalytę, šiek tiek lipnią tešlą.
  7. 7. Tešlos šaldymas: uždenkite tešlą ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, kad ji sutvirtėtų.
  8. 8. Orkaitės paruošimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  9. 9. Sausainių formavimas: iš atšaldytos tešlos formuokite mažus rutuliukus, juos apvoliokite cukruje, tada cukraus pudroje.
  10. 10. Sausainių išdėstymas: sudėkite rutuliukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp jų.
  11. 11. Kepimas: kepkite sausainius orkaitėje 8–12 minučių, kol jų paviršiuje atsiras įtrūkimų, o jie patys atrodys iškepę, bet ne per daug apskrudę.
  12. 12. Atvėsinimas: išimkite sausainius iš orkaitės ir leiskite jiems atvėsti ant skardos apie 10 minučių prieš patiekiant.


Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai
Citrininiai sviestiniai sausainiai
Recepto autorius Tinginio Lėkštė
Kakaviniai espresso sausainiai
(1)