Prancūziški, su itin daug sūrio, karšti sumuštiniai "Croque Monsieur" (lietuviškai išvertus - traškus ponas). Labai sotus patiekalas, tiks tiek pusryčiams, tiek priešpiečiams.
Aš šį kartą ruošiau 2 skirtingus variantus, su grybais ir pelėsiniu sūriu, bei su kumpiu. Esmė - niekur neskubėti, "Bešamelio" padažą pamažėle kaitinant ir labai stipriai maišant sutirštinti iki vientisos masės be jokių gumulėlių, taip pat nepagailėti tarkuoto sūrio, nepatingėti išlaukti kokių 15-17 minučių, kol sumuštiniai iškeps orkaitėje.
Man asmeniškai pasirodė kiek per daug darbo ruošti tokius sumuštinius pusryčiams: sugaišau maždaug 30 minučių , per tą laiką vaikai spėjo javainių prisivalgyti, o ir aš pati rytais tiek laiko neturiu, tai nebent gaminti savaitgalį.
Taip pat, reikia pažymėti - pelėsinio sūrio variantas mano vaikams visai nepatiko. Visai kitokie atsiliepimai buvo priešpiečių metu, kai iškepiau "Croque Monsieur" su kumpiu. Tiek vaikai, tiek mano vyras labai džiaugėsi, užsakė, kad ateityje gaminčiau juos dar ir dar.
Mano pačios naudotos duonos riekės buvo milžiniškos, skardoje tilpo vos po 6. Mažesnių duonos riekučių reikės 8. Kadangi vienam "Croque Monsieur" paruošti naudojamos dvi duonos riekutės, tai išeiga gausis 3-4 porcijos. Aprašytas produktų kiekis yra skirtas vienam variantui ruošti.
Galimi "Croque" įdarų receptai (aš pasirinkau gaminti du iš jų):
- Tradiciškas Croque Monsieur: "Dijon" garstyčių, kumpio ir "Gruyere" sūrio, "Bešamelio" padažo.
- Croque Champignon: majonezo, grybų griežinėlių, pelėsinio sūrio, "Bešamelio" padažo.
- Croque-Pomme: majonezo, plonų obuolio griežinėlių, šalavijo lapelių, kumpio, "Cantal" sūrio, "Bešamelio" padažo.
- Croque Madame: "Dijon" garstyčių, vištienos krūtinėlės, "Gruyere" sūrio, vietoje "Bešamelio" padažo dedamas keptas kiaušinis.
- Croque Provencal: prieskoninių žolelių majonezo, pomidoro griežinėlių, kumpio, "Raclette" sūrio, "Bešamelio" padažo.
- Croque Tartiflette: "Dijon" garstyčių, keptų bulvių griežinėlių, kumpio, "Reblochon" sūrio, "Bešamelio" padažo.