Drėgna ir kvapni bananų duona su riešutais

2024-12-08 Autorius Jurgittos receptai

Drėgna ir kvapni bananų duona su riešutais
Bananų duona – tai saldus ir drėgnas kepinys, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui prie kavos ar arbatos. Šis tradicinis amerikietiškas skanėstas yra mėgstamas visame pasaulyje dėl savo paprasto paruošimo ir nuostabaus skonio. Be to, tai puikus būdas sunaudoti pernokusius bananus, kurie suteikia duonai natūralaus saldumo ir minkštumo.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bananai: vietoj bananų galite naudoti trintus obuolius arba moliūgų tyrę, tačiau skonis ir tekstūra šiek tiek skirsis.
  • Kiaušiniai: jei norite gaminti be kiaušinių, juos galite pakeisti 2 šaukštais maltų linų sėmenų, sumaišytų su 6 šaukštais vandens. 
  • Miltai: dalį kvietinių miltų galite pakeisti pilno grūdo arba riešutų miltais, kad duona būtų sveikesnė ir turtingesnio skonio.
  • Sviestas: vietoj sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba augalinį aliejų.
  • Cukrus: baltą cukrų galite pakeisti ruduoju cukrumi arba medumi, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti duonos skonį ir tekstūrą.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Naudokite gerai prinokusius bananus su rudomis dėmelėmis – jie suteiks daugiau saldumo ir drėgmės duonai.
  • Nepermaišykite tešlos, kad duona išliktų minkšta ir puri.
  • Į tešlą galite įmaišyti smulkintų riešutų, šokolado gabalėlių ar džiovintų vaisių, kad praturtintumėte skonį.
  • Iškepusią duoną leiskite atvėsti prieš pjaustant, kad gabalėliai būtų tvarkingi ir nesubyrėtų.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2500 kcal 
  • Kalorijos vienoje porcijoje (1/8 duonos): apie 312 kcal 

Ingredientai

    • Prinokę bananai: 4 vnt.
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Kvietiniai miltai: 230 g
    • Kepimo milteliai: 2 šaukšteliai
    • Vanilinis cukrus: 12 g
    • Aliejus arba sviestas: 70 g
    • Cukrus: 150 g
    • Riešutai (pvz., graikiniai ar migdolai): sauja
    • Vanilės ekstraktas: 1 šaukštelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite orkaitę: įkaitinkite ją iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Sutrinkite bananus: nulupkite prinokusius bananus ir sutrinkite juos šakute iki vientisos masės.
  3. 3. Sumaišykite skystus ingredientus: į bananų tyrę įmaišykite cukrų, aliejų arba ištirpintą sviestą bei lengvai išplaktus kiaušinius. Viską gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  4. 4. Įmaišykite sausus ingredientus: į gautą masę suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atsargiai maišykite, kol ingredientai susijungs.
  5. 5. Papildomi priedai: jei norite, į tešlą įmaišykite smulkintus riešutus ir vanilės ekstraktą, kad praturtintumėte skonį.
  6. 6. Paruoškite kepimo formą: išklokite ją kepimo popieriumi arba lengvai patepkite riebalais, kad duona nepriliptų.
  7. 7. Supilkite tešlą: į paruoštą kepimo formą supilkite tešlą ir tolygiai paskirstykite.
  8. 8. Kepkite: dėkite formą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes arba tol, kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
  9. 9. Atvėsinkite: išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai atvėsti formoje apie 10 minučių, tuomet išimkite iš formos ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.