Gardūs virtų bulvių blynai su varške ir kiaušiniais

Autorius apie receptą

Gardūs virtų bulvių blynai su varške ir kiaušiniais – tai klasikinis patiekalas, kupinas nostalgiško skonio, švelnios tekstūros ir paprasto, bet labai jaukaus derinio. Šis receptas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei ar net šventiniam stalui, kai norisi kažko jaukaus ir sotaus. Šio tipo blynai dažnai kepami regionuose, kur vertinami natūralūs produktai ir paprasti, tačiau maistingi receptai. Švelni varškės ir bulvių masė su subtiliu kiaušinio prisilietimu sukuria purų, bet tvirtą blynelį, kurio skonį dar labiau paryškina šiltas grietinės ir sviesto padažas su žalumynais. 

Šie blynai ne tik skanūs, bet ir maistingi – puikus pasirinkimas šeimos pietums ar svečių vaišėms. Jie patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, ypač tiems, kurie vertina tradicinius lietuviškus skonius. Be to, šis receptas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta išnaudoti virtas bulves likusias po vakarienės – iš jų galima lengvai sukurti naują, skanų patiekalą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškę galima keisti rikota arba trinta feta, jei norisi šiek tiek stipresnio skonio, tačiau išlaikyti kreminę konsistenciją.
  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltos, avižų arba viso grūdo miltus – taip padidinsite skaidulų kiekį.
  • Jei norisi sveikesnio varianto, aliejų kepimui galima pakeisti sviestu ar net kepti sausoje keptuvėje su nepridegančia danga.
  • Grietinę galima keisti natūraliu graikišku jogurtu – jis suteiks gaivumo.
  • Krapus padaže galima keisti petražolėmis, svogūnų laiškais ar net šviežiu čiobreliu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves patartina virti su lupenomis, o po to nulupti – taip jos išliks sausesnės ir blynai bus tvirtesni.
  • Varškę rekomenduojama naudoti sausesnę – jei per šlapia, reikėtų nusunkti.
  • Tešla neturi būti per minkšta – jei limpa prie rankų, įberkite šiek tiek daugiau miltų.
  • Kepimui naudokite vidutinę ugnį – taip blynai gerai iškeps viduje, nesudegs išorėje.
  • Padažą geriausia ruošti likus kelioms minutėms iki patiekimo – šiltas jis bus skaniausias.

Ingredientai

    • varškė: 200 gramų
    • bulvės: 500 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • miltai: 1 stiklinės
    • druska: žiupsnelio
    • aliejus: kepimui
    Padažui:
    • sviestas: 100 gramų
    • grietinė: 130 gramų
    • kapoti krapai (arba petražolės)
    • vanduo: šlakelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulvės buvo nuskustos, išvirtos pasūdytame vandenyje, o tuomet atvėsintos ir sumaltos mėsmale arba sutrintos bulvių trintuvu.
  2. 2. Į gautą bulvių masę buvo įmuštas kiaušinis, įdėta varškė, suberti miltai bei įberta druskos. Viską kruopščiai minkėte, kol susiformavo vientisa tešla.
  3. 3. Rankas sudrėkinę vandeniu, suformavote vidutinio dydžio blynelius.
  4. 4. Juos dėjote į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepėte, kol abi pusės gražiai apskrudo – po maždaug 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.
  5. 5. Kol blynai kepė, nedideliame puode ištirpinote sviestą ant silpnos ugnies – neleisdami jam pradėti kepti ar ruduoti.
  6. 6. Tuomet įdėjote grietinę ir kapotus žalumynus.
  7. 7. Padažą pagardinote žiupsneliu druskos. Jei masė tapo per tiršta, įpylėte šlakelį vandens ir gerai išmaišėte.
  8. 8. Karštus blynelius patiekėte su ką tik paruoštu padažu – jų skonis buvo dar sodresnis ir kremiškesnis.
Gardūs virtų bulvių blynai su varške ir kiaušiniais

Atsiliepimai

Veganiški amerikietiški blynai
(1)
Moliūgų blynai su sūriu
(2)