Ghee sviestiniai sausainiai be pieno ir glitimo, su beržų cukrumi

2025-03-21 Autorius oSkanu.lt

Ghee sviestiniai sausainiai be pieno ir glitimo, su beržų cukrumi
Įdomiai skamba, sviestiniai sausainiai be pieno, tiesa?

Tiesiog vietoj tikro sviesto naudojau Ghee sviestą ir kokosų rafinuotą aliejų. Sausainiai gerokai viršijo mano lūkesčius. Pirmą kartą pabandžiau kepti tik iš ryžių miltų. Gavosi, bet sausainiai buvo gan sausi ir kietoki. Antrą kartą kepdama dėjau tapijokų miltų ir kokosų drožlių ir labiau patiko rezultatas. Sausainių kietumas priklauso nuo to kiek laiko kepami jie. Kuo labiau jų viršus parudavęs, tuo sausainiai bus kietesni. Tešlai naudojau baltus ryžių miltus, bet galima ir per pusę keisti su rudųjų ryžių miltais. Priedus taip pat naudokite pagal savo skonį. Vanilę, kokosų drožles, citrinos sultis, įvairius mėgstamus prieskonius. Vietoj beržų cukraus, galima dėti ir paprastą ar rudąjį cukrų, eritritolį, ar kitus saldiklius.

Matavimui naudojau 220 mililitrų puodelį.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šis receptas puikiai tinka eksperimentams! Štai keletas alternatyvų, kurias galite išbandyti: 
Reklama

  • Vietoje baltų ryžių miltų galima naudoti ruduosius ryžių miltus arba jų mišinį (50/50).
  • Tapijokų miltus galima pakeisti bulvių krakmolu arba kukurūzų krakmolu.
  • Beržų cukrų galima pakeisti kokosiniu cukrumi, rudu cukrumi, eritritoliu, stevija ar medumi (nors medus pakeis tekstūrą).
  • Vietoje augalinio pieno tinka migdolų, kokosų, avižų ar bet koks kitas augalinis pienas.
  • Ghee sviestą galima naudoti vien tik jį arba maišyti su rafinuotu kokosų aliejumi, kaip nurodyta recepte.
  • Kokosų drožles galima pakeisti smulkintais riešutais ar sėklomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Keletas patarimų, kurie padės pasiekti geriausią rezultatą:
 
  • Sausainių kietumas tiesiogiai priklauso nuo kepimo laiko – kuo ilgiau kepsite ir kuo labiau parudavęs bus viršus, tuo kietesni bus sausainiai.
  • Jei mėgstate minkštesnius sausainius, kepkite trumpiau ir stebėkite, kada jie pradės lengvai ruduoti kraštus.
  • Tešlai būtina pastovėti šaldytuve mažiausiai 2 valandas – tai padeda ingredientams "susidraugauti" ir sausainiai kepant geriau išlaiko formą.
  • Formuojant sausainius, patepkite rankas ir pjaustymo lentelę aliejumi, taip išvengsite papildomų miltų ir tešlos lipnumo.
  • Matavimui naudokite 220 mililitrų puodelį arba gramais pasveriamus produktus tikslesniam rezultatui.
  • Jei norite sodresnio skonio, pridėkite vanilės ekstrakto arba cinamono.

Ingredientai

    ~12-15 sausainių:
    • ryžių miltai: 2 puodelių
    • tapijokų miltai: 1 puodelio
    • ištirpintas Ghee sviestas: 0,5 puodelio (naudojau per pusę su rafinuotu kokosų aliejumi)
    • beržų cukrus: 0,5 puodelio (ksilitolio)
    • augalinis pienas: trečdalio puodelio
    • kiaušiniai: 1 
    • kokosų drožlės: 5 valgomųjų šaukštų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio (naudojau beglitimius)
    • ksantano dervos milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • citrinos sultys: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai Ghee sviestą, per pusę su kokosų aliejumi, ištirpinkite puodelyje, įstatytame į verdantį vandenį. Turi gautis pusė puodelio tirpinto sviesto, ar mišinio.
  2. 2. Perpilkite į dubenį ir palikite trumpam atvėsti. Tada į jį suberkite beržų cukrų ir mikseriu gerai išplakite.
  3. 3. Ten pat įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir citrinos sultis. Dar kartą gerai išplakite.
  4. 4. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus. Maišant, sudėkite juos į riebiąją masę. Iš pradžių gali atrodyti, kad inde per daug miltų ir jie nesiriša į tešlą. Čia jau reikia turėti kantrybės ir rankomis vis maišyti ir minkyti tešlą. Sviestas po truputį pradės tirpti ir tešla įgaus vientisumą ir netgi pasidaro lipni. Tada ją reikia statyti į šaldytuvą bent porai valandų.
  5. 5. Prieš formuojant sausainius, rankas ir pjaustymo lentelę šiek tiek patepkite aliejumi. Taip išvengsite papildomų miltų ir tešlos lipnumo.
  6. 6. Tada iš tešlos formuokite nedidelius ritinėlius, juos pjaustykite ir tarp delnų susukite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Juos šiek tiek suplokite ir šakute kryžmai įspauskite
  7. 7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite pasiruoštus sausainėlius.
  8. 8. Kepkite maždaug 20 minučių. Man gavosi pusantros skardos. Skanaus!
Apelsininiai sausainiai su aguonomis
(2)