Sviestiniai sausainiai su cukraus pudra - geriausias receptas

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Sviestiniai sausainiai su cukraus pudra - geriausias receptas
Sviestiniai sausainiai su cukraus pudra - tai nuostabus klasikinis desertas, kuris užima ypatingą vietą lietuviškoje kulinarijoje. Šie trapūs, burnoje tirpstantys skanėstai man primena visas tetas ir jaukius ėjimus į svečius vaikystėje. Kiekvienas kąsnelis - tai kelionė į prisiminimus, kai močiutės virtuvėje sklisdavo svaiginantis sviesto ir šviežiai keptų sausainių aromatas. 

Šie sausainiai turi ypatingą vietą mūsų tradicijose - jie puikiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi prie kavos ar arbatos puodelio, tiek šventiniam stalui. Jų paruošimas nereikalauja sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų, tačiau rezultatas visada džiugina akį ir lepina gomurį. 

Sviestiniai sausainiai ne tik gražiai atrodo, bet ir tirpsta burnoje, palikdami subtilų sviesto ir saldaus cukraus pudros skonį. Šių trapių gardumynų receptų yra begalės, tačiau yra kelios svarbios taisyklės, kurios galioja jiems visiems ir užtikrina tobulą rezultatą kiekvieną kartą. 

Esminis dalykas yra 4 pagrindiniai ingredientai - kokybiškas sviestas, miltai, cukraus pudra ir druska. Nuo šių ingredientų santykio priklauso sausainių tekstūra ir skonis. Atsižvelgiant į tai, kad ingredientų sąrašas nėra ilgas, rekomenduoju rinktis aukščiausios kokybės produktus, kad sausainiai būtų išskirtinio skonio. 

Šis receptas, kurį dalinuosi su jumis, yra ištobulintas per daugelį metų eksperimentuojant virtuvėje. Jis garantuoja idealią tekstūrą - traškius, bet tuo pačiu švelniai burnoje tirpstančius sausainius, kurie ilgai išlieka švieži tinkamai laikomi. Kiekvienas, kas paragaus šių sausainių, prašys pakartoti receptą, todėl būkite pasiruošę dalintis! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama
Ad Placeholder

Nors klasikinis sviestinių sausainių receptas yra tobulas, kartais tenka ar norisi eksperimentuoti su ingredientais. Štai keletas galimų alternatyvų: 
Reklama
Ad Placeholder

Miltai: Standartiniams kvietiniams miltams galite rasti keletą alternatyvų: 
Reklama
Ad Placeholder

  • Galite sumaišyti įprastus miltus su pilno grūdo miltais (rekomenduojama proporcija - 70% kvietinių ir 30% pilno grūdo), tokiu atveju sausainiai taps kiek kietesni, tačiau įgaus sveikesnį profilį ir riešutinį poskonį.
  • Jei vengiate glitimo, įprastus miltus galite pakeisti speltų miltais, tačiau tuomet sausainiai bus kiek kietesni ir tamsesni.
  • Taip pat galima eksperimentuoti su migdolų ar kokosų miltais. Atkreipkite dėmesį, kad šie miltai yra kitokios konsistencijos, todėl tešla bus biresnė. Tokiu atveju rekomenduojama įmušti papildomą kiaušinį, kad tešla geriau susirištų.

Sviestas: Kadangi tai yra sviestiniai sausainiai, rekomenduoju rinktis kuo kokybiškesnį sviestą, bent jau 82% riebumo. Nekeiskite sviesto margarinu ar kitu riebalų mišiniu, nes tai iš esmės pakeis sausainių skonį ir tekstūrą. Galite išbandyti:
 
  • Sviestą su druska (tuomet recepte sumažinkite druskos kiekį)
  • Ghee sviestą (lydytą sviestą be priemaišų) - jis suteiks intensyvesnį riešutinį aromatą
  • Veganiškoms alternatyvoms tiktų kokosų aliejus, tačiau tuomet sausainiai įgaus kokosų poskonį

Cukrus: Šiame recepte naudojama cukraus pudra, kuri suteikia sausainiams ypatingą, burnoje tirpstančią tekstūrą. Alternatyvos:
 
  • Galima naudoti įprastą baltą cukrų, tačiau tuomet sausainiai bus traškesni
  • Rudas cukrus suteiks karamelės poskonį, tačiau sausainiai taps tamsesni, drėgnesni ir ne tokie traškūs
  • Jei norite sumažinti kalorijų kiekį, galite išbandyti stevijos ir cukraus mišinį santykiu 1:2

Papildomi ingredientai: Nors klasikinis receptas yra nuostabus, galite jį paįvairinti:
 
  • Įtarkuota citrinos ar apelsino žievelė suteiks gaivų citrusinį poskonį
  • Vanilės ekstraktas ar vanilinis cukrus pridės aromato
  • Malti cinamonas, kardamonas ar muskato riešutas suteiks šiltų prieskonių natas
  • Vietoj migdolų galite naudoti kapotus lazdyno riešutus, pistacijas ar kokosų drožles


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti tobulą rezultatą, verta atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:
 
  1. Sviesto temperatūra: Sviestas turi būti kambario temperatūros, bet ne per minkštas. Idealiausia išimti jį iš šaldytuvo likus 30-40 minučių iki gaminimo. Tai užtikrins geresnį sviesto ir cukraus išsukimą iki purios konsistencijos.
  2. Tešlos poilsis: Po tešlos užminkymo, ją rekomenduojama suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve apie 30 minučių. Tai leis sviesteliui sustingti, o tešla bus lengviau kočiojama ir išlaikys formą kepant.
  3. Tešlos storis: Stenkitės visus sausainius iškočioti vienodo storio (3-4 mm), kad jie keptų tolygiai. Galite naudoti specialius kočėlo žiedus, padedančius išlaikyti vienodą storį.
  4. Kepimo temperatūra: Kepkite sausainius vidutinio karštumo orkaitėje (170-180°C). Per aukšta temperatūra gali sudeginti sausainius iš išorės, o vidus liks nekeptas.
  5. Kepimo laikas: Stebėkite sausainius kepimo metu - jie turi įgauti švelnią auksinę spalvą, bet ne patamsėti. Dažniausiai pakanka 12-15 minučių, priklausomai nuo jūsų orkaitės.
  6. Atvėsinimas: Leiskite sausainiams pilnai atvėsti ant grotelių prieš sudedant į indą. Karšti sausainiai yra minkšti ir trapūs, bet atvėsę tampa tvirtesni.
  7. Laikymas: Laikykite sausainius sandariame inde kambario temperatūroje iki 2 savaičių. Norėdami išlaikyti ilgiau, galite juos užšaldyti ir laikyti iki 3 mėnesių.

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltų: 500 gramų
    • sviesto: 200 gramų
    • cukraus pudros: 100 gramų
    • kiaušinių: 2
    • druskos: žiupsnelio
    Patepimui:
    • kiaušinių: 1
    Pabarstymui:
    • migdolų: 100 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą su cukraus pudra išsukame iki baltumo.
  2. 2. Po to, sudėjusios kiaušinius bei miltus su žiupsneliu druskos, užminkome tešlą ir iškočiojame maždaug 3-4 milimetrų storio lakštus.
  3. 3. Tuomet maža stikline arba apskrita formele išpjauname nedidelius paplotėlius (galite naudoti įvairias formas), aptepame juos plaktu kiaušiniu bei pabarstome kapotais migdolais (arba cukrumi).
  4. 4. Galiausiai kepame vidutinio karštumo orkaitėje, kol dailiai pagels. Mėgaujamės:)
  5. 5. Patarimas: Esu gaminusi ir kiek kitokius sviestinius sausainius, kuriuose naudojau įtarkuota citrinos žievelę, tik jų visai neapibarsčiau. Buvo irgi labai skanu. Ir abu variantai man patiko, kartais norisi pasilepinti vienokiais kartais kitokiais.

Ada

Naudingas
(10)
Pabandžiau ir išėjo visai skaniai...
Atsakyti

Paulius

Naudingas
(3)
Tik patys nelipkite į orkaitę, prastas sprendimas.
Atsakyti

Ieva

Naudingas
(1)
Iš kur ta nesąmonė kad naudojant speltų miltus jie taps be gliuteno? Nuo kada spelta yra gluten free? Arba kad galima pakeisti visus kvietinius miltus vien migdolų arba kokosų miltais?
Atsakyti

Janina

Naudingas
(1)
Gavosi sprangūs,gal miltų per daug.Kepimo milt.reikia įdėti.
Atsakyti

kepėja

Naudingas
(10)
Jei mėgstat su mažiau miltų pabandykit tai: 200gr minkšto sviesto 120gr cukraus 2 kiaušiniai 250-300gr miltų šiek tiek druskos, vanilės Minkštą sviestą, cukrų, vanilę ir druską plaku mikseriu iki baltumo Geriausia naudoti tik trynius, bet, kad neišmesti mušu vieną pilną kiaušinį, kito tik trynį, o baltymą atidedu aptepimui. Vėl išplaku, tada dedu miltus, jei 250gr dar per lipnu, dėkite visus 300, tešla nebus labai patogi, bet pakankamai tvirta, kad būtų galima kočioti ir spausti formelėmis. Prieš kepimą patepu likusiu baltymu ir kuom nors pabarstau( aguonom, trintais riešutais, cinamonu, cuktum.....)
Atsakyti

Aušra

Naudingas
(6)
Sausiukai, per daug miltų.
Atsakyti

Hazel

Naudingas
(4)
Ačiū už receptá 💛 kaip tik ieškojau visiškai paprastú vaikystės ir kad turėčiau ingridientus. Tik naudojau rudájį cukrú, nes balto nebenaudojame, bet gavosi saldžiau net, miltú dėjau mažiau, nes sviesto buvo mažiau, bet paskui vistiek pridėjau gal net iki 540 gr, matavau šaukštais, tai gal netiksliai, gal ir buvo tik 500, gavosi minkšti, netgi purūs, nes kočiojau storesnius, dariau širdeles, nerealiai patenkinta šiuo receptu 🤗🌻Gavosi 29. 🌞
Atsakyti

Hazel

Naudingas
(5)
O ta vidutinė kaitrumo temperatūra man yra 210, 15-17 min. Antrai skardai užtenka įkaitus ir 15 min.🌞
Sviestiniai sausainiai su cukraus pudra - geriausias receptas

Opapa

Naudingas
(1)
Skanūs, tačiau kietoki.
Atsakyti

Gilė

Naudingas
(4)
Sprangūs, kieti, be skonio. Receptas nesubalansuotas. Per daug miltų. Trūksta saldumo.
Atsakyti

Laima

Naudingas
(1)
buvo labai skanu labai skanu
Atsakyti

Diana

Naudingas
(7)
Einu dabar kepti
Atsakyti

Egle

Naudingas
(8)
Sprangūs, sausi tokie... cukraus tikrai dadėčiau
Atsakyti

Gilė

Naudingas
(3)
Visiškai sutinku.

Amelija

Naudingas
(102)
O kokioje temperatūroje reikia kepti ir kiek minučių?
Atsakyti

Lina

Naudingas
(6)
Galiausiai kepame vidutinio karštumo orkaitėje, kol dailiai pagels. Mėgaujamės:)

Arnoldas Morozas

Naudingas
(17)
Pabandziau pagamint truksta saldumo o siaip viskas labai gerai
Atsakyti

😏 a.

Naudingas
(26)
Superiniai,labai paprasta pasigaminti👍
Atsakyti

Roberta

Naudingas
(23)
Patiko, patiko, patiko.... Visi vaikai mėgsta sausainius, o šis sviestinių sausainių receptas puikiai tinka mūsų šeimos mažiesiems. Greitai pagaminama ir tikrai daug sveikiau, nei pirkti parduotuvėje;)
Atsakyti

Vida

Naudingas
(0)
Aš dar dedu graikiško jogurto į tešlą, tada būna minkstuteliai
Atsakyti

Laurynas

Naudingas
(0)
Labai skanūs
Atsakyti

Laura

Naudingas
(0)
Aš dėjau perpus mažiau miltų, ir vistiek gavosi labai sausi. Gaila, bet su receptu kažkas ne taip.
Atsakyti

Vygandas V

Naudingas
(0)
Gavosi trapūs, skanūs. Vaikai dar ir padekoravo 😁
Atsakyti
Sviestiniai sausainiai su cukraus pudra - geriausias receptas

mažosios kepėjos

Naudingas
(0)
Galima būtų įdėti aliejaus ir kepimo miltelių. Mažiau miltų.
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą