Rosettes (rozetės) - traškūs ir saldūs sausainiai

Autorius apie receptą

Tai tarsi tikras skonis sugrįžęs iš vaikystės… Labai gerai pamenu, kaip dar mano mama man kepdavo šiuos traškius, burnoje tirpstančius saldžius sausainius. :)

Kilmė šio deserto siejama su Skandinavijos šalimis, kur tokie sausainiai dažnai vadinami „rosette cookies“ ir yra kepami Kalėdų laikotarpiu. 

Kepasi jie tikrai itin greitai, bet būna suvalgomi dar greičiau. Pamėginkite!

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Pienas: vietoje karvės pieno galima naudoti augalinį – migdolų, avižų ar sojų pieną, tačiau svarbu, kad jis būtų riebesnis, kad sausainiai liktų traškūs.
  • Kvapiosios vanilės medžiagos: galima naudoti vanilės cukrų, vanilės ekstraktą arba net malto cinamono žiupsnelį, jei norisi šventiškesnio kvapo.
  • Cukrus: vietoje balto cukraus galima naudoti kokosų cukrų ar net rudąjcukrų, nors šiek tiek pasikeis skonis ir spalva.
  • Cukraus pudra (pabarstymui): galima naudoti sumaltą eritritolį ar steviją, jei norite sveikesnio varianto.
  • Miltai: galima naudoti ir speltos ar avižų miltus, tačiau konsistenciją gali tekti koreguoti – reikės daugiau ar mažiau skysčių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rozetėms kepti būtina naudoti specialią metalo formą, kurią prieš kiekvieną kepimą reikia įkaitinti.
  • Negalima įmerkti visos formelės į tešlą – tik ¾ dalies, kitaip sausainis neprilips arba neatšoks.
  • Tešlą reikėtų palikti pastovėti bent 20 minučių – tai padės glitimo tinklui susiformuoti ir kepiniai bus traškesni.
  • Jei tešla per tiršta – įpilkite dar truputį pieno; jei per skysta – įdėkite šaukštą miltų.
  • Po kepimo būtinai dėkite rozetes ant popierinio rankšluosčio – taip pašalinsite perteklinį aliejų.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 1-1,5 valgomojo šaukšto
    • druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • pienas: 1 stiklinės (1 stiklinė - 220 mililitrų)
    • miltai: 1,5 stiklinės
    • vanilės kvapai
    • aliejus (kepimui)
    • cukraus pudra (patiekimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinius, cukrų, druską, pieną (geriau renkamės riebesnį), miltus, kvapus suplakame iki vientisos masės. Tai galima padaryti kokteilinėje arba šluotele. Gausis šiek tiek tirštesnė nei lietinių tešla. Svarbu, kad masė būtų vientisa, be miltų grūdelių.
  2. 2. Tešlą paliekame maždaug 20 minučių pastovėti.
  3. 3. Įkaitiname puode arba gruzdintuvėje aliejų.
  4. 4. Įrankį rosette’ms kepti įmerkiame į aliejų, kad įkaistų. Antgalio 3/4 dalį pamerkiame į tešlą (negalima pamerkti viso antgalio, nes sausainėlis neatšoks nuo antgalio) ir į įkaitintą aliejų.
  5. 5. Po kelių sekundžių tešla atšoka nuo formelės, kepame dar maždaug 20-30 sekundžių.
  6. 6. Ištraukiam ant popierinio rankšluosčio.
  7. 7. Nuvarvintas rosettes pabarstome cukraus pudra ir galima skanauti! Pasilepinam!
  8. 8. Patarimas: Jeigu tešla išbrinkusi gausis kiek per tiršta, tai įpilame kelis šaukštus pieno, jeigu per skysta įdedame kelis šaukštus miltų. Man asmeniškai su šiais ingredientų kiekiais gavosi ideali ir nieko daugiau įdėti nereikėjo.

Atsiliepimai

Traškūs avižiniai sausainiai su soda
(1)