Greitas kefyro keksas su aliejumi ir razinomis

2025-04-08 Autorius oSkanu.lt

Greitas kefyro keksas su aliejumi ir razinomis
Greitas kefyro keksas su aliejumi ir razinomis - tai puikus pasirinkimas, kai norisi gardaus, minkšto ir sultingo kepinio, kurį galima paruošti be didelių pastangų. Rezultatas visuomet džiugina - puri tekstūra, subtilus kefyro rūgštumas ir saldžios razinos sukuria harmoningą skonių derinį. Keksas puikiai tinka tiek prie rytinės kavos ar arbatos, tiek kaip desertas po pietų ar vakarienės. Kefyras suteikia kepiniui ypatingą minkštumą ir purumą, o aliejus užtikrina, kad keksas išliks šviežias ir drėgnas net ir kitą dieną. Razinos paįvairina tekstūrą ir sukuria malonius saldžius akcentus kiekviename kąsnyje.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kefyrą galima pakeisti rūgpieniu, pasukų ar jogurtu - tai suteiks šiek tiek kitokį, bet ne mažiau skanų poskonį. 
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais, trešnėmis ar kitais džiovintais vaisiais. 
  • Jei nemėgstate džiovintų vaisių, galima įdėti šokolado gabaliukų, riešutų ar net karamelizuotų obuolių kubelių. 
  • Augalinis aliejus gali būti pakeistas tirpintu sviestu, kuris suteiks dar sodresnį skonį. 
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, medumi ar klevų sirupu, tačiau tuomet reikėtų šiek tiek sumažinti skysčių kiekį recepte.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kepant šį keksą, labai svarbu gerai išmaišyti sausus ingredientus su šlapiais, kad tešla būtų vientisa. 
  • Razinas prieš dedant į tešlą galima trumpai pamirkyti karštame vandenyje - taip jos taps minkštesnės ir sultingesnės. 
  • Formos dydis taip pat svarbus - jei naudosite mažesnę formą, kepimo laikas gali pailgėti. Kekso iškepimą galima patikrinti įsmeigus medinį pagaliuką - jei jis ištrauktas lieka švarus, keksas jau iškepęs. 
  • Leiskite keksui šiek tiek atvėsti formoje prieš išimdami, taip išvengsite jo subyrėjimo.

Ingredientai

    • miltai: 2 stiklinių (1 stiklinė - 250 ml)
    • cukrus: 1 stiklinės
    • kefyras: 1 stiklinės
    • kiaušiniai: 2
    • aliejus: 100 mililitrų
    • razinos: 1 saujos
    • kepimo milteliai: 2 šaukštelių
    • druska: šiek tiek

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje į didelį dubenį įmušame kiaušinius ir supilame cukrų. Plakame ingredientus elektriniu plakikliu arba šluotele, kol masė taps šviesesnė ir puri.
  2. 2. Toliau į kiaušinių ir cukraus mišinį supilame kefyrą. Maišome, kol masė taps vientisa. Po to pilame aliejų ir vėl gerai išmaišome, kad visi skysčiai susijungtų į vientisą masę.
  3. 3. Atskirame dubenyje sumaišome sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius ir druską. Sijojame šį mišinį ant skystų ingredientų, kad tešla būtų puresnė ir be gumulėlių.
  4. 4. Medinę šaukštu ar silikonine mentele įmaišome sausus ingredientus į skystus, judėdami iš apačios į viršų, kad tešla prisipildytų oro. Maišome tol, kol neliks miltų gumulėlių.
  5. 5. Razinas trumpai pamirkysime karštame vandenyje, tada gerai nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Suberiame jas į tešlą ir švelniai įmaišome.
  6. 6. Paruošiame kepimo formą - ištepame ją sviestu ir pabarstome miltais arba išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą į formą, užpildydami ją ne daugiau kaip 2/3 aukščio.
  7. 7. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dedame kekso formą į viduriniame orkaitės aukštyje ir kepame apytiksliai 60 minučių.
  8. 8. Baigus kepti, atliekame iškepimo testą - įsmeigiame medinį pagaliuką į kekso vidurį. Jei ištraukus jis lieka švarus, keksas yra iškepęs.
  9. 9. Išimame keksą iš orkaitės ir paliekame jį formoje atvėsti 10-15 minučių. Po to atsargiai išimame iš formos ir leidžiame pilnai atvėsti ant grotelių.
  10. 10. Atvėsusį keksą galima puošti pagal savo norus - apibarstyti milteliniu cukrumi, aplieti šokoladu, uogiene ar glajumi. Patiekiame supjaustytą gražiomis riekelėmis.
Velykinis citrinų keksas
(7)
Cukinijų keksas su varškės sūriu
(1)
Burnoje tirsptantis moliūgų pyragas be kiaušinių
(1)