Greitos ir paprastos spurgos be varškės

Autorius apie receptą

Šios spurgytės išsiskiria tuo, kad jų gamyba itin paprasta ir greita, o tešlos sudėtyje nėra varškės, tad jos tampa lengvesnės tekstūros, tačiau nepraranda purumo ir skonio sodrumo. Spurgos kepamos aliejuje, todėl įgauna traškią plutelę, o viduje išlieka minkštos ir purios. 

Šis receptas ypač tiks tiems, kurie mėgsta pasigaminti desertą be ilgų laukimų, nes tešla neužima daug laiko, nereikia laukti, kol ji pakils. Be to, receptas lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus – vos keli paprasti pakeitimai leidžia atrasti naujus skonio niuansus. 
Jei ieškote greito deserto be varškės, tačiau norite, kad rezultatas būtų ne mažiau skanus nei klasikinės spurgos – šis receptas kaip tik jums.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba lydytą augalinį margariną, ypač jei norite neutralesnio ar švelnesnio skonio deserto.
  • Karvės pieną galima pakeisti augaliniu (avižų, migdolų ar sojų) pienu – tai puikus pasirinkimas netoleruojantiems laktozės.
  • Cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi arba rudu cukrumi – taip spurgos įgaus lengvą karamelės poskonį.
  • Paprastus kvietinius miltus galima pakeisti speltos miltais – jie suteikia šiek tiek riešutinio skonio ir yra maistingesni.
  • Kepimui galima naudoti rapsų arba saulėgrąžų aliejų, priklausomai nuo to, ką turite virtuvėje.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Miltus visada persijokite – taip tešla bus lengvesnė ir puri.
  • Neperkepkite spurgų – pakanka, kad jos įgautų gražų auksinį atspalvį, nes per ilgai kepant gali išsausėti vidus.
  • Kad spurgos būtų vienodos formos, naudokite tą pačią stiklinę ir skylutėms – vienodai iškeps ir gražiai atrodys.
  • Prieš kepant spurgas aliejuje, įsitikinkite, kad aliejus pakankamai įkaitęs – įmeskite mažą tešlos gabalėlį, ir jei jis iškart pradeda burbuliuoti, galima kepti.
  • Spurgas nusausinkite ant popierinio rankšluosčio – tai padės sumažinti riebalų kiekį.

Ingredientai

    • miltai: 2 stiklinių
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 1
    • pienas: 0,5 stiklinės
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į dubenį įmušamas kiaušinis ir kartu su cukrumi jis išplakamas elektriniu plaktuvu iki purios, šviesios masės.
  2. 2. Į tą pačią masę supilamas ištirpintas, bet jau šiek tiek pravėsęs sviestas, po to pilamas pienas. Viskas gerai išmaišoma, kad susijungtų skoniai ir tekstūros.
  3. 3. Kitame inde persijojami miltai kartu su soda – tai užtikrina purią tešlą. Miltų mišinys pradedamas berti į skystus ingredientus po truputį, maišant šaukštu arba ranka.
  4. 4. Užminkoma minkšta, šiek tiek prie rankų limpanti tešla. Jei ji per skysta – įberiama dar šiek tiek miltų, bet tik tiek, kad ji liktų elastinga.
  5. 5. Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešla iškočiojama iki maždaug 0,3–0,5 cm storio lakšto. Naudojant stiklinę išspaudžiami apvalūs spurgų kontūrai. Kiekvienos spurgos viduryje padaroma skylutė – tam puikiai tiks kamštelis nuo pabarstukų ar nedidelis dangtelis.
  6. 6. Į keptuvę supilamas aliejus, kaitinamas iki tol, kol tampa pakankamai karštas (apie 170–180°C).
  7. 7. Paruoštos spurgos dedamos į aliejų ir kepamos iš abiejų pusių, kol įgauna auksinę spalvą. Kiekvienai pusei užtenka 1–2 minučių.
  8. 8. Iškeptos spurgytės trumpam padedamos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
  9. 9. Atvėsusios spurgos apibarstomos cukraus pudra – galima ir cinamonu, jei mėgstate.

Atsiliepimai

Helovino desertas voriukai
(1)
Bananų duona su varške ir ananasais
(1)
"Marshmallows" saldainiai
(1)