Grikių košė su spirgučiais ir daržovėmis

Autorius apie receptą

Grikiai Lietuvoje vertinami jau šimtmečius – jie ne tik maistingi, bet ir lengvai virškinami, todėl puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Spirgučiai – nedideli, traškūs šoninės gabalėliai – suteikia šiai košei sodrumo ir malonaus riebumo, o daržovės įneša gaivumo ir spalvų. Šis patiekalas ypač populiarus šaltuoju metų laiku, kai norisi sotaus, šilto ir jaukiai naminio maisto. Be to, grikių košė pasižymi puikiu baltymų ir ląstelienos kiekiu, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems sveikai maitintis ir ilgiau jaustis sotiems. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sūdytos šoninės galima naudoti rūkytą kumpį arba net keptą vištienos šlaunelės mėsą be odos.
  • Žalius žirnelius galima pakeisti kukurūzais arba smulkintais šparaginėmis pupelėmis.
  • Svogūną galima keisti poru, kuris suteiks švelnesnio skonio.
  • Jei norisi ryškesnio skonio, morkas galima papildyti saldžiąja paprika.
  • Vietoje juodųjų pipirų galima naudoti šviežiai maltus baltuosius pipirus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Grikius prieš verdant galima šiek tiek pakepinti sausoje keptuvėje – taip jų skonis taps intensyvesnis ir riešutinis.
  • Kepant šoninę, svarbu neskubėti ir leisti riebalams gerai išsiskirti – tai užtikrins traškius spirgučius.
  • Daržoves kepkite ant vidutinės ugnies, kad jos suminkštėtų, bet neprarastų savo spalvos ir traškumo.
  • Jei norite, kad košė būtų dar sotesnė, į ją galima įmaišyti šaukštą sviesto arba grietinės prieš patiekiant.
  • Grikius galima virti sūriame vandenyje arba net daržovių sultinyje – tai suteiks papildomo skonio.

Ingredientai

    • grikiai: 1 stiklinės
    • svogūnai: 1
    • morkos: 1
    • žali žirneliai: 1 saujos (tinka ir šaldyti)
    • sūdyta šoninė: 70 gramų
    • druska
    • juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia grikius suberkite į puodą ir užkaiskite virti.
  2. 2. Tuomet šoninę supjaustykite mažais gabaliukais ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  3. 3. Svogūną supjaustykite kubeliais, o morką tiesiog griežinėliais.
  4. 4. Tada daržoves suberkite į keptuvę ir pakepinkite kartu su šonine, kol daržovės suminkštės.
  5. 5. Po to grikius nukoškite ir verskite į keptuvę.
  6. 6. Pagardinkite druska, pipirais ir suberkite žirnelius.
  7. 7. Pakaitinkite viską maždaug porą minučių.
  8. 8. Patiekite ir skanaukite!


Atsiliepimai

Kepti grikiai su daržovėmis
(1)
Kepta šokoladinė avižinė košė
(1)
Perlotto - perlinių kruopų košė
(2)