Hokkaido - japoniška pieniška duona

Autorius apie receptą

Šį japoniškos duonos receptą buvau nusižiūrėjusi jau ganėtinai seniai, bet taip ir neprisiruošiau išmėginti. Tačiau pagaliau prisiruošiau ir dabar drąsiai galiu patvirtinti, kad ji nuostabi! Valgant tiesiog tirpsta burnoje… Labai gardi prie arbatos arba kavos puodelio, su sviestu, džemu arba nutella, vaikams nespėjau pjaustyti riekių ir vis tepti nutellos. Greitai buvo suvalgyta, jau artimiausiu metu tikrai kartosiu! 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kvietiniai miltai (550D tipo) gali būti keičiami į 450D tipo miltus, tačiau gali reikėti šiek tiek mažiau skysčio, nes jie sugeria mažiau drėgmės.
  • Pieną (3,2 % riebumo) galima keisti į augalinį pieną, pavyzdžiui, sojų arba avižų.
  • Sausi pieno milteliai gali būti praleisti arba pakeisti papildomu 50 ml pieno.
  • Grietinėlę (30 % riebumo) galima pakeisti 20% riebumo grietinėle arba sumaišyti pusiau su pienu.
  • Cukrų galima keisti į rudąjį cukrų arba klevų sirupą (tačiau skystį reikėtų sumažinti atitinkamai).
  • Šviežias mieles galima keisti į sausas – proporcija yra 1:3 (t. y. 7 g sausų mielių).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite tik šiltą, ne karštą pieną mielėms suaktyvinti – apie 35–38 °C.
  • Minkykite tešlą tol, kol ji taps elastinga ir blizgi – tai užtikrins purumą.
  • Kildinimo metu tešlą laikykite šiltoje vietoje, bet ne ant radiatoriaus – geriausiai tinka orkaitė su įjungta lempute.
  • Duonos rutuliukus galite pabarstyti sezamo sėklomis ar linų sėmenimis prieš kepimą – tai suteiks papildomo skonio.
  • Duona bus dar skanesnė, jei ją truputį paskrudinsite skrudintuve ir pateiksite su sviestu.

Ingredientai

    • kvietiniai miltai (550D tipo): 600 gramų
    • pienas (3,2% riebumo): 250 gramų
    • sauso pieno milteliai: 30 gramų
    • grietinėlė (30% riebumo): 150 mililitrų
    • kiaušiniai: 1
    • cukrus: 80 gramų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • šviežios mielės: 21 gramo (arba 7 gramai sausų)
    • sviestas (formos ištepimui)
    • kiaušinių tryniai: 1 (aptepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia šiltame piene ištirpiname mieles. Tik ne karštame, nes kitaip "užmušime" mieles! Jas privalu tik suaktyvinti šiltu pienu, nors kitur rašo, kad galima tirpinti ir šaltame.
  2. 2. Tada visus likusius produktus sumaišome tarpusavyje ir minkome maždaug 20-25 minutes, jeigu minkysite su kombainu - 4 minutes mažiausiu greičiu ir 10 minučių - vidutiniu.
  3. 3. Išminkytą tešlą suformuojame į rutuliuką, uždengiame rankšluostuku ir paliekame kambario temperatūroje maždaug 90 minučių, kad pakiltų.
  4. 4. Po to iškilusią masę suminkome ir padaliname į 6 lygias dalis (man pačiai nevisai lygios gavosi, bet jeigu norit lygių, galima pasverti kiekvieną gabaliuką).
  5. 5. Susukame rutuliukus ir dar kartą uždengiame bei padedame kildinti maždaug 20 minučių.
  6. 6. Rutuliukus iškočiojame į pailgus liežuvėlius, plotis turi atitikti turimos skardelės plotį. Susukame volelius ir sudedame į sviestu išteptą formą, paliekame nedidelius tarpelius tarp volelių.
  7. 7. Dar kartą duonelę pakildiname formoje maždaug 60 minučių.
  8. 8. Paskui orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių temperatūros.
  9. 9. Pakilusią duonelę aptepame kiaušinio tryniu ir dedame maždaug 40 minučių kepti į apatinį orkaitės skyrelį.
  10. 10. Iškepusią duonelę atvėsiname (jei sugebėsite išlaukti, aš prapjoviau dar šiltą), išimame iš formos ir skanaujame!

Atsiliepimai

Ilona

Tikrai be galo nuostabi duona. Gaminau ir gaminsiu. ;)
Atsakyti
Sveikesnė moliūgų duona su raugu
(1)
Bananų duona su riešutais
(4)
Bananų ir medaus duona
(1)