Jaučio žandai troškinti vyne

2025-03-03 Autorius oSkanu.lt

Jaučio žandai troškinti vyne
Tai visai netradiciškas patiekalas pietums arba vakarienei. Pastaruoju metu jaučio žandai populiarėja Lietuvos virtuvėse, kaip visų vis labiau mėgstamas delikatesas. Pagaminti tikrai nėra sudėtinga, sunkiau būna surasti bei nusipirkti šių super skanių žandų. Jaučio žandai privalo būti troškinami ilgai žemoje temperatūroje. Gerai ištroškinti jie tiesiog suyra ir būna itin minkšti bei sodraus skonio. Nerealiai rekomenduoju. Aukštos klasės restorano vertas patiekalas.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Jei negalite rasti jaučio žandų, galite išbandyti šį receptą su kiaulienos mentės arba jautienos mentės gabaliukais, tačiau skonis, žinoma, skirsis. Vietoje raudonojo Burgundijos vyno galima naudoti bet kokį sausą raudonąjį vyną, pavyzdžiui, Cabernet Sauvignon arba Merlot. Jei neturite rudųjų pievagrybių, puikiai tiks ir baltieji, o taip pat galima išbandyti su voveraitėmis ar baravykais. Sūdytus lašinukus galima pakeisti kumpio gabaliukais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Šiam patiekalui geriausiai tinka sunkus, ketaus arba keraminis puodas su storu dugnu, kuris tolygiai paskirsto šilumą. Mėsą būtina apkepti intensyvioje kaitroje, kad susiformuotų skani plutelė, kuri apsaugos drėgmę ir skonį, o vėliau troškinti labai žemoje temperatūroje. Svarbu neprarasti kantrybės - kuo ilgiau troškinsite, tuo minkštesni ir skanesni bus jaučio žandai. Padažą galima tiršlinti, jei jis atrodo per skystas, prieš pat patiekimą papildomai kelias minutes paverdami jį atidengus puodą. 

Ingredientai

    • jaučio žandai: 1 kilogramo (aš naudoju "Kitchen me" produkciją)
    • sūdyti lašinukai: 150 gramų
    • kvietiniai miltai: 4 valgomųjų šaukštų
    • svogūnai: 3
    • česnakas: 4 skiltelių
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • morkos: 4
    • paprasti arba rudi pievagrybiai: 250 gramų
    • raudonasis vynas: 600 mililitrų (naudoju "Vin de Bourgogne")
    • pomidorų pasta: 2 valgomųjų šaukštų
    • lauro lapai: 1
    • druska: pagal skonį
    • žalumynai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jaučio žandus nusausinkite, pašalinkite plėves bei supjaustykite maždaug 5-6 centimetrų pločio kubeliais.
  2. 2. Tada mėsą dėkite į plastikinį maišelį, berkite miltus, maišelį pripildykite oro ir jo turinį gerai išpurtykite. Mėsa iš visų pusių privalo pasidengti miltais.
  3. 3. Pasirenkame sunkų storapadį puodą. Tame pačiame puode, kuriame troškinsime mėsą apkepiname susmulkintus lašinukus. Spirgus išimame, o riebalus paliekame.
  4. 4. Riebaluose apkepiname miltuotus jaučio žandų gabaliukus. Gabaliukai privalo apskrusti, o viduje mėsa išlikti žalia. Apkepusius gabaliukus dėkite į dubenį su spirgais.
  5. 5. Po to į riebalus berkite susmulkintus svogūnus, morkas, pievagrybius, perpus perpjautas česnako skilteles. Maišydami kepinkite maždaug 2 min. Tada berkite cukraus ir dar kepinkite dar maždaug vieną minutę. Pasūdykite ir kepinkite maždaug 3-5 minutes.
  6. 6. Jei puode susidarė daug riebalų, galima juos nupilti. Sumažinkite kaitrą iki mažesnės nei vidutinė ir į apskrudusį puodą su daržovėmis pilkite vyną, dėkite pomidorų pastą ir užvirinkite. Maišykite mentele ir kepinkite maždaug 3-5 minutes.
  7. 7. Tuomet atgal į puodą keliauja spirgai ir jaučio žandų gabaliukai. Įdėkite lauro lapą. Mėsa privalo būti panardinta skystyje.
  8. 8. Uždenkite puodą ir ant mažos ugnies troškinkite maždaug 4 valandas. Tikriname, nes puodai bei mėsa nėra vienodi. Gal jau po 3 valandų mėsa bus visai minkšta. Gerai ištroškinti jaučio žandų gabaliukai tiesiog byra juos pasėmus.
  9. 9. Labai skanu patiekti su bulvių koše. Skanaus!
Jaučio žandai troškinti vyne
Jaučio žandai troškinti vyne
Jaučio žandai troškinti vyne
Salotos su jautiena, skrudintomis bulvėmis ir vyšniniais pomidorais
(2)
Steiko kepimas keptuvėje su keptomis daržovėmis
(1)
Ramenas sriuba (Ramen) - su jautiena ir kvietiniais makaronais
(1)