Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje

Autorius apie receptą

Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje – tai nepaprastai gardus, sultingas ir aromatingas patiekalas, kuris pavergs tiek šeimos vakarienėje, tiek šventiniame stalo centre. Tradicinė kiaulienos karka dažnai reikalauja ilgo kepimo orkaitėje, tačiau šiuolaikinis greitpuodis leidžia ne tik sutrumpinti gaminimo laiką, bet ir išsaugoti mėsos sultingumą bei išgauti ypač minkštą tekstūrą. Karka čia ne tik virta – ji papildomai glazūruojama saldžiarūgščiu, šiek tiek dūminiu padažu, kuris, karamelizuodamasis orkaitėje, suteikia mėsai neprilygstamo skonio bei kvapo.

Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori nustebinti svečius ypatingu, bet nesudėtingu patiekalu. Glazūroje esantis viskis, rudas cukrus, medus ir kečupas susilieja į harmoningą skonių sintezę, kuri tobulai papildo švelniai išvirtą kiaulienos karką. O jei dar šalia patieksite bulvių košės ar troškintų raugintų kopūstų, turėsite tikrą skonio šventę lėkštėje.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos karką galima keisti rūkytu kiaulienos kumpiu, tačiau virimo laikas turėtų būti trumpinamas, nes rūkyta mėsa būna apdorota iš anksto.
  • Citrininį čiobrelį galima keisti paprastu čiobreliu arba rozmarinu – abu suteiks patiekalui žolelių aromato.
  • Vietoje viskio galima naudoti brendį arba romą – jie taip pat suteikia gilų skonį ir salstelėjusį poskonį.
  • Kečupą galima keisti pomidorų tyre su trupučiu acto ir cukraus – tai puiki alternatyva be priedų.
  • Rudojo cukraus alternatyva – kokosų cukrus arba melasa, jei norisi gilesnio, karamelinio poskonio.
  • Skystą medų galima keisti klevų sirupu – jis taip pat puikiai karamelizuojasi.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš dedant karką į greitpuodį, ją galima trumpai apkepinti keptuvėje, kad išsaugotų daugiau skonio.
  • Glazūrą verdant, būtina nuolat maišyti, kad ji nepridegtų ir gautųsi vientisa, šiek tiek tiršta masė.
  • Kepimui rekomenduojama naudoti groteles, kad karka nesiliestų tiesiogiai su skysčiu ir galėtų tolygiai apskrusti.
  • Norint ryškesnio skonio, išvirusią karką galima palaikyti glazūroje apie 15 minučių prieš kepant.
  • Citrinų griežinėliai ir čiobreliai kepimo metu ne tik kvėpina karką, bet ir apsaugo ją nuo išsausėjimo

Ingredientai

    Kiaulienos karkai:
    • kiaulienos karka: 1,5 kilogramo
    • svogūnai: 2
    • česnakas: 1 galvos
    • lauro lapai: 5-6
    • nemalti juodieji pipirai: 1 valgomojo šaukšto
    • nemaltas kardamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • citrininio čiobrelio šakelės: pagal skonį
    • druska
    Glazūrai: 
    • kečupas: 8 valgomųjų šaukštų
    • skystas medus: 7 valgomųjų šaukštų
    • viskis: 6 valgomųjų šaukštų
    • rudas cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • druska: 2 arbatinių šaukštelių
    Taip pat:
    • citrinos: 1
    • čiobrelio šakelės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia karkos odą įpjaukite skersai kas 2 centimetrus.
  2. 2. Tada į greitpuodį dėkite karką ir visus karkai likusius nurodytus ingredientus.
  3. 3. Užpilkite vandeniu ir virkite 60 minučių.
  4. 4. Glazūrai nurodytus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir virkite ant vidutinės kaitros maždaug 10 minučių.
  5. 5. Į skardą pilkite dvi stiklines vandens, dėkite stambiai pjaustytus citrinos griežinėlius ir čiobrelio šakeles.
  6. 6. Išvirusią karką dėkite ant grotelių, statykite į skardą su vandeniu, aptepkite glazūra ir kepkite 20 minučių.
  7. 7. Tuomet apverskite, aptepkite glazūra ir kepkite dar 20 minučių.
  8. 8. Apverskite dar vieną kartą, aptepkite glazūra, užstatykite grilio rėžimą ir kepkite tol, kol gražiai apskrunda, maždaug 5-10 minučių.
  9. 9. Patiekite su savo mėgstamu garnyru (man labiausiai tinka troškinti kopūstai) ir lepinkitės tobulu patiekalu! ;)

Atsiliepimai

Orkaitėje skrudinta kiaulienos nugarinė
(1)