Kepta aštri šoninė su čili pipiru ir česnaku 😋

Autorius apie receptą

Kepta aštri šoninė su čili pipiru ir česnaku – tai tikras skonių pliūpsnis kiekvienam, kuris mėgsta intensyvius, sodrius ir ryškius patiekalus. Šis receptas puikiai tiks vakarienei ar užkandžiams, ypač kai norisi kažko pikantiško ir sotaus. Aitrus čili pipirų aštrumas, derinamas su stipriu česnako aromatu, išryškina natūralų šoninės skonį ir suteikia patiekalui išskirtinumo. Šoninę kepant kiaulės taukuose, ji tampa ne tik traški išorėje, bet ir švelni bei sultinga viduje – tai klasikinė technologija, kurią nuo seno naudojo mūsų seneliai kaimiškuose kraštuose. 

Toks patiekalas ypač tinkamas šaltuoju metų laiku, kai norisi kaloringo ir šildančio maisto. Be to, jis puikiai tinka prie raugintų daržovių ar juodos ruginės duonos riekės, o užsigerti galima stikline naminio alaus ar giros.

Tai – vienas tų receptų, kuris pavergia iš pirmo kąsnio ir tampa šeimos mėgstamiausiu savaitgalių skanėstu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos šoninę galima keisti rūkyta arba sūdyta šonine, jei norisi dar intensyvesnio skonio.
  • Vietoje čili pipirų galima naudoti aitriąją papriką (kajeno), jeigu norisi švelnesnio aštrumo.
  • Kiaulių taukus galima pakeisti sviestu arba rafinuotu saulėgrąžų aliejumi, jei taukai netinka mitybai.
  • Paprikos prieskonius galima papildyti rūkytos paprikos milteliais, kurie suteiks malonaus dūmo poskonio.
  • Česnaką galima naudoti ir džiovintą granuliuotą, tačiau šviežias česnakas visada aromatingesnis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepant šoninę, ją verta palaikyti kambario temperatūroje bent 20 minučių – taip ji keps tolygiau.
  • Jeigu norite itin traškios plutelės, pabaigoje galima šoninę trumpai paskrudinti orkaitėje aukštoje temperatūroje.
  • Nepjaustykite šoninės labai plonai – storesni gabaliukai išlieka sultingesni.
  • Marinuojant šoninę, ją galima uždengti ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų, kad prieskoniai geriau įsigertų.
  • Kepimo metu nenaudokite per didelės ugnies – kitaip prieskoniai gali sudegti ir tapti kartūs.

Ingredientai

    • Kiaulienos šoninė (be odos, su nedideliu kiekiu riebalų): 600 g
    • Česnakas (šviežias): 4 skiltelės
    • Čili pipiras (šviežias arba džiovintas): 1 vnt.
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Juodieji pipirai (malti): ½ arbatinio šaukštelio
    • Paprikos prieskoniai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Kiaulių taukai (kepimui): 2 valgomieji šaukštai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia šoninę buvo supjaustyta maždaug 1–1,5 cm storio gabaliukais. Reikėjo užtikrinti, kad kiekvienas gabalas būtų vienodo dydžio, kad visi iškeptų tolygiai.
  2. 2. Česnakai buvo nulupti, o tada susmulkinti spaudžiant česnakų trintuve arba labai smulkiai pjaustant peiliu.
  3. 3. Čili pipiras buvo smulkiai sukapotas, iš anksto pašalinus sėklas, kad patiekalas nebūtų pernelyg aštrus.
  4. 4. Mėsa buvo įtrinta paruoštu česnaku ir čili pipiru, tada apibarstyta druska, maltais juodaisiais pipirais ir paprikos prieskoniais.
  5. 5. Visa šoninė buvo sudėta į dubenį, uždengta maistine plėvele ir palikta marinuotis šaldytuve 1 valandai. Ilgesnis marinavimas tik pagerintų skonį.
  6. 6. Kepimui buvo paruošta keptuvė, kuri įkaitinta ant vidutinės ugnies. Į ją įdėti kiaulių taukai ir palaukta, kol jie visiškai ištirps ir įkais.
  7. 7. Šoninės gabaliukai buvo sudėti į keptuvę, kad neprisiliestų vienas prie kito. Buvo kepama apie 6–7 minutes kiekvieną pusę, kol išorė įgavo auksinį, apskrudusį paviršių.
  8. 8. Iškepusi šoninė buvo išimta, pertekliniai riebalai nuvarvinti ant popierinio rankšluosčio.
  9. 9. Patiekiant, šoninė buvo papildyta šviežiai kapotu čili pipiru arba pabarstyta trupučiu rūkytos paprikos – dėl spalvos ir papildomo aromato.
Kepta aštri šoninė su čili pipiru ir česnaku 😋
Kepta aštri šoninė su čili pipiru ir česnaku 😋
Recepto autorius Kristina Zibartė

Atsiliepimai

Daržovėmis įdaryti faršo lizdeliai su sūriu, kepti orkaitėje
(19)
Kazane troškinta karka
(1)
Maltos kiaulienos iešmeliai su šonine
(8)
Kiauliena azijietiškai
(2)