Kazane troškinta karka

2025-03-20 Autorius oSkanu.lt

Kazane troškinta karka
Gaminimas kazane – tai ne tik maisto ruošimas, bet ir tikra ceremonija, leidžianti mėgautis lėtu virimo procesu ir natūralios ugnies teikiamu ypatingu skoniu. Šis receptas gali tapti jūsų šeimos mėgstamiausiu savaitgalio patiekalu, kai norisi kažko ypatingo ir sotaus. Kazane gaminti patiekalai išsiskiria nepakartojamu aromatu ir skoniu, nes visi ingredientai puikiai susijungia ir prisigeria dūmų aromato. Troškinta karka kazane tampa nepaprastai minkšta, tiesiog tirpsta burnoje, o sultingas padažas su avinžirniais suteikia patiekalui sotumo ir papildomų maistinių medžiagų.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite karkos, galite naudoti kiaulienos mentę arba jautienos kulninę
  • Avinžirnius galima pakeisti pupelėmis arba lęšiais
  • Vietoje pomidorų sulčių tinka naudoti smulkintus konservuotus pomidorus su trupučiu pomidorų pastos. 
  • Čili pipirus galima pakeisti paprika, jei nemėgstate aštraus maisto, arba padidinti jų kiekį, jei norite aštresnio patiekalo. 
  • Česnaką galima naudoti ir smulkintą, nebūtina dėti visas galvas. 
  • Jei neturite kazano, galite naudoti ketaus puodą su storu dugnu arba troškintuvą, nors autentiškas skonis bus kiek kitoks. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš gaminimą karką galima marinuoti su druska, pipirais ir česnaku per naktį – taip mėsa taps dar skanesnė. Svarbu karką apkepti iš visų pusių, kad susidarytų skani plutelė, kuri išsaugos mėsos sultingumą. Troškinkite ant labai mažos ugnies – lėtas gaminimas užtikrina, kad mėsa taps minkšta ir sultinga. Jei padažas per skystas, galite palikti puodą atvirą paskutines 15-20 minučių, kad skystis išgaruotų ir padažas sutirštėtų. Patiekalą galima pagardinti šviežiomis žolelėmis prieš patiekiant – petražolėmis, krapais ar kalendromis. 

Ingredientai

    • Karka: 1,5 kg 
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio 
    • Svogūnai: 2 dideli 
    • Avinžirniai: 1 skardinė (400 g) 
    • Česnako galvos: 2 vnt. 
    • Čili pipirai: 2 vnt. 
    • Pomidorų sultys: 1 litras 
    • Vanduo: 1 litras 
    • Aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite kazaną su aliejumi ant vidutinės ugnies, kol aliejus tampa karštas.
  2. 2. Karką nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir dėkite į įkaitintą kazaną.
  3. 3. Apkepsite mėsą iš visų pusių, kol susiformuos graži auksinė plutelė – tai užtruks maždaug 8-10 minučių.
  4. 4. Ištraukite apkeptą karką ir padėkite ją laikinai į šalį.
  5. 5. Į tą patį kazaną sudėsite supjaustytus svogūnus ir kepsite juos, kol jie taps permatomai auksiniai.
  6. 6. Tuomet įdedate smulkiai supjaustytas morkas ir dar kelias minutes pakepsite, nuolat maišydami.
  7. 7. Nusunkę avinžirnius nuo skysčio, supilkite juos į kazaną ir viską trumpai pakepinkite kartu.
  8. 8. Grąžinsite apkeptą karką atgal į kazaną, ant daržovių.
  9. 9. Česnako galvas perpjaunate pusiau ir sudėsite į kazaną, aplink mėsą.
  10. 10. Čili pipirus supjaustykite arba įdėkite sveikus (priklausomai nuo to, kiek aštrumo norite).
  11. 11. Pagardinkite viską druska ir pipirais pagal skonį.
  12. 12. Užpilkite pomidorų sultimis ir vandeniu, taip kad skystis beveik apsemtų karką.
  13. 13. Uždenkite kazaną dangčiu ir sumažinkite ugnį iki minimumo.
  14. 14. Troškinkite patiekalą apie 2 valandas, retkarčiais patikrinkite, ar neišgaravo per daug skysčio.
  15. 15. Kai karka taps minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo, o padažas sutirštės, patiekalas bus paruoštas.
  16. 16. Patieksite karštą su šviežiomis žolelėmis ir mėgstamais garnyru (ryžiais, bulvėmis ar šviežia duona).
Kazane troškinta karka
Kiaulienos nugarinės marinatas
(4)
Karštai rūkytos kiaulės ausys
(2)