Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė kamado tipo grilyje - tai tobulas delikatesas mėsos mėgėjams, kurie vertina autentišką skonį ir tradicinį gaminimo būdą. Šis receptas atskleidžia visą rūkymo meno grožį, suteikiant mėsai nepakartojamai sodrų aromatą ir minkštą tekstūrą. Kamado tipo grilis, kuris kilęs iš senovės Japonijos keramikos degimo technologijų, puikiai išlaiko pastovią temperatūrą ir užtikrina tolygų mėsos išrūkymą. Alksnio medienos dūmas suteikia šoninei subtilų, bet ryškų aromatą, kuris harmoningai papildo natūralų kiaulienos skonį. Ilgas marinavimo procesas leidžia prieskonių skoniui giliai įsiskverbti į mėsą, o lėtas rūkymas žemoje temperatūroje išlaiko šoninę sultingą ir minkštą.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastos kiaulienos šoninės galite naudoti kiaulienos sprandinę arba nugarinę
  • Druską galima pakeisti jūros druska arba rupiai malta Himalajų druska, kuri suteiks šiek tiek mineralinio poskonio. 
  • Juoduosius pipirus galima kombinuoti su raudonaisiais arba žaliaisiais pipirais, norint išgauti įvairesnį skonį. 
  • Lauro lapus galima pakeisti rozmarinu arba čiobreliais. 
  • Česnakus galima pakeisti šviežiais svogūnais arba šalotiniais svogūnėliais. 
  • Alksnio medieną rūkymui galima pakeisti vyšnios, obelies arba ąžuolo mediena, kiekviena suteiks skirtingą aromatą. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Renkantis šoninę, atkreipkite dėmesį į riebalų ir raumenų santykį - geriausia rinktis šoninę su geru riebalų sluoksniu, kuris rūkymo metu ištirps ir suteiks mėsai papildomo skonio. Marinavimo metu mėsą laikykite sandariai uždarytame inde arba maistiniame maišelyje, kad prieskoniai geriau įsigertų. Prieš rūkymą leiskite mėsai pasiekti kambario temperatūrą, tai užtikrins tolygesnį iškepimą. Rūkymo metu stebėkite ne tik grilių, bet ir mėsos vidinę temperatūrą, naudodami mėsos termometrą. Po rūkymo leiskite mėsai "pailsėti" bent 15-20 minučių prieš pjaustant, taip išlaikysite daugiau sulčių. 

Ingredientai

    • Kiaulienos šoninė: 1-1,5 kg 
    • Druska: 2-3 valgomieji šaukštai 
    • Juodieji pipirai: 1-2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Lauro lapai: 3-4 vienetai 
    • Traiškytas česnakas: 4-5 skiltelės 
    • Alksnio mediena rūkymui: pagal poreikį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulienos šoninę nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Sumaišykite druską su maltais juodaisiais pipirais.
  3. 3. Paimkite lauro lapus ir susmulkinkite juos, kad geriau išsiskirtų aromatas.
  4. 4. Česnaką traiškysite naudodami peilį ar česnako spaustuvą, kol gausite tyrę.
  5. 5. Mėsą įtrinkite paruoštu druskos ir pipirų mišiniu, įtrinant gerai į visus plyšelius ir kampus.
  6. 6. Tolygiai paskirstote susmulkintus lauro lapus ant mėsos paviršiaus.
  7. 7. Užtepkite traiškytą česnaką ant visos šoninės.
  8. 8. Mėsą įdėkite į maistinį maišelį arba sandarų indą ir padėkite į šaldytuvą.
  9. 9. Marinuojate šoninę 4 paras, kasdien ją apverskite, kad prieskoniai tolygiai įsigertų.
  10. 10. Po 4 parų išimsite mėsą iš šaldytuvo ir leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą (apie 30 minučių).
  11. 11. Tuo metu paruoškite kamado tipo grilį, uždegant anglis ir nustatant temperatūrą iki ~75°C.
  12. 12. Pridėkite alksnio skiedrų arba gabalėlių dūmams.
  13. 13. Šoninę padėsite ant grotelių netiesioginėje kaitroje.
  14. 14. Rūkysite mėsą iki kol jos vidinė temperatūra pasieks 63°C (naudokite mėsos termometrą).
  15. 15. Kai mėsa pasieks reikiamą temperatūrą, išimkite ją iš grilio.
  16. 16. Leiskite mėsai "pailsėti" apie 15-20 minučių prieš pjaustant.
  17. 17. Supjaustykite ir patiekite.
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė, kamado tipo grilyje

Atsakinėjama į Komentarą

Pati skaniausia tiršta žirnių sriuba su šonine
(3)
Škotiški kiaušiniai
(4)
Čenakai su kiauliena
(39)