Kepta kiaulės karka bavarietiškai su alumi "Girta"

Autorius apie receptą

Paprastai pagaminamas, bet tikrai ne prastas patiekalas, tinkantis ne vien tik prie šalto alaus bokalo. Vokiečiai karką įprastai patiekia su troškintais kopūstais, taip pat labai tinka ir virtos arba keptos bulvės.

Jeigu nenusimato nenumatytų svečių, šeimos reikmėms paprastai pakanka 1-2 karkų. Jeigu tik yra galimybė, perkant paprašykite, kad kiekvieną karką pardavėjas padalintų į 2-3 dalis. Nes retas žmogus gali vienu prisėdimu įveikti visą didelę karką. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šiame recepte galima atlikti keletą pakeitimų, neprarandant autentiško skonio: 

  • Vietoje tamsaus alaus galima naudoti pusiau tamsų alų arba net šviesų alų, tačiau tada skonis bus švelnesnis.
  • Jei neturite gvazdikėlių, galite naudoti cinamoną arba kardamoną.
  • Vietoje džiovintų slyvų puikiai tinka džiovintos abrikosai arba razinos.
  • Petražolių šaknis galima pakeisti pastarnokais arba paprastomis petražolėmis.
  • Obuolį galima pakeisti kriauše arba slyva.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausi rezultatai pasiekiami, kai karka marinuojama bent 12 valandų.
  • Norint gauti traškią odelę, paskutines 30 minučių karką rekomenduojama kepti orkaitėje 200°C temperatūroje.
  • Prieš virdami karką, ją galite trumpai apkepti iš visų pusių keptuvėje - taip išgausite intensyvesnį skonį.
  • Patiekalo aromatingumui padidinti, į marinatą galite įdėti porą česnako skiltelių.
  • Verdant svarbu, kad karka visada būtų apsemta skysčiu - jei reikia, papildykite alumi ar vandeniu.

Ingredientai

    • Kiaulės karkos: 1-2 vnt. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Mėgstami prieskoniai (nebūtina): pagal skonį 
    • Morkos: 2 vnt. 
    • Saliero šaknis arba petražolių šaknys: 1 vnt. 
    • Džiovintos slyvos: 100 g 
    • Kmynai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Lauro lapai: 3-4 vnt. 
    • Svogūnas: 2 vnt. 
    • Obuolys: 1 vnt. 
    • Tamsus alus: 0,5-1 litras 
    • Gvazdikėliai: 5-6 vnt. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia suprieskoniavę, nuplautas ir nusausintas karkų dalis dedame į aukštesnį puodą, kartu įmetame stambiai supjaustytą morką, saliero arba petražolių šaknis, vieną nedidelę saują džiovintų slyvų, žiupsnį kmynų, juodųjų pipirų, lauro lapų ir druskos.
  2. 2. Nulupame svogūną ir į jį įsmeigiame kelis gvaizdikėlius. Skiltelėmis supjaustome obuolį. Viską sudedame į puodą su karkomis.
  3. 3. Tuomet užpilame tamsiuoju alumi (priklausomai nuo puodo, reikia ne mažiau kaip 0,5 litro alaus). Geriausiai karka bavarietiškai tinką alus "ginesas", bet tinka ir kitoks tamsusis alus.
  4. 4. Uždengiame ir paliekame marinuotis vėsioje vietoje per visą naktį.
  5. 5. Kitą dieną karką užkaičiame uždengtą ir nuo užvirimo momento verdame maždaug 1,5-2 valandas ant nestiprios liepsnos. Paskutinįjį pusvalandį puodą nudengiame - skysčio perteklius turi nugaruoti.
  6. 6. Per tą laiką galite pasiruošti mėgstamą garnyrą.
  7. 7. Po to nukaistą mėsą išdėliojame į lėkštes, porcijomis. Ant viršaus užpilame puode likusio nuoviro.
  8. 8. Patiekiame su troškintais kopūstais arba bulvėmis. Labai tinka ir marinuotos daržovės. Papuošiame žalumynais. Ir, žinoma, nepamirštame šalto alaus bokalo (žinoma, nealkoholinio)… Lepinamės!
Kepta kiaulės karka bavarietiškai su alumi "Girta"

Atsiliepimai

Gintaras Aurimas Vizgirda

Karka,kad butu normaliai valgoma,verdama tris val. O ,cia?....
Atsakyti

Nijole

Geriausiai į greitpuodį - 1 valandą ir puiku.

Viktoras Gerikass

Greitpuodyje apie gerą valandą užtenka, kam dujas pleškinti be reikalo.
Atsakyti

Povilas

Nu nzn jai 1,5 kilo tai po valandos greitpuody kieta dar buna as 2 h greitpuody ir 30 min orkaitei uzgleizinta pakepu

Saulius

Valandos tikrai greipuodyje užtenka, aš taip ir darau kam be reikalo dujas deginti.

Ponas Edmundas

Verdama tam pačiam marinate?
Atsakyti

Živilė

Ar reikia dar ir vandenio kažkiek? Vien marinate gali neužtekti virimui.
Atsakyti

rimasis

aš verdu dvi su puse valandos karkos uzpilamos alumi pilnai nugaruoja dar dapilu paskui orkaitėj biški apkepinu kartu su bulvikėm apvirtom super

JURGITA

Keista, kad virta(troškinta) karka įgauna tokią išvaizdą kaip nuotraukoj. Ar apkepti orkaitėj jos nereikia?
Atsakyti

Virgilijus

Po 2 val. virimo patamsėja nuo alaus. Galima apkepti orkaitėje 10-15 min., aptepus stambiagrūdžių garsrtyčių ir medaus padažu. Gardu

Jurgita

Šiaip bavarietiška karka dar apkepama ant laužo, aptepta medaus ir garstyčių mišiniu

Edita

Tokia spalva gaunasi nuo alaus.

Danutė Sūdžienė

Ačiū😃labai😋👍
Atsakyti

Daiva

ar tik aluje virt?nereik vandens?gal kazka praleidau.ačiū.
Atsakyti

Darius

Kodėl alus angliškas o ne bavarietiškas?😁
Atsakyti

Migla

"Kepta karka" pavadinta, bet recepte ji tik verdama. Ar aš kažką praleidau?
Atsakyti
Kiaulienos faršo apkepas su ryžiais, grybais ir daržovėmis
(5)
BBQ kiaulienos šonkauliai kepti orkaitėje - folijoje
(3)
"Karbanatky" - čekiški kotletai
(5)
Troškinti rauginti kopūstai su šonkauliais
(4)