Ilgai lėtai kepta kiaulienos karka orkaitėje

Autorius apie receptą

Ilgai lėtai kepta kiaulienos karka orkaitėje – tai vienas iš tų patiekalų, kuris ne tik užburia išskirtiniu skoniu ir aromatu, bet ir primena senąsias lietuviškas kulinarines tradicijas. Šis patiekalas išsiskiria ne tik dėl ilgo kepimo žemoje temperatūroje, kuris užtikrina ypatingą mėsos minkštumą, bet ir dėl aromatingo marinato, kuriame dominuoja česnakas, bazilikas, raudonėlis, raudonosios paprikos, garstyčios ir natūralus medus. Tokia karka – puikus pasirinkimas savaitgalio pietums ar šventiniam stalui, kai norisi nustebinti šeimą ar svečius. 

Lėtai kepama kiaulienos karka puikiai dera su gaiviomis salotomis, kurias sudaro kopūstai, saliero gumbas, morkos, porai bei traškios kepintos moliūgų sėklos. Šios daržovių salotos ne tik subalansuoja mėsos riebumą, bet ir praturtina lėkštę spalvomis bei tekstūromis. O salotų padažas su obuolių actu, natūraliu medumi ir čili pipiriukais suteikia gaivumo, aštrumo ir saldumo dermę. 

Šis receptas reikalauja kantrybės, tačiau galutinis rezultatas – minkšta, sultinga ir kvapni mėsa – tikrai atperka visas pastangas. 
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Česnako galvą galima pakeisti keliais šaukšteliais džiovinto česnako granulių, jei šviežio česnako neturite po ranka.
  • Vietoje baziliko galima naudoti džiovintą raudonėlį.
  • Raudonąsias paprikas galima pakeisti saldžiomis rūkyta paprika milteliais, kad suteiktumėte rūkyto aromato.
  • Jei neturite natūralaus medaus, galite naudoti agavų sirupą arba rudą cukrų.
  • Garstyčias galima keisti grūdėtosiomis arba Dijon tipo garstyčiomis.
  • Kopūstus salotose galima keisti Pekino kopūstu arba žiediniu kopūstu.
  • Moliūgų sėklas galima pakeisti saulėgrąžomis ar skrudintomis sezamo sėklomis.
  • Saulėgrąžų aliejų galima keisti švelnaus skonio alyvuogių aliejumi.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsą rekomenduojama marinuoti ne trumpiau kaip 24 valandas, kad visi skoniai gerai įsigertų į karką.
  • Kepant naudokite sandariai uždaromą indą arba uždenkite folija – tai padės išlaikyti sultis ir neleis mėsai išsausėti.
  • Kepkite orkaitėje 125 °C temperatūroje be skubėjimo – lėtas kepimas yra raktas į minkštą ir iš vidaus iškepusią mėsą.
  • Norėdami gauti apskrudusią plutelę, paskutines 15–20 minučių kepkite be dangčio.
  • Salotoms rinkitės šviežias ir traškias daržoves – jos suteiks gaivumo riebesniam patiekalui.
  • Padažą salotoms ruoškite paskutinę minutę – taip išlaikysite jų traškumą.

Ingredientai

    Karka ir marinatas: 
    • Kiaulienos karka (be kaulo arba su kaulu): 1,2–1,5 kg.
    • Česnako galva: 1 vnt.
    • Džiovintas bazilikas: 1 šaukštelis.
    • Džiovintas raudonėlis: 1 šaukštelis.
    • Saldžiosios raudonosios paprikos milteliai: 2 šaukšteliai.
    • Garstyčios: 1 šaukštas.
    • Druska: 1,5 šaukštelio.
    • Juodieji pipirai: 1 šaukštelis.
    • Natūralus medus: 1 šaukštas.
    Salotos:
    • Baltagūžis kopūstas: 300 g.
    • Saliero gumbas: 1 nedidelis (~150 g).
    • Morkos: 2 vnt.
    • Poras: 1 nedidelis.
    • Kepintos moliūgų sėklos: 3 šaukštai
    Salotų padažas:
    • Natūralus medus: 1 šaukštelis.
    • Obuolių actas: 2 šaukštai.
    • Druska: žiupsnelis.
    • Juodieji pipirai: žiupsnelis.
    • Čili dribsniai (flakes): pagal skonį.
    • Nefiltruotas saulėgrąžų aliejus: 3 šaukštai.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiamas marinatas. Į dubenį sudedami smulkinti česnakai, džiovintas bazilikas, raudonėlis, paprika, garstyčios, medus, druska ir pipirai.
  2. 2. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. 3. Karka įtrinama marinatu. Kruopščiai ištrinkite kiaulienos karką paruoštu marinatu iš visų pusių.
  4. 4. Tuomet dėkite į sandarų indą ar uždenkite maistine plėvele. Marinuokite šaldytuve 24 valandas.
  5. 5. Kepimas. Įkaitinkite orkaitę iki 125 °C. Karką su visu marinatu dėkite į karščiui atsparų indą, sandariai uždenkite dangčiu arba folija. Kepkite 4 valandas. Paskutinėmis 15–20 minučių dangtį nuimkite, kad mėsa lengvai apskrustų.
  6. 6. Salotų ruošimas. Kol mėsa kepa, pasiruoškite salotas. Kopūstą, salierą, morkas ir porą smulkiai sutarkuokite arba supjaustykite.
  7. 7. Suberkite į dubenį, užberkite skrudintas moliūgų sėklas.
  8. 8. Salotų padažas. Į mažą indelį supilkite obuolių actą, medų, saulėgrąžų aliejų, suberkite druską, pipirus ir čili dribsnius.
  9. 9. Išplakite šakute iki vientisos emulsijos ir supilkite ant daržovių.
  10. 10. Patiekimas. Kai karka iškepė, išimkite ją iš orkaitės, leiskite šiek tiek „pailsėti“, kad sultys pasiskirstytų.
  11. 11. Tuomet supjaustykite ir patiekite kartu su šviežiomis salotomis.

Atsiliepimai

Karaimų tešlos kibinai su mėsa
(2)
Glazūruotos - orkaitėje keptos kiaulių ausys su žirniais
(4)
Karbonadai kitaip
(92)