Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže yra išskirtinis patiekalas, kuris sužavės net išrankiausius gurmanus. Šis tradicinis lietuviškas receptas su prancūziškais akcentais puikiai atskleidžia kiaulienos išpjovos švelnumą ir sultingumą. Kamado grilyje ruoštas patiekalas įgauna subtilų dūmo aromatą, kuris harmoningai dera su kreminės vyno-grietinėlės padažo gaiva. Čenakai – moliniai indai – ne tik suteikia autentiškumo, bet ir padeda išlaikyti visus patiekalo aromatus bei maistines savybes.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite kiaulienos išpjovos, galite naudoti kiaulienos sprandinę arba jautieną. 
  • Vietoje karšto rūkymo šoninės tinka šalto rūkymo šoninė arba rūkyti lašinukai. 
  • Baltas vynas gali būti pakeistas sausu sidru arba vištienos sultiniu su šlakeliu obuolių acto. 
  • Provanso žoleles galima pakeisti lietuvišku mišiniu iš džiovintų čiobrelių, mairūno ir rozmarino. 
  • Vietoje grietinėlės tinka kokosų pienas (tiems, kas vengia pieno produktų) arba tirštas graikiškas jogurtas
  • Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais – voveraitėmis, baravykais ar šitake grybais

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausių rezultatų pasieksite, jei mėsą prieš gaminimą palaikysite kambario temperatūroje apie 30 minučių. 
  • Neperkepkite kiaulienos išpjovos pradinėje kepimo stadijoje – pakanka tik lengvai apskrudinti paviršių, kad išliktų sultinga. 
  • Vyno-grietinėlės padažą galite paskaninti pagal savo skonį – tinka šafranas, muškato riešutas ar įvairios žolelės. 
  • Troškindami čenakinėse, stenkitės be reikalo neatidarinėti kamado grilio dangčio, kad išlaikytumėte pastovią temperatūrą. 
  • Jei neturite čenakinių, galite naudoti ketaus puodus arba karščiui atsparius keramikinius indus su dangčiais. 

Ingredientai

    • Kiaulienos išpjova: 2 vnt. (apie 800 g) 
    • Aliejus: 2 v.š. 
    • Karšto rūkymo šoninė su oda: 300 g 
    • Svogūnai: 3-4 vnt. (vidutinio dydžio) 
    • Česnakai: 6 skiltelės 
    • Salierai: 2 stiebai 
    • Pievagrybiai: 300 g 
    • Baltas vynas: 1 stiklinė (200 ml) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Provanso žolelių prieskoniai: 2 a.š. 
    • Sviestas: 50 g 
    • Grietinėlė: 400 ml 
    • Krakmolas: 1 v.š. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoši ingredientus. Kiaulienos išpjovą reikia supjaustyti maždaug 2 cm storio griežinėliais. Karšto rūkymo šoninę supjaustyk plonais šiaudeliais, kad greičiau apkeptų.
  2. 2. Svogūnus supjaustyk vidutinio dydžio pusžiedžiais. Česnaką ir salierus supjaustyk plonais griežinėliais.
  3. 3. Pievagrybius nuplautus supjaustyk ketvirčiais.
  4. 4. Tuomet paruošti kepsninę tiesioginiam kepimui. Įstatyk ketaus keptuvę ir leisk jai gerai įkaisti. Įpilk šiek tiek aliejaus ir palaukite, kol jis įkais.
  5. 5. Mėsą reikia kepti dalimis, kad keptuvė neatvėstų ir mėsa gražiai apskrustų. Apkepus, kiaulienos griežinėlius atidėk į šalį.
  6. 6. Į tą pačią karštą keptuvę dabar dėk šoninę. Tu turi ją vartant kepti, kol šoninė šiek tiek apskrus ir išskirs savo riebalus.
  7. 7. Į keptuvę su šonine dabar berk svogūnus, česnakus, salierus ir pievagrybius. Ingredientai turi būti nuolat maišomi, kad tolygiai apkeptų ir suminkštėtų, bet nesudegtų.
  8. 8. Kai daržovės ir grybai suminkštės, pilk baltą vyną. Viską gerai išmaišyk ir leisk pavirtui porą minučių, kad dalis alkoholio išgaruotų ir koncentruotųsi skonis.
  9. 9. Grąžink anksčiau apkeptą mėsą į keptuvę. Išmaišius viską, patiekalą pagardink druska, pipirais ir Provanso žolelėmis pagal skonį. Dar kartą gerai išmaišyk, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Tuomet nuimk keptuvę nuo tiesioginės kaitros.
  10. 10. Dabar paruošk kepsninę kepimui netiesioginėje kaitroje, nustatydamas 180°C temperatūrą. Kol kepsninė kaista, pradėk ruošti čenakus.
  11. 11. Paruoštą mėsos, daržovių ir grybų mišinį paskirstyk į čenakus. Į kiekvieną čenaką reikia įdėti po nedidelį gabaliuką sviesto, kuris kepimo metu sutirps ir praturtins patiekalo skonį. Čenakus uždengk dangčiais.
  12. 12. Paruoštus čenakus statyk į įkaitusią kamado kepsninę ir kepk netiesioginėje kaitroje 1 valandą. Per tą laiką mėsa bus itin minkšta, o skonis intensyvus.
  13. 13. Kepimo pabaigoje paruošk grietinėlės padažą. Atskirame inde sumaišyk 1 valgomąjį šaukštą krakmolo su nedideliu kiekiu grietinėlės, kol gausis vientisa pasta be gumuliukų. Pamažu pilk likusią grietinėlę, nuolat maišydamas, kad nesusidarytų gumuliukai.
  14. 14. Kai grietinėlės padažas paruoštas, atidenk čenakus ir supilk grietinėlės mišinį. Vėl uždengk čenakus ir palik troškintis dar 10-15 minučių, kad padažas sutirštėtų ir įgautų aromatingą skonį.
  15. 15. Ištraukus iš kepsninės, leisk patiekalui pastovėti 5 minutes prieš patiekiant. Taip skoniai susijungs dar geriau, o mėsa bus dar sultingesnė.
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos išpjova čenakinėse su pievagrybiais vyno-grietinėlės padaže (kamado grilyje)
Kiaulienos suktinukai su faršu ir džiovintom slyvom
(3)