Kubietiškas jautienos faršo troškinys su vynu (Picadillo cubano)

Autorius apie receptą

Itin skanus, "kitoks" ir dvelkiantis lotynų Amerikos virtuvės kvapais patiekalas. Šio troškinio aš pirmą kartą paragavau pas savo anytą namuose. Man jis pasirodė super gardus. Tai toks troškinys, kuriame visi ingredientai dera kartu tiesiog idealiai. Kas labai įdomu, kad šio troškinio ingredientų visada turiu savo virtuvėje, bet niekada anksčiau nepagalvojau jų suderinti viename patiekale. Tuo maisto patiekalai ir yra įdomūs - iš tų pačių ingredientų galite pagaminti daugybe įvairiausių skirtingų patiekalų… Nors mano anyta yra kilusi iš El Salvadoro, bet šis patiekalas kilęs iš Kubos. Žinoma, kai troškinys toks gardus, tampa populiarus ne tik savo šalyje...

Man asmeniškai, troškinys pats gardžiausias patiektas su virtais ryžiais, bet taip pat labai skanu ir su prancūzišku batonu arba tiesiog vienas. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos faršą galima keisti kiaulienos arba kalakutienos faršu, taip pat tinka faršas iš vištienos šlaunelių.
  • Baltą sausą vyną galima pakeisti raudonu sausu vynu, jei norisi gilesnio skonio, arba naudoti mėsos sultinį tiems, kas nevartoja alkoholio.
  • Žaliąsias alyvuoges galima keisti juodosiomis alyvuogėmis be kauliukų.
  • Kaparėlius galima praleisti arba keisti nedideliu kiekiu smulkintų marinuotų agurkėlių.
  • Morkas galima papildyti raudonąja paprika ar salierų stiebais, kad patiekalas įgautų daugiau tekstūros.
  • Trintus konservuotus pomidorus galima keisti šviežiais pomidorais, nuluptais ir sutrintais maišytuve.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš dedant razinas į troškinį, jas būtina išmirkyti – taip jos suminkštės ir nebus pernelyg kietos ar sausos.
  • Kepant faršą, nepamirškite jo per daug nejudinti – taip susiformuos skani, apskrudusi plutelė, kuri suteiks papildomą skonį.
  • Jeigu norite intensyvesnio skonio, faršą galima šiek tiek apkepti su šlakeliu vyno dar prieš supilant pomidorus.
  • Troškinį galima pasigaminti iš anksto – pastovėjęs per naktį jis tampa dar skanesnis.
  • Patiekalas puikiai tinka užšaldymui – atšildžius nepraranda skonio ar tekstūros.

Ingredientai

    • jautienos faršas: 700 gramų (arba kiaulienos faršas, arba sumaišytas lygiomis dalimis)
    • bulvės: 2 (didesnės)
    • morkos: 2 (vidutinio dydžio)
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • česnakas: 6 skiltelių
    • trinti konservuoti pomidorai: 400 gramų
    • baltas sausas vynas: 190 mililitrų (skirtas gaminimui arba tiks ir kitoks)
    • konservuoti kaparėliai: 2 valgomųjų šaukštų
    • žaliosios alyvuogės be kauliukų: 0,5 stiklinės
    • juodosios razinos: 0,5 stiklinės
    • maltas kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • pipirai
    • saulėgrąžų arba alyvuogių aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių razinas užpilkite su karštu vandeniu, palikite, kad išbrinktų, kol gaminsite troškinį.
  2. 2. Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite pasirinktą faršą, kepinkite, kol gražiai apskrunda, pagardinkite šiek tiek druska, pipirais ir kuminu.
  3. 3. Tada kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintą svogūną, kepkite, kol suminkštėja, po to dėkite susmulkintą česnaką, dar pakepinkite pora minučių.
  4. 4. Paskui sudėkite smulkiais kubeliais susmulkintas morkas, ir didesniais kubeliais susmulkintas bulves, išmaišykite bei pakepinkite maždaug 5-7 minutes.
  5. 5. Tuomet viską sudėkite į didelę keptuvę su faršu, supilkite vyną, konservuotus trintus pomidorus, išmaišykite bei troškinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies vis pamaišydamos, kol bulvės truputį suminkštės.
  6. 6. Į troškinį sudėkite išbrinkusias razinas, kaparėlius, alyvuoges, likusį kumina, dar kartelį pagardinkite druska (tik nepersūdome, nes kaparėliai bei alyvuogės ganėtinai sūrūs), pipirais pagal skonį ir troškinkite maždaug 10 minučių, vis pamaišydami.
  7. 7. Patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Vengriškas šernienos troškinys
(2)
Grikių troškinys su daržovėmis
(4)
Troškinta jautiena burgundiškai su rūkyta šonine ir baltu vynu
(2)