Veršienos troškinys "Osso buco"

2023-11-23 Autorius oSkanu.lt

Veršienos troškinys "Osso buco"
Norite pasigaminti troškinį, kuris visus nustebins? Bėkite pirkti į parduotuvę veršienos ir lepinkitės tobulu patiekalu.

Geresnių restoranų meniu dažnai galima sutikti terminą - Osso buco. Tad šiek tiek apie jį papasakosiu.

Jau pats pavadinimo skambesys išduoda, kad šis gražuolis savyje turi itališko kraujo. Sì, signora e signori! Jeigu tiksliau, tai Italijos Lombardijos regiono (sostinė Milanas) kulinarinis pasididžiavimas. Beje, žodžio „osso buco“ vertimas ganėtinai proziškas - kaulas su skyle  (osso „kaulas“, buco „skylė“). Greičiausiai dėl šios priežasties restoranai yra linkę vadinti patiekalą originalo kalba. 😉

Tradiciškai „Osso buco“ troškinys yra gaminamas iš veršienos kulninės, tad ir aš ją stengiuosi įprastai pasirinkti. Bet nieko labai nenustebinsime, jeigu naudosime ir kitą mėsą - suprantama, brandintos jautienos kulninę su kaulu. Garantuoju, kad ilgo troškinimo būdu paruošta veršiena arba jautiena tiesiog ištirps burnoje. Kulninėje yra itin gausu jungiamojo audinio, kuris troškinant tirpsta ir daro mėsytę sultinga, minkšta bei labai kvapnia.

Osso buco paruošimo būdų galima atrasti ganėtinai daug. Juk tai tarsi tiesiog paprastas troškinys ir kiekvienas greičiausiai turi savo pamėgtą receptą. Vieni tradiciškai ruošia „ossobuco in bianco“, pagardintą cinamonu, lauro lapais ir „gremolata“ padažu. Aš žiūriu į reikalą paprasčiau ir labiau vertinu mums artimesnę versiją, tad ją ir pateiksiu. Skonis pasakiškas! :)

Ingredientai

    • veršienos kulninės pjausniai su kaulu: 4
    • druska
    • pipirai
    • miltai: 4 valgomųjų šaukštų
    • aliejus (kepimui)
    • morkos: 250 gramų
    • saliero lapkočiai: 100 gramų
    • svogūnai: 200 gramų
    • česnakas: 4 skiltelių
    • baltas sausas vynas: 200 mililitrų
    • konservuoti trinti pomidorai savo sultyse: 400 gramų
    • jautienos sultinys: 400 mililitrų
    • lauro lapai: 2
    Gremolatai:
    • petražolės
    • česnakas: 3 skiltelių
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • druska
    • aliejus: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių mėsą nuplauname, nusausiname, pabarstykite druska bei pipirais.
  2. 2. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Mėsą apvoliojame miltuose, dedame į keptuvę ir apskrudiname iš abiejų pusių. Apskrudintą mėsą atidedame į šalį.
  3. 3. Tuomet į keptuvę įpilame porą šaukštų aliejaus bei apkepame kubeliais supjaustytas morkas, salierus ir smulkiai supjaustytus svogūnus. Kepame, kol suminkštės, maždaug 5-6 minutes. Suberiame susmulkintą česnaką bei pakepiname dar apie 30 sekundžių. Supilame vyną ir pakaitiname maždaug 1-2 minutes, kol išgaruos alkoholis. Sudedame trintus pomidorus ir išmaišome.
  4. 4. Tada greitpuodyje užviriname sultinį, sudedame mėsą, lauro lapus bei daržoves. Uždengiame greitpuodį. Kai pasirodys garai, 2/3 sumažiname ugnį ir troškiname 20 min. Nuimkite nuo ugnies ir paliekame uždengtą dar 15 minučių, kol išeis garai.
  5. 5. Jeigu namie neturite greitpuodžio, tada viską sudedame į kepimo indą su dangčiu ir troškiname 165 laipsnių orkaitėje maždaug 2 valandas, kol mėsa taps visiškai minkšta.
  6. 6. Per tą laiką, kol troškinasi mėsa, paruošiame gremolatą: smulkiai sukapojame petražoles, nuluptą česnaką bei tarkuotą citrinos žievelę. Pagardiname druska ir sumaišome su 2 šaukštais aliejaus.
  7. 7. Prieš patiekdamos ant kiekvieno kepsnio su daržovėmis dedame po vieną šaukštelį gremolata. Skanaujame!
Greitas kiaulienos troškinys su pupelėmis
(19)
Krevečių troškinys su morkomis ir ryžiais
(1)