Autorius apie receptą
Šiandien jums pristatau autentišką, burnoje tirpstantį ir aromatingą patiekalą - veršienos troškinį "Osso buco", kuris neabejotinai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu receptu. Šis ikoniškas itališkas šedevras, kilęs iš elegantiškojo Lombardijos regiono, jau šimtmečius žavi gurmanų širdis visame pasaulyje.
Norite pasigaminti troškinį, kuris visus nustebins? Bėkite pirkti į parduotuvę veršienos ir lepinkitės tobulu patiekalu, kuris sužavės net išrankiausius svečius.
Geresnių restoranų meniu dažnai galima sutikti terminą - Osso buco. Tad šiek tiek apie jį papasakosiu išsamiau, kad suprastumėte šio kulinarinio šedevro istoriją ir kultūrinę reikšmę.
Jau pats pavadinimo skambesys išduoda, kad šis gražuolis savyje turi itališko kraujo. Sì, signora e signori! Jeigu tiksliau, tai Italijos Lombardijos regiono (sostinė Milanas) kulinarinis pasididžiavimas, kuris tapo neatsiejama itališkos virtuvės dalimi. Beje, žodžio „osso buco" vertimas ganėtinai proziškas - kaulas su skyle (osso „kaulas", buco „skylė"). Greičiausiai dėl šios priežasties restoranai yra linkę vadinti patiekalą originalo kalba, išlaikant jo autentišką skambesį ir reikšmę. 😉
Tradiciškai „Osso buco" troškinys yra gaminamas iš veršienos kulninės, tad ir aš ją stengiuosi įprastai pasirinkti. Ši mėsos dalis yra itin turtinga skoniu, turi puikią tekstūrą ir, svarbiausia, kaulų čiulpai suteikia nepakartojamą skonį troškiniui. Ilgo ir lėto troškinimo procesas paverčia šią mėsos dalį nepaprastai minkšta ir sultinga, kuri tiesiog tirpsta burnoje ir paverčia paprastą vakarienę tikru kulinariniu nuotykiu.
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
Nors tradicinis "Osso buco" receptas reikalauja veršienos kulninės, galite eksperimentuoti ir su alternatyvomis:
Reklama
- Jautienos kulninė su kaulu - puiki alternatyva, ypač jei ieškote intensyvesnio skonio. Būtinai rinkitės brandintos jautienos kulninę su kaulu. Garantuoju, kad ilgo troškinimo būdu paruošta jautiena tiesiog ištirps burnoje.
- Ėrienos kulninė - drąsesniems gurmanams, ši alternatyva suteiks patiekalui sodrumo ir aiškiai jaučiamo charakterio.
- Vyno alternatyvos - jei neturite balto sauso vyno, galite naudoti raudoną sausą vyną (jis suteiks tamsesnę spalvą) arba pakeisti jį obuolių sultimis su šlakeliu balto acto sodresniam skoniui.
- Daržovių variacijos - be tradicinių morkų, salierų ir svogūnų, galite įdėti pastarnokų, petražolių šaknų, ar net griežčių, kurie suteiks papildomo saldumo.
- Pomidorų alternatyvos - jei neturite konservuotų trintų pomidorų, galite naudoti šviežius pomidorus (nuluptus ir susmulkintus) kartu su šaukštu pomidorų pastos gilesniam skoniui.
Kulninėje yra itin gausu jungiamojo audinio, kuris troškinant tirpsta ir daro mėsytę sultinga, minkšta bei labai kvapnia, todėl bet kuri pasirinkta alternatyva bus puiki, jei laikysitės tinkamo troškinimo proceso.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Mėsos paruošimas - prieš pradėdami gaminti, leiskite mėsai pasiekti kambario temperatūrą (išimkite iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš gaminant). Tai užtikrins tolygesnį kepimą.
- Apkepimo svarba - nesistenkite sutaupyti laiko praleisdami mėsos apkepimo etapą. Būtent šis procesas užrakina sultis ir sukuria sodrų, gilų skonį.
- Troškinimo greitis - neskubėkite! Kuo lėčiau troškinate, tuo geresnį rezultatą gausite. Greitpuodis sutaupo laiko, bet tradicinis lėtas troškinimas orkaitėje suteikia visapusiškesnį skonį.
- Paruošimas iš anksto - "Osso buco" skonis tik gerėja kitą dieną, todėl drąsiai gaminkite iš anksto. Palaikykite šaldytuve per naktį, o kitus narius tik pašildykite.
- Kaulų čiulpų malonumas - nepamirškite pasimėgauti kaulų čiulpais, kurie yra laikomi delikatesu. Specialiais įrankiais arba mažu šaukšteliu išimkite čiulpus ir mėgaukitės jų sodriu, aksominiu skoniu.
Atsiliepimai