Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋

2025-03-17 Autorius Ingrida Rimavičienė

Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis - tai širdį šildantis, sotumo teikiantis lietuviškas patiekalas, kuris tobulai tinka šaltais žiemos vakarais ar jaukiems šeimos susibūrimams. Šis patiekalas turi gilias šaknis lietuviškoje virtuvėje, kur troškiniai visada buvo vertinami dėl savo sotumo ir paprastumo. Sultinga kiaulienos sprandinė, apkeptos bulvės ir daržovės, paskaninti grietine ir pomidorų padažu, sukuria harmoningą skonių simfoniją, kuri patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. 

Šis troškinys yra ne tik skanus, bet ir praktiškas - jį galima pagaminti iš anksto ir pašildyti, o skonis nuo to tik pagerės. Troškinys taip pat puikiai tinka užšaldymui, todėl galite pasigaminti didesnį kiekį ir turėti atsargų užimtoms dienoms. Naudojant kazaną (specialų indą), patiekalas išlaiko ypatingą aromatą ir skonį, tačiau jį sėkmingai galima gaminti ir įprastame puode ar keptuvėje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Kiaulienos sprandinę galima pakeisti kiaulienos mentė, šonine arba net jautienos kumpiu
  • Vegetarams rekomenduojama naudoti tvirtą tofu, tempeh arba stambesnes pievagrybių kepurėles. 
  • Bulves galima pakeisti batatais, moliūgu arba ropėmis, jei norite mažiau angliavandenių. 
  • Pomidorų padažą galima pakeisti šviežiais trintais pomidorais arba pomidorų pasta, sumaišyta su vandeniu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Norint išgauti geriausią skonį, mėsą prieš kepimą reikėtų marinuoti bent 30 minučių su druska, pipirais ir česnaku. 
  • Bulves geriausia apkepti atskirai iki auksinės spalvos – taip jos išliks traškios ir nesutižusios. 
  • Troškinant patiekalą, svarbu palaikyti vidutinę temperatūrą, kad mėsa lėtai minkštėtų, o skonis tolygiai pasiskirstytų.
  •  Jei norite tirštesnio troškinio, paskutinėmis minutėmis galite įdėti šaukštą miltų, išmaišytų su šaltu vandeniu. 

Ingredientai

    • Kiaulienos sprandinė: 800 g 
    • Bulvės: 1 kg 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio 
    • Morkos: 3 vidutinio dydžio 
    • Augalinis aliejus: 4 šaukštai 
    • Grietinė: 200 g (30% riebumo) 
    • Pomidorų padažas: 3 šaukštai 
    • Karštas vanduo: 400 ml 
    • Žalia kalendra: pusė ryšelio 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Lauro lapai: 2 vnt. 
    • Česnakas: 3 skiltelės 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite visus ingredientus: kiaulienos sprandinę supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, bulves - stambesniais gabalėliais, svogūnus - pusžiedžiais, morkas - plonais griežinėliais, česnaką smulkiai sukapokite.
  2. 2. Į kazaną arba storą puodą įpilsi augalinio aliejaus ir stipriai įkaitinsi.
  3. 3. Tuomet dėsi bulves ir apkepsi jas iki gražaus aukso rudumo, nuolat pamaišydamas, kad tolygiai apkeptų. Tai užtruks maždaug 10 minučių.
  4. 4. Apkeptas bulves reikia išimti iš puodo ir atidėti į šalį.
  5. 5. Išsemk likusį aliejų, palik tik ploną sluoksnį dugne.
  6. 6. Dabar turite dėti kiaulienos sprandinės gabaliukus ir kepti, kol jie gražiai apskrus iš visų pusių. Svarbu nesugrūsti mėsos, kad ji apkeptų, o ne troškintųsi savo sultyse.
  7. 7. Kai mėsa apkeps, ją taip pat išimkite ir atidėkite į šalį.
  8. 8. Tame pačiame inde apkepsi svogūnus iki permatomo auksiškumo, o tada pridėsi morkas. Kepsi daržoves maždaug 5 minutes, nuolat maišydamas.
  9. 9. Tuomet sudėk atgal apkeptą mėsą, įberk druskos, pipirų, įdėk lauro lapus ir česnaką.
  10. 10. Toliau įmaišysi grietinę ir pomidorų padažą, gerai išmaišydamas.
  11. 11. Užpilsi karštu vandeniu, kad mėsa būtų beveik apsemta, užvirsi ir sumažinsi ugnį.
  12. 12. Troškini uždengęs apie 30 minučių, kol mėsa suminkštės, retkarčiais pamaišydamas.
  13. 13. Kai mėsa jau bus beveik minkšta, pridėsi anksčiau apkeptas bulves ir troškinsi dar apie 10-15 minučių, kol viskas bus tinkamai išvirtę.
  14. 14. Prieš pat baigiant gaminti, įmaišyti smulkintą kalendrą, uždengti puodą ir palikti dar 5 minutėms, kad aromatai susijungtų.
  15. 15. Patiekti karštą, papildomai pabarstytą šviežia kalendra.
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Kazane troškina kiaulienos sprandinė su bulvėmis😋
Recepto autorė Ingrida Rimavičienė
BBQ kiaulienos šonkauliai kepti orkaitėje - folijoje
(2)