Orkaitėje keptas plovas su kiauliena ir pomidorų padažu

2025-04-02 Autorius oSkanu.lt

Orkaitėje keptas plovas su kiauliena ir pomidorų padažu
Orkaitėje keptas plovas su kiauliena ir pomidorų padažu yra puikus pasirinkimas šeimos vakarienei ar šventiškam stalui. Šis tradicinis Vidurio Azijos patiekalas su lietuvišku prieskoniu suteikia namams jaukumo ir malonaus aromato. Orkaitėje keptas plovas ypatingas tuo, kad nereikalauja nuolatinio maišymo ir priežiūros, kaip gaminant ant viryklės - orkaitė atlieka visą darbą už jus! Ryžiai išverda tobulai, sugerdami visus mėsos, daržovių ir prieskonių skonius, o kiauliena tampa minkšta ir sultinga.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje kiaulienos tinka jautiena, vištiena arba kalakutiena. Jei mėgstate vegetarišką maistą, galite naudoti griežinėliais supjaustytus baklažanus ar kimštus pipirus.
  • Vietoje įprasto pomidorų padažo tinka naminė pomidorų pasta, trinti pomidorai ar pomidorų sultys su prieskoniais.
  • Jei neturite sviesto, galite naudoti ghee sviestą arba kokosų aliejų.
  • Ryžius galima rinktis pagal skonį - basmati, jasminų ar apvaliuosius. Kiekviena rūšis suteiks patiekalui savito skonio.
  • Prie tradicinių prieskonių galite pridėti kumino, kalendros, ciberžolės ar paprikų miltelių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Ruošiant šį plovą, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių momentų:
 
  • Prieš kepimą ryžius galite trumpai apkepinti svieste kartu su prieskoniais - taip jie įgaus riešutinį aromatą.
  • Mėsą pjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, kad ji iškeptų tolygiai.
  • Verdantį vandenį pilkite atsargiai, kad nenuplautų prieskonių.
  • Jei mėgstate aštresnį maistą, prieš kepimą į plovą įdėkite smulkiai supjaustytą čili pipirą.
  • Maistingumui padidinti, galite įmaišyti žirnių, pupelių ar avinžirnių.
  • Norėdami išgauti sodresnį skonį, prieš patiekimą apšlakstykite plovą šviežių citrinos sulčių.

Ingredientai

    • kiauliena: 600 gramų
    • svogūnai: 1 (smulkiai supjaustyto)
    • morkos: 2 (supjaustytų nedideliais kubeliais)
    • ryžiai: 2 pakelių su puse (1 pakelis - 125 gramai)
    • sviestas: 70 gramų
    • pomidorų padažas: 150 gramų
    • česnakas: 3 skiltelių (nuluptų)
    • druska
    • pipirai
    • lauro lapai: 1
    • aliejus
    • mėgstami prieskoniai
    • cukrus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais (kaip guliašui), paskaniname druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais bei apkepiname keptuvėje su aliejumi kol gražiai apskrus.
  2. 2. Tuomet apkepintą mėsą dedame į atsparų karščiui puodą (aš pati naudojau stiklinį su dangčiu).
  3. 3. Po to pakepiname svogūną su druska bei žiupsneliu cukraus. Jį kratome ant mėsos.
  4. 4. Morkas apkepiname su sviestu (20 gramų) iki minkštumo, ant jų galite, jeigu norisi, užberti prieskoninių žolelių bei druskos. Jas taip pat dedame į puodą, ant mėsos bei svogūnų.
  5. 5. Tada ant visko užpilame pomidorų padažą, beriame nevirtus ryžius, šaukštelį druskos bei užpilame verdančiu vandeniu, maždaug per keturis pirštus nuo ryžių, arba dvigubai tiek, kiek buvo ryžių.
  6. 6. Įdedame 50 gramų sviesto, uždengiame dangtį bei dedame į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepame pusvalandį.
  7. 7. Paskui išimame, jeigu vanduo visas išviręs, įpilame dar šiek tiek, pamaišome, įsmeigiame česnako skilteles. Vėl kepame maždaug pusvalandį.
  8. 8. Prieš patiekdami, gerai viską išmaišome. Skanaujame!
Orkaitėje keptas plovas su kiauliena ir pomidorų padažu

Vilma Ovaldaite-Kiauniene

Labai skanus, patiko, gaminu dabar daznai, darbo nedaug o rezultatas nuostabus
Atsakyti

Robertas

Niekad daržovių nekepinti..
Atsakyti

Regina Mačiuliene

Gaminsiu su vištiena.
Atsakyti
Vištienos kukuliukai su sūriu kepti orkaitėje
(3)
Keptuvėje kepti kiaulienos vėrinukai
(2)