Puode troškinta kiaulienos sprandinė su baltosiomis pupelėmis ir daržovėmis

2024-12-15 Autorius Vaida Vinslovienė

Puode troškinta kiaulienos sprandinė su baltosiomis pupelėmis ir daržovėmis
Puode troškinta kiaulienos sprandinė su baltosiomis pupelėmis ir daržovėmis – tai sotus, aromatingas ir maistingas patiekalas, kuris sušildys kiekvieną rudens ar žiemos dieną. Šio tradicinio lietuviško skonio recepto pagrindas yra minkšta kiaulienos sprandinė, puikiai deranti su pupelėmis, morkomis ir bulvėmis. Dėl ilgo troškinimo mėsa tampa neįtikėtinai sultinga, o pupelės suteikia sotumo ir tekstūros pojūtį.


Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos sprandinė: galima keisti kiaulienos mentę ar jautienos gabalėlius.
  • Baltosios pupelės: vietoje jų tinka raudonosios pupelės arba avinžirniai.
  • Bulvės: galima naudoti saldžiąsias bulves (batatus) norint suteikti saldumo.
  • Morkos: pakeisti galima pastarnokais ar moliūgo gabaliukais.
  • Prieskoniai: pridėkite rozmarino, čiobrelių ar šiek tiek maltos paprikos, kad patiekalas įgautų kitokių natų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  1. Norint, kad mėsa būtų dar minkštesnė, ją galima marinuoti kelias valandas prieš gaminimą.
  2. Troškinimui rinkitės storadugnį puodą, kad šiluma pasiskirstytų tolygiai.
  3. Nepamirškite, kad pupeles prieš naudojimą reikia gerai nuplauti ir nusausinti.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: 1800 kcal
  • Vienos porcijos kalorijų kiekis: 450 kcal 

Ingredientai

    • Kiaulienos sprandinė: 500 g
    • Baltosios pupelės (konservuotos): 1 skardinė (400 g)
    • Morkos: 2 vnt.
    • Bulvės: 3 vidutinio dydžio vnt.
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Laurų lapai: 2 vnt.
    • Aliejus (kepimui): 2 valg. šaukštai
    • Vanduo arba sultinys: 500 ml
    • Marinuoti agurkėliai: 4 vnt. (patiekimui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošimas: Kiaulienos sprandinę supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. 2. Morkas ir bulves nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais, svogūną – smulkiais gabaliukais, česnaką sutraiškykite.
  3. 3. Pupeles nuskalaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
  4. 4. Mėsos kepimas: Įkaitinkite aliejų storadugniame puode.
  5. 5. Dėkite kiaulienos gabalėlius ir kepkite ant didelės ugnies, kol mėsa apskrus iš visų pusių. Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
  6. 6. Daržovių apkepimas: Į tą patį puodą dėkite svogūną, česnaką ir morkas. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.
  7. 7. Troškinimas: Į puodą grąžinkite mėsą, suberkite bulves, laurų lapus, druską ir pipirus. Supilkite vandenį arba sultinį.
  8. 8. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 45 minutes.
  9. 9. Pupelių įdėjimas: Likus 10 minučių iki troškinimo pabaigos, suberkite pupeles ir gerai išmaišykite.
  10. 10. Leiskite skoniams susijungti.
  11. 11. Patiekimas: Troškinį patiekite šiltą su marinuotais agurkėliais.
  12. 12. Santrauka: Puode troškinta kiaulienos sprandinė su baltosiomis pupelėmis – tai klasikinis ir sotus patiekalas, tinkantis bet kokiam metų laikui. Mėsa tampa minkšta ir sultinga, o pupelės bei daržovės suteikia sotumo. Papildomai patiekti marinuoti agurkėliai puikiai subalansuoja skonius. Šis receptas yra universalus, nes daugelį ingredientų galima keisti pagal turimus produktus. Pasigaminkite ir mėgaukitės naminiu, šiltu bei gardžiu troškiniu!
Recepto autorius Vaida Vinslovienė
Karštas čiabatos sumuštinis su kiauliena
(2)