Orkaitėje kepta kiaulienos sprandinė su rozmarinais ir ančiuviais

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Orkaitėje kepta kiaulienos sprandinė su rozmarinais ir ančiuviais
Tai be galo kvapnus ir skanus kiaulienos marinatas ir iškepti kepsniai gaunasi labai sultingi bei itin aromatingi. Iš tiesų - nuostabūs. Valgysite ir galvosite, kad tikrai ne paskutinį kartą šitaip kepate. ;)

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais, pritaikydami jį pagal savo skonį: 

  • Vietoje kiaulienos sprandinės galite naudoti kiaulienos nugarinę arba jautienos išpjovą.
  • Šviežią rozmariną galima pakeisti džiovintu rozmarinu (naudokite 3-4 šaukštus), tačiau šviežias suteiks intensyvesnį aromatą.
  • Jei neturite ančiuvių filė, galite naudoti ančiuvių pastą (apie 2-3 šaukštelius) arba kaparėlius, nors skonis šiek tiek skirsis.
  • Balzamiko actą galima pakeisti raudono vyno actu arba obuolių actu su žiupsneliu rudojo cukraus.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų aliejumi arba saulėgrąžų aliejumi, tačiau alyvuogių aliejus suteikia autentiškesnį Viduržemio jūros virtuvės skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš marinavimą mėsą galite lengvai padaužyti mėsos muštuku, taip ji taps dar minkštesnė ir geriau sugers marinato skonius.
  • Jei turite laiko, mėsą galite marinuoti ilgiau nei 15 minučių – net iki 4-6 valandų šaldytuve. Kuo ilgiau marinuosite, tuo intensyvesnis bus skonis.
  • Prieš dėdami į orkaitę, leiskite mėsai pasiekti kambario temperatūrą, taip ji iškeps tolygiau.
  • Iškepus mėsą, prieš pjaustant, leiskite jai "pailsėti" apie 5-10 minučių, taip sulčių pasiskirstymas bus tolygesnis, o mėsa – sultingesnė.
  • Likusį marinatą galite pakaitinti keptuvėje ir naudoti kaip padažą patiekiant.

Ingredientai

    • kiaulienos sprandinės kepsniai: 4
    • smulkiai pjaustytas šviežias rozmarinas: 0,5 puodelio
    • česnakas: 4 skiltelių
    • ančiuvių file: 14-16
    • balzamiko actas: 60 mililitrų
    • alyvuogių aliejus: 100 mililitrų
    • druska
    • juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje į dubenį sudedame supjaustytus rozmarinus, smulkiai supjaustytus ančiuvių file, išspaudžiame česnako skilteles, supilame balzamiko actą, alyvuogių aliejų, pagardiname su druska bei juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišome.
  2. 2. Tuomet sudedame kepsnius bei marinuojame maždaug 15 minučių. Marinavimo metu kepsnius vis pavartome.
  3. 3. Kepsnius dedame į iki 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę bei kepame maždaug 10-12 minučių arba kol mėsytė gražiai paruduos.
  4. 4. Patiekiame su savo mėgstamu garnyru ir skanaujame!
Kalakutienos iešmeliai orkaitėje su jogurto padažu
(1)