Sekmadienio kiaulienos sprandinės kepsnys orkaitėje su bulvėmis ir salotomis

2025-03-09 Autorius Kristina Zibartė

Sekmadienio kiaulienos sprandinės kepsnys orkaitėje su bulvėmis ir salotomis
Aromatingas, sultingas ir minkštas kiaulienos sprandinės kepsnys, apkeptas su bulvėmis ir patiekiamas su gaivių daržovių salotomis, taps jūsų šeimos mėgstamiausiu sekmadieniniu patiekalu. Šis receptas sujungia tradicinės lietuviškos virtuvės bruožus su šiuolaikišku pristatymu, sukuriant harmoniją lėkštėje. Sprandinė orkaitėje iškepa ypatingai sultinga, o papildomos daržovės suteikia patiekalui sodraus skonio ir aromato. Kartu su traškiomis salotomis gausite subalansuotą ir sotų patiekalą, kuris idealiai tinka šventiniam stalui ar jaukiam šeimos susibūrimui. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite kiaulienos sprandinės, galite naudoti kiaulienos kumpį arba nugarinę, tačiau reikia atminti, kad kepimo laikas gali skirtis. Vietoje grietinėlės galima naudoti grietinę arba kokosų pieną tirštos konsistencijos. Česnaką galima pakeisti česnakų milteliais (1 skiltelė ≈ 1/8 arbatinio šaukštelio miltelių). Jei nemėgstate morkų, galite jas pakeisti pastarnokais arba salierų šaknimis. Sūrį galima rinktis pagal skonį - tinka kietasis Džiugas, Tilžės, Gouda arba bet koks kitas lengvai lydus sūris. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš kepimą sprandinę rekomenduojama išmušti mėsos plaktuku, taip ji taps minkštesnė ir greičiau iškeps. Kepant svarbu naudoti gilesnę kepimo formą, kad išsiskyrusios sultys neišbėgtų ir mėsa išliktų sultinga. Idealiausia yra naudoti kepimo termometrą - kiauliena yra tinkamai iškepta, kai vidaus temperatūra pasiekia 68-70°C. Salotas rekomenduojama ruošti likus 15-20 minučių iki mėsos patiekimo, kad jos išliktų traškios. 

Ingredientai

    • Kiaulienos sprandinė: 1,2-1,5 kg 
    • Citrinpipiriai: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Druska: 1,5 arbatinio šaukštelio 
    • Česnakas: 4-5 skiltelės 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio 
    • Morkos: 2-3 vidutinio dydžio 
    • Grietinėlė (30% riebumo): 200 ml 
    • Bulvės: 1 kg 
    • Sūris (tarkuotas): 200 g 
    • Kopūstas (baltagūžis): 1/4 galvos 
    • Paprika (raudona): 1 vidutinio dydžio 
    • Svogūnas (raudonasis): 1 mažas 
    • Majonezas: 3-4 valgomieji šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Kiaulienos sprandinę kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  3. 3. Mėsą padėsite ant pjaustymo lentos ir energingai išmuškite mėsos plaktuku iš abiejų pusių, taip ji taps minkštesnė ir geriau įsigers prieskonius.
  4. 4. Nuluptą česnaką smulkiai sutarkuosite arba sutrinkite česnakų spaustuve.
  5. 5. Kiaulienos sprandinę apiberkite tolygiai citrinpipiriais ir druska, tuomet įtrinkite tarkuotu česnaku. Palikite mėsą įsigerti prieskonius 10-15 minučių.
  6. 6. Tuo metu nulupkite svogūnus ir supjaustykite juos plonais žiedais.
  7. 7. Morkas nuplaukite, nulupkite ir sutarkuojate stambia tarka.
  8. 8. Bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais arba skiltelėmis.
  9. 9. Gilią kepimo formą patepkite aliejumi arba sviestu.
  10. 10. Į paruoštą kepimo formą pirmiausia dėkite marinuotą kiaulienos sprandinę.
  11. 11. Ant mėsos tolygiai paskirstysite svogūnų žiedus, o ant jų – tarkuotas morkas, suformuodami vientisą sluoksnį.
  12. 12. Tuomet užpilkite viską grietinėle, stengdamiesi tolygiai paskirstyti.
  13. 13. Aplink mėsą sudėkite paruoštas bulves, šiek tiek pasuktie jas, kad įsigertų grietinėlės ir mėsos sulčių.
  14. 14. Kepimo formą uždenkite folija ir dėkite į įkaitintą orkaitę.
  15. 15. Kepkite 60 minučių, tuomet nuimsite foliją ir kepkite dar apie 15 minučių.
  16. 16. Po valandos kepimo, mėsą ir bulves apibarstysite tarkuotu sūriu ir tęskite kepimą dar 15 minučių, kol sūris gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą.
  17. 17. Kol kepsnys kepa, paruoškite salotas: kopūstą smulkiai supjaustykite, papriką supjaustykite kubeliais, o svogūną – plonais pusžiedžiais.
  18. 18. Visas salotas sudėsite į dubenį, pagardinkite majonezu ir gerai išmaišykite.
  19. 19. Kai kepsnys bus iškepęs, išimkite jį iš orkaitės ir leiskite pastovėti 10-15 minučių, kad mėsos sultys pasiskirstytų.
  20. 20. Patiekite karštą kiaulienos sprandinės kepsnį su bulvėmis ir šaltomis salotomis.
Sekmadienio kiaulienos sprandinės kepsnys orkaitėje su bulvėmis ir salotomis
Sekmadienio kiaulienos sprandinės kepsnys orkaitėje su bulvėmis ir salotomis
Sekmadienio kiaulienos sprandinės kepsnys orkaitėje su bulvėmis ir salotomis
Recepto autorius Kristina Zibartė
Kiaulienos sprandinės kepsniai orkaitėje, marinuoti su Vorčesterio padažu
(1)