Senovinis šnicelis iš maltos mėsos kaip valgykloje

2025-04-04 Autorius oSkanu.lt

Senovinis šnicelis iš maltos mėsos kaip valgykloje
Senovinis šnicelis iš maltos mėsos – tai nostalgiškas patiekalas, kuris daugeliui primena vaikystę ir valgyklose patiekiamus šnicelius. Šis receptas atkuria autentišką valgyklos skonį su traškia pluta ir sultingu viduriumi. Šnicelis visada buvo vienas mėgstamiausių lietuviškų patiekalų, kurį galima rasti beveik kiekvienuose namuose. Minkšta, sultinga malta mėsa, apvoliota traškiuose džiūvėsėliuose – tobulas derinys, kuris niekada nenuvilia.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojamas kiaulienos faršas, galite jį pakeisti jautiena, vištiena ar kalakutiena, jei norite lengvesnės versijos. Taip pat galite naudoti mišrų jautienos ir kiaulienos faršą, kuris suteiks dar daugiau skonio. 
  • Juodą duoną galima pakeisti balta ar rupia duona, tačiau būtent juoda duona suteikia autentišką skonį. 
  • Vietoje įprasto paniravimo galite naudoti avižinius dribsnius, susmulkintus riešutus ar sezamo sėklas, jei ieškote sveikesnės alternatyvos. 
  • Jei neturite šviežio česnako, galite naudoti česnako miltelius – pakanka pusės arbatinio šaukštelio. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Ypatingai svarbu gerai išminkyti faršą ir jį "padaužyti", kad šnicelis būtų elastingas ir neprarastų savo formos kepant. 
  • Faršą galima palikti šaldytuve 30 minučių prieš formuojant šnicelius – taip jis taps dar elastingesnis ir geriau išlaikys formą. 
  • Kepant svarbu neperkepti šnicelių, kad jie neišdžiūtų – optimali kepimo trukmė yra apie 4-5 minutes kiekvienai pusei, priklausomai nuo storio. 
  • Jei norite ypač traškios plutos, galite šnicelius panardinti į kiaušinio plakinį du kartus ir kiekvieną kartą apvolioti džiūvėsėliuose. 
  • Taip pat patartina kepti šnicelius vidutinio karštumo aliejuje, kad jie išsikeptų tolygiai. 

Ingredientai

    ~5-iems šniceliams:
    • kiaulienos faršas: 500 gramų (tinka ir kita mėsa)
    • juoda duona: 2 riekelių
    • pienas: ~100 mililitrų
    • kiaušiniai: 2
    • svogūnai: 0,5
    • česnakas: 1 skiltelės (didesnės)
    • druska
    • malti pipirai
    • džiūvėsėliai: 1 stiklinės
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių nupjaustome duonos plutelę, o minkštimą susmulkiname bei užpylę pienu palaikome 5 minutes.
  2. 2. Į kiaulienos faršą įmušame vieną kiaušinį, sudedame išmirkytą nuspaustą duoną, smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, įberiame druskos, pipirų bei viską gerai išmaišome, ir dar šiek tiek faršą gerai išdaužome (kelis kartus smarkiai metame į dubenį).
  3. 3. Tuomet iš paruošto faršo formuojame pailgus, ovalios formos, maždaug 1 centimetro storio šnicelius.
  4. 4. Kiekvieną šnicelį pamirkome kiaušinio plakinyje (įberiame žiupsnelį druskos) ir pavoliojame džiūvėsėliuose.
  5. 5. Kepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  6. 6. Pastebėjimas: Šnicelį labai gardu patiekti su baltu padažu: keptuvėje išlydome gabaliuką sviesto, įdedame šaukštelį miltų, kai pakepa, suberiame sutrupintą sultinio kubelį, supilame stiklinę pieno, išmaišome, įdedame truputį grietinės bei krapų. Šnicelis idealiai tinka su bulvių koše, grikiais bei daržovių salotomis. Skanaus!
Senovinis šnicelis iš maltos mėsos kaip valgykloje
Senovinis šnicelis iš maltos mėsos kaip valgykloje

Tsss

Žiauriai skanu! Jau kokį 10 kartą darysiu.
Atsakyti
Troškinti rauginti kopūstai su šonkauliais
(4)