Kiaulienos šašlykai baltojo vyno marinate

2025-03-11 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos šašlykai baltojo vyno marinate
Baltas vynas ne tik suminkština mėsą, bet ir suteikia jai subtilų vaisinį poskonį, kuris puikiai dera su žolelėmis ir prieskoniais. Šis patiekalas idealiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti savo svečius tradicine lietuviška virtuve su elegantišku prancūzišku prieskoniu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradiciškai šiam receptui naudojama kiauliena, galite drąsiai eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis. Puikiai tinka jautienos sprandinė, vištienos šlaunelės be kaulų ar net kalakutiena. Jei neturite balto sauso vyno, galite pakeisti jį obuolių sidru arba baltuoju vermutu. Vietoje saliero stiebų galima naudoti pastarnokus arba petražolių šaknis. Jei nemėgstate česnako arba jo neturite, galite naudoti aštrųjį svogūną arba svogūnų laiškus. Lauro lapus galima pakeisti rozmarinu arba čiobreliais, kurie taip pat puikiai dera su kiauliena. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausi šašlykai gaunasi, kai mėsą marinuojate ilgai – idealu palikti per naktį šaldytuve, bet ne mažiau kaip 6-8 valandas. Prieš kepimą būtinai išimkite mėsą iš šaldytuvo bent valandą, kad ji pasiektų kambario temperatūrą – taip ji keps tolygiau. Kepant šašlykus, stenkitės jų nepervartyti – kiekvieną pusę apkepkite tik po vieną kartą, kad mėsa išliktų sultinga. Jei kepate šašlykus ant iešmų, tarp mėsos gabalėlių galite įterpti marinuotų daržovių – svogūnų, paprikų ar cukinijų – tai suteiks papildomo skonio ir drėgmės. 

Ingredientai

    • kiauliena: 5 kilogramų
    • morkos: 1 kilogramo
    • svogūnai: 1 kilogramo
    • saliero stiebai: 5
    • česnakai: 5 skiltelių
    • lauro lapai: 4-5
    • baltas sausas vynas: 1 butelio
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Visų pirma, pasiruošiame daržoves marinato pagrindui. Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais skritulėliais, morkas nuplauname, nuskutame ir taip pat supjaustome skritulėliais, o saliero stiebus kruopščiai nuplauname ir supjaustome maždaug 0,5 cm storio griežinėliais.
  2. 2. Paruoštas daržoves sudedame į didelį, gilų puodą ar dubenį, pridedame smulkiai sukapotų ar per spaudiklį išspaustų česnako skiltelių.
  3. 3. Dabar ateina laikas šiek tiek pasimankštinti – rankomis kruopščiai išminkome visas daržoves, kad jos išskirtų savo sultinius ir aromatus, kurie vėliau įsigers į mėsą.
  4. 4. Kiaulieną kruopščiai nuplauname po šaltu tekančiu vandeniu, nusausiname virtuviniu popieriumi ir supjaustome maždaug 3-4 cm dydžio kubeliais, stengdamiesi, kad visi gabalėliai būtų panašaus dydžio – taip užtikrinsime tolygų iškepimą.
  5. 5. Supjaustytą mėsą įdedame į indą su daržovėmis, švelniai įtrindami ją į daržovių masę.
  6. 6. Tuomet atėjo laikas paskaninti būsimą šedevrą – įberiame druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį, įdedame lauro lapus, kurie suteiks subtilų aromatą.
  7. 7. Galiausiai supilame baltąjį sausą vyną, kuris ne tik suminkštins mėsą, bet ir suteiks nepakartojamą skonį jūsų šašlykams.
  8. 8. Dabar viską kruopščiai išmaišome rankomis, įsitikindami, kad kiekvienas mėsos gabalėlis yra padengtas marinatu. Uždenkite indą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.
  9. 9. Marinuokite mėsą ne mažiau kaip 8 valandas, o geriausia – per naktį, retkarčiais pamaišydami, kad marinatas tolygiai pasiskirsytų.
  10. 10. Kai mėsa bus tinkamai įsimarinavusi, išimkite ją iš šaldytuvo ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių.
  11. 11. Įkaitinkite kepsninę ar groteles iki vidutinio-aukšto karščio. Jei naudojate anglis, palaukite, kol jos įkais iki žarijų būsenos.
  12. 12. Mėsos gabalėlius sumaukite ant iešmų, palikdami tarp jų šiek tiek vietos, kad keptų tolygiai.
  13. 13. Kepkite šašlykus apie 20-30 minučių, reguliariai vartydami, kol jie gražiai apskrus iš visų pusių ir bus visiškai iškepę.
  14. 14. Patiekite šašlykus su šviežiomis daržovėmis, duona ar bulvėmis. Skanaus!
Kiaulienos šašlykai baltojo vyno marinate
Maltos avienos šašlykas - kebabas
(2)
Vištienos arba triušienos kukuliukai su sūriu ir daržovių padažu
(3)
Receptas: Šonkaulių kelmas
(75)