Kiaulienos išpjova su grietinėle ir baltu sausu vynu, pagal Larisą Kalpokaitę

2025-02-25 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos išpjova su grietinėle ir baltu sausu vynu, pagal Larisą Kalpokaitę
Šis nuostabus kiaulienos išpjovos patiekalas su subtiliu balto sauso vyno ir grietinėlės padažu yra tikras gurmaniškas malonumas, kuriuo galite nustebinti savo šeimą ar svečius bet kokia proga. Larisos Kalpokaitės receptas atskleidžia, kaip paprastai namuose galima pagaminti restorano lygio patiekalą. Išpjova tampa nepaprastai sultinga, minkšta ir aromatinga dėl specialaus gaminimo būdo, kai mėsa pirmiausia karamelizuojama su brendžiu, o vėliau pamažu kepa vyno ir grietinėlės mišinyje. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek ir šventiniam stalui. Gaunasi tikrai nepakartojamas skonis, kuris neleis jums pamiršti šio patiekalo! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite kiaulienos išpjovos, galite naudoti kiaulienos sprandinę arba jautienos išpjovą. Vietoje brendžio galima naudoti konjaką arba viskį. Jei neturite balto sauso vyno, galite pakeisti jį pusiau sausu baltu vynu arba net šampanu (be cukraus). Grietinėlę galima pakeisti riebiu grietinės ir pieno mišiniu (santykiu 2:1) arba kokosų pienu, jei norite egzotiškesnio skonio. Taip pat galite papildyti receptą įvairiais prieskoniais - rozmarinu, čiobreliais ar laurų lapais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Svarbu mėsą prieš kepimą palaikyti kambario temperatūroje bent 30 minučių, kad ji tolygiai iškeptų. Kai apkepate mėsą keptuvėje, stenkitės ją vartyti kuo rečiau, kad susiformuotų graži plutelė. Įdegant brendį, būkite atsargūs ir turėkite šalia dangtį, kad prireikus galėtumėte užgesinti liepsną. Orkaitėje kepkite mėsą ant vidurinės lentynėlės, kad karštis pasklistų tolygiai. Patiekalą galite patiekti iškart arba leisti jam pastovėti 5-10 minučių, kad sultys pasiskirstytų. 

Kalorijos
 

  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 1680 kcal. 
  • Vienoje porcijoje (ketvirtadalis patiekalo) yra apytiksliai 420 kcal. Šis kalorijų skaičiavimas neapima garnyro. 

Ingredientai

    • kiaulienos išpjova: ~400 gramų
    • brendis: 50 gramų
    • grietinėlė: 150 gramų
    • druska
    • pipirai
    • baltas sausas vynas: 150 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje, prieš kepdami, išpjovą pabarstome druska bei pipirais.
  2. 2. Tada gerai įkaitiname keptuvę, pilame aliejaus bei apkepame mėsą iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
  3. 3. Į keptuvę supilame brendį bei jį uždegame, kad mėsa karamelizuotųsi ir išliktų sultinga.
  4. 4. Taip apkeptą mėsą dedame į nedidelę, gilesnę skardelę bei supilame vyną.
  5. 5. Tuomet dedame į orkaitę įkaitintą iki 190 laipsnių temperatūros maždaug 25 minutėms, po to supilame grietinėlę ir vėl į orkaitę, kol grietinėlė užvirs.
  6. 6. Traukiame iš orkaitės.
  7. 7. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir mėgaujamės!
Kiaulienos išpjova su grietinėle ir baltu sausu vynu, pagal Larisą Kalpokaitę
Kepta kiaulienos šoninė rankovėje
(1)
Vieno puodo kiaulienos troškinys su pupelėmis, bulvėmis ir morkomis
(12)
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
(1)
Virta kiaulienos šoninė
(6)