Kiaulienos nugarinės vyniotinis su rikota ir slyvomis

Autorius apie receptą

Kiaulienos nugarinės vyniotinis su rikota ir slyvomis – tai išraiškingas, sotus ir šventiškai atrodantis mėsos patiekalas, kuris puikiai tinka tiek savaitgalio pietums, tiek ypatingai progai. Jo pagrindas – išskleista ir kruopščiai paruošta kiaulienos nugarinė, įdaryta švelniu rikotos sūriu, saldžiarūgštėmis džiovintomis slyvomis bei aromatingomis daržovėmis. Šio vyniotinio skonis puikiai subalansuotas – saldžios slyvos kontrastuoja su subtiliu česnako aštrumu, o švelni rikota suteikia kreminės tekstūros. Be to, šis patiekalas pasižymi universalumu – jį galima keisti pagal savo skonį ir sezoninius produktus.

Didžiausias šio recepto privalumas – tai paprastumas, leidžiantis be ilgo stovėjimo prie viryklės paruošti išvaizdų ir gardų pietų ar vakarienės akcentą. Vyniotinis patiekiamas karštas su mėgstamu garnyru, o likučiai kitą dieną tampa puikiais sumuštinių arba šaltų užkandžių ingredientais. Be to, šiame recepte naudojami įprasti ir lengvai randami ingredientai, todėl jis lengvai pritaikomas pagal jūsų virtuvės turinį.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos nugarinę galima keisti jautienos nugarine ar vištienos krūtinėle, jei norisi liesesnės mėsos versijos.
  • Rikotos sūrį puikiai pakeičia varškės sūris, maskarponė arba švelnus kreminis sūris be priedų.
  • Džiovintas slyvas galima keisti džiovintais abrikosais, figomis arba spanguolėmis.
  • Vietoje morkų galima naudoti cukiniją ar saldžiąją papriką – jos taip pat suteiks patiekalui švelnumo ir spalvos.
  • Laiškinį svogūną galima pakeisti poru arba paprastu žaliuoju svogūnu.
  • Alyvuogių aliejų galima keisti lydytu sviestu arba rapsų aliejumi.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš ruošiant mėsą, ją verta palaikyti kambario temperatūroje bent 30 minučių – taip ji tolygiau iškeps.
  • Kad įdaras neišbėgtų kepimo metu, svarbu palikti pakankamai vietos kraštuose prieš vyniojant.
  • Jei mėsa per plona ir turi įpjovimų, rekomenduojama ją papildomai sutvirtinti siūlu arba uždengti plonai atmušta antra nugarinės dalimi.
  • Kepant verta naudoti termometrą – vidinė temperatūra turėtų pasiekti apie 70–72 °C.
  • Ištraukus iš orkaitės, vyniotinį svarbu palaikyti uždengtą folija apie 10–15 minučių, kad mėsos sultys tolygiai pasiskirstytų.

Ingredientai

    • Kiaulienos nugarinė: 1,2 kg.
    • Rikotos sūris: 250 g (1 indelis).
    • Džiovintos slyvos: 1 sauja (apie 100 g).
    • Morkos: 2 vienetai.
    • Česnakas: 2 skiltelės.
    • Laiškinių svogūnų laiškai: sauja.
    • Druska: pagal skonį.
    • Itališkų žolelių mišinys: 1 šaukštelis.
    • Raudonėlis (džiovintas arba šviežias): 1 arbatinis šaukštelis.
    • Prieskoniai mėsai: 1 šaukštelis.
    • Džiovintas rozmarinas: 1 šakelė arba 1/2 šaukštelio.
    • Alyvuogių aliejus: 2–3 šaukštai. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulienos nugarinę buvo padalinta išilgai, bet ne iki galo, kad susidarytų tarsi knygos forma. Tuomet ji buvo atidžiai išskleista ir gerai atmušta, kad storis visur būtų vienodas.
  2. 2. Iš abiejų pusių mėsa buvo įtrinta alyvuogių aliejumi ir prieskoniais: druska, itališkomis žolelėmis, raudonėliu bei mėsai skirtu prieskonių mišiniu. Tuomet palikta pasimarinuoti, kol ruošiami kiti komponentai.
  3. 3. Džiovintos slyvos buvo pamirkytos karštame vandenyje apie 10 minučių, tada susmulkintos. Morkos buvo sutarkuotos stambia tarka. Abi daržovės buvo lengvai pakepintos ant šlakelio aliejaus, kol suminkštėjo.
  4. 4. Paruoštas įdaras: rikotos sūris sumaišytas su atvėsinta morkų ir slyvų mase, įspaustas česnakas, suberti smulkinti laiškiniai svogūnai, viskas pasūdyta ir paskaninta raudonėliu. Masė buvo gerai išmaišyta iki vientisos konsistencijos.
  5. 5. Mėsos lakštas buvo padėtas ant pjaustymo lentos, įdaras paskirstytas centre išilgai, paliekant po kelis centimetrus tuščios vietos nuo kraštų.
  6. 6. Vyniotinis atsargiai buvo susuktas išilgai, stengiantis, kad įdaras neišbėgtų. Tada susuktas vyniotinis buvo tvirtai apjuostas maistiniu siūlu.
  7. 7. Viršus buvo apibarstytas džiovintu rozmarinu, o norint daugiau aromato – uždėta rozmarino šakelė.
  8. 8. Vyniotinis buvo perkeltas į kepimo skardą, iš anksto įkaitinta orkaitė iki 190 °C. Kepama apie 50 minučių. Kepimo laikas gali kisti priklausomai nuo orkaitės ir vyniotinio storio – rekomenduojama patikrinti vidinę temperatūrą.
  9. 9. Iškepęs vyniotinis buvo išimtas iš orkaitės ir paliktas 10 minučių "pailsėti" po folija, kad sultys neištekėtų pjaustant.
  10. 10. Supjaustyta storais griežinėliais ir patiekta su mėgstamu garnyrubulvių koše, keptomis daržovėmis ar šviežiomis salotomis.


Kiaulienos nugarinės vyniotinis su rikota ir slyvomis
Kiaulienos nugarinės vyniotinis su rikota ir slyvomis
Recepto autorius skanukartojam

Atsiliepimai

Kiaulienos kukuliai su daržovėmis slyvų padaže
(1)
Orkaitėje kepti šonkauliukai su medaus glazūra
(15)
Teksasietiškai paruošti kiaulienos šonkauliukai
(2)