Kiaulienos kukuliai su perlinėmis kruopomis padaže

Autorius apie receptą

Kiaulienos kukuliai su perlinėmis kruopomis padaže – tai sotus, tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio šeimos stalui. Kukuliuose esantis kiaulienos faršas derinamas su išvirtomis perlinėmis kruopomis, kurios suteikia patiekalui ne tik papildomo maistingumo, bet ir subtilaus tekstūros švelnumo. Minkšti, sultingi kukuliai, gardinami švelniu grietinėlės padažu su sviestu ir muskatu, sukuria puikų skonio balansą, primenantį namų virtuvės šilumą ir vaikystės skonius. Šis patiekalas yra puikus būdas įtraukti grūdines kultūras į mitybą – perlinių kruopų maistinė vertė ir ilgas sotumo jausmas išskiria šiuos kukulius iš daugelio kitų.

Tai receptas, kuris ne tik sotus ir gardus, bet ir taupus – naudoja paprastus ingredientus, kuriuos dažnai turime po ranka. Kartu su bulvių koše ir gaiviomis salotomis, šis patiekalas taps pilnaverčiu šeimos pietų akcentu.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršas gali būti pakeistas jautienos arba kalakutienos faršu, jei norima liesesnio patiekalo varianto.
  • Perlines kruopas galima keisti virtais grikiais arba virtais ryžiais, tačiau perlinės kruopos suteikia tradicinį skonį.
  • Grietinėlę padažui galima pakeisti liesu pienu arba augaliniu gėrimu (pvz., avižų gėrimu), jei norima sumažinti riebumą.
  • Fermentinį sūrį salotoms galima keisti mocarela arba švelnesniu ožkos sūriu.
  • Majonezą galima keisti natūraliu jogurtu su trupučiu garstyčių lengvesnei salotų versijai.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Perlines kruopas verta iš anksto išvirti ir visiškai atvėsinti – taip jos geriau susimaišys su faršu ir neišbėgs iš kukulių.
  • Kepant kukulius keptuvėje, rinkitės storesnio dugno keptuvę, kad jie gražiai apskrustų tolygiai.
  • Padažą geriausia gaminti ant silpnos ugnies, kad grietinėlė nesutrauktų, o miltai tolygiai susimaišytų su sviestu.
  • Prieš dedant į orkaitę, kukulius verta trumpam palaikyti kambario temperatūroje – tai padės jiems kepti tolygiau.
  • Kukulių skardą būtina uždengti folija, kad jie nesusausėtų ir išliktų sultingi.

Ingredientai

    Kukuliams: 
    • Kiaulienos faršas: 1 kg
    • Virtos perlinės kruopos: 200 g (2 pakeliai po 100 g)
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Morkos: 2 vnt.
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Džiūvėsėliai: 2 šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Aliejus (kepimui): 2 šaukštai
    Padažui:
    • Sviestas: 40 g
    • Kvietiniai miltai: 1 šaukštas
    • Riebi grietinėlė (35 %): 200 ml
    • Muskato riešutas (maltas): žiupsnelis
    • Druska: pagal skonį
    Salotoms (patiekimui šalia):
    • Krabų lazdelės: 150 g
    • Marinuoti žirneliai: 100 g
    • Paprika: 1 vnt.
    • Poro baltoji dalis: 1/2 vnt.
    • Švieži agurkai: 1 vnt.
    • Fermentinis sūris (tarkuotas): 50 g
    • Krapai: pagal skonį
    • Malti juodieji pipirai: žiupsnelis
    • Majonezas: 2–3 šaukštai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje perlinių kruopų pakelius buvo išvirti pagal pakuotės nurodymus ir visiškai atvėsinti.
  2. 2. Kiaulienos faršą sudėjau į didelį dubenį.
  3. 3. Į faršą buvo įmaišytos išvirtos ir atvėsusios perlinės kruopos.
  4. 4. Morkos buvo nuluptos, sutarkuotos smulkia tarka ir kartu su smulkiai supjaustytu svogūnu įmaišytos į masę.
  5. 5. Į faršą įmušiau 2 kiaušinius, subėriau džiūvėsėlius, pagardinau druska ir pipirais.
  6. 6. Kruopščiai viską išmaišiau rankomis, kol masė tapo vientisa.
  7. 7. Drėgnomis rankomis formavau vidutinio dydžio kukulius.
  8. 8. Juos apkepiau įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol paviršius įgavo aukso spalvą.
  9. 9. Apkepintus kukulius dėjau į kepimo formą vienu sluoksniu.
  10. 10. Padažui sviestas buvo ištirpintas nedidelėje keptuvėje ant silpnos ugnies.
  11. 11. Į sviestą įmaišiau miltus ir trumpai pakepinau, kol masė tapo auksinė.
  12. 12. Lėtai supyliau grietinėlę, nuolat maišydama, kad neliktų gumulėlių.
  13. 13. Pagardinau muskatu ir druska, padažą viriau dar kelias minutes, kol sutirštėjo.
  14. 14. Paruoštu padažu užpyliau kukulius, kepimo formą uždengiau folija.
  15. 15. Orkaitę įkaitinau iki 180 °C, kukulius kepiau apie 40 minučių.
  16. 16. Kol kukuliai kepė, paruošiau salotas: visus ingredientus supjausčiau, sumaišiau dubenyje ir įdėjau majonezo.
  17. 17. Iškeptus kukulius patiekiau su bulvių koše ir šviežiomis salotomis.

Atsiliepimai

Kiaulienos slėgtainis su špinatais
(1)
Kepta kiauliena paprikos apvalkale
(1)
Kiauliena su obuoliais
(1)