Korėjietiškos morkos pagal Beatą

2022-11-28 Autorius oSkanu.lt

Korėjietiškos morkos pagal Beatą
Ar žinojote, kad morkos korėjietiškai, tai visai ne korėjiečių receptas? Šitaip morkų salotos buvo vadinamos sovietiniais laikais, kai valgyklose reikėjo pamaitinti kuo pigiau ir sočiau. Paprastai tarkuotos morkos netiko, majonezas tada buvo deficitas, todėl kažkam atėjo mintis pasiskolinti iš korėjiečių ridikų salotų receptūrą morkoms ir šitaip atsirado šis daugelio itin pamėgtas receptas.

Pati asmeniškai esu mėginusi ne vieną receptą iš interneto platybių, man labiausiai patikusį derinį šį kartą Jums ir aprašysiu. Man asmeniškai šiame recepte labiausiai patiko svogūno apkepimas aliejuje, tai išties suteikia nepakartojamą poskonį.

Itin svarbus momentas - morkų pjaustymas, jos turi būti pjaustytos šiaudeliais (tam yra specialios pjaustyklės) arba tarkuotos labai stambia tarka (tokias turi virtuviniai kombainai), tiesiog sutarkuotos "burokine" tarka tikrai neturės salotoms būdingo traškumo, bet iš bėdos tiks ir ji. Patys kantriausi žmonsė gali morkas paversti šiaudeliais ir tiesiog peiliu.

Tokiu pačiu būdu galite paruošti ir burokėlius, tik rekomenduočiau pradžioje pasigaminti pusę normos, ne visiems žmonėms patinka žalio burokėlio skonis, juk išties retai šią daržovę valgome termiškai neapdorotą.

Morkas irgi derėtų rinktis kuo sultingesnes, didesnes, bukas, tokiomis dažniausiai prekiauja ūkininkai. Kaina didesnė, kartais net gerokai didesnė, bet skonis, patikėkite, visai kitas.

Ir galiausiai apie prieskonius. Aš pati perku jau paruoštą prieskonių mišinį, todėl nereikia turėti penkių maišelių su reikalingais ingredientais. Eiliniuose prekybos centruose tokių man matyti dar neteko, perku specializuotoje parduotuvėje "Delona", taip pat visai netikėtai atradau jų vienoje sėklų ir augalų parduotuvėje.

Vienu kartu aš ruošiu kilogramą morkų, kadangi jas skutu ir nupjaustau galus, imu 1,2 kilogramo. Šitaip gaunu 1 kilogramą jau paruoštų morkų. Mažiau gaminti neapsimoka, nes ir laiko, ir plaunamų indų prasme receptas ne itin greitas ar paprastas.

Ingredientai

    • paruoštos morkos: 1 kilogramo
    • česnakas: 8-10 skiltelių
    • prieskonių mišinys: 1 valgomojo šaukšto (vietoje jo galite naudoti maltą kalendrą ir aitriųjų paprikų miltelius)
    • aukštai temperatūrai atsparus aliejus: 150 mililitrų (naudoju saulėgrąžų)
    • vynas arba ryžių actas (baltas): 60 mililitrų
    • baltas cukrus: 40 gramų
    • rupi druska: 20 gramų
    • svogūnai: 0,5
    • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia morkas sutarkuojame stambiais šiaudeliais ir sudedame į gilų indą.
  2. 2. Tada beriame druską, prieskonius, labai smulkiai pjaustytą česnaką ir cukrų, supilame actą ir dviem šaukštais vis keldami nuo dugno atsargiai maišome, lėtai, kad nelūžinėtų šiaudeliai.
  3. 3. Įkaitiname keptuvę, pilame aliejų ir dedame perpus perpjautą svogūną. Lupti nereikia, lukšte yra gausu skonių ir spalvų. Kai jau svogūnas pradės intensyviai čirškėti, vis pavartydami keptuvę, kepame iki perpjauta svogūno pusė įgyja intensyvų geltoną atspalvį. Išjungiame kaitrą, svogūną išimame, jo nebeprireiks.
  4. 4. Morkų šiaudelius rankomis sukeliame į viršų, formuojame kūgį, tokiu būdu aliejus prasiskverbia per didesnę tarkių dalį.
  5. 5. Nelaukdami kol aliejus atvės, pilame jį ant morkų, beriame sezamų sėklas (jei naudosite) ir iškart sumaišome.
  6. 6. Paliekame atvėsti, sudedame į uždaromą arba užsukamą indą ir dedame į šaldytuvą.
  7. 7. Šaltoje aplinkoje tokios salotos idealiai laikosi iki 3 savaičių. Skanaus!
Marinuotos cukinijos pagal Editą Mildažytę
(9)