Kruasanai su sūriu ir šonine

2025-04-03 Autorius oSkanu.lt

Kruasanai su sūriu ir šonine
Kruasanai su sūriu ir šonine - tai tobulas prancūziško ir lietuviško skonio derinys, kuris paverčia paprastus pusryčius ar užkandį tikra švente. Šie kruasanai išsiskiria savo traškia, daugiasluoksne tekstūra ir ypatingai gardžiu įdaru. Sluoksniuota tešla, pagaminta pagal klasikinį prancūzišką receptą, derinant su šaltai rūkytos šoninės ir kietojo sūrio įdaru, sukuria nepakartojamą skonių harmoniją. Įsivaizduokite, kaip namuose pasklis šviežiai keptų kruasanų aromatas, o pirmasis kąsnis atskleis traškios tešlos ir tirpstančio sūrio su šonine magišką skonį. Šie kruasanai puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam malonumui. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiam gardžiam receptui galite naudoti įvairias alternatyvas, pritaikydami jį pagal savo skonį ar turimų produktų galimybes: 

  • Vietoj e„Prūsijos" sūrio galima naudoti „Džiugą", „Ementaliį", „Parmezaną" arba bet kurį kitą kietąjį sūrį, turintį ryškų skonį.
  • Šaltai rūkytą šoninę galima pakeisti vytinta jautiena, saliami, servelatu arba vegetariškam variantui - grybais su kapotais svogūnais.
  • Jei namuose neturite šviežių mielių, galite naudoti 7 g sausų mielių (maždaug 2 a.š.).
  • Pieno ir vandens derinį galima pakeisti tik pienu arba augaliniu pienu (migdolų, avižų).
  • Cukrų galite pakeisti medumi arba klevų sirupu (1 v.š.).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Kruasanų gaminimas reikalauja kruopštumo, tačiau šie patarimai padės pasiekti geriausią rezultatą:
 
  • Svarbu, kad sviestas būtų tikrai šaltas - tai padeda suformuoti tešlos sluoksnius.
  • Tešlos lankstymo proceso metu, jei sviestas pradeda tirpti, būtinai grąžinkite tešlą į šaldytuvą bent 15-20 minučių.
  • Kruasanai prieš kepimą turi gerai pakilti - tai užtikrina puikią tekstūrą.
  • Nenaudokite per daug miltų kočiojant, nes tai gali padaryti kruasanus kietus.
  • Kruasanai puikiai tinka užšaldymui - galite juos suformuoti, sušaldyti neiškeputsius ir kepti tada, kai prireiks, pridėdami papildomą 5-7 minutes kepimo laiko.
  • Kepimo metu galite uždengti kruasanus folija, jei jie greitai ruduoja.

Ingredientai

    16 kruasanų:
    • Vanduo: 60 ml
    • Pienas: 125 ml
    • Kiaušinis (didelis, kambario temperatūros): 1 vnt.
    • Miltai: 290 g
    • Šviežios mielės: 1 a.š.
    • Druska: 1 a.š.
    • Cukrus: 1 v.š.
    • Šaltas sviestas: 250 g
    • Šaltai rūkyta šoninė: 16 juostelių
    • Mėgstamas kietasis sūris („Prūsija“): 150 g
    • Kiaušinio plakiniui aptepti: 1 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Supilkite pieną ir vandenį į prikaistuvį, pašildykite iki kūno temperatūros. Įberkite pusę cukraus, įmaišykite mieles ir palikite 15 minučių, kad pakiltų.
  2. 2. Sumaišykite miltus su druska ir likusiu cukrumi. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į miltus. Naudodami peilį, viską kapokite, kol sviesto gabaliukai bus gerai matomi, arba naudokite virtuvinį kombainą, kad sutrumpintumėte procesą.
  3. 3. Į mielių mišinį įmuškite kiaušinį ir lengvai išmaišykite. Supilkite šį mišinį į miltus su sviestu ir maišykite, kol nebeliks sausų miltų. Tešla bus lipni ir matysis sviesto gabaliukai – tai normalu, nepermaišykite jos.
  4. 4. Uždengę tešlą plėvele, padėkite ją į šaldytuvą nakčiai.
  5. 5. Ryte išimkite tešlą iš šaldytuvo ir leiskite jai atšilti 20 minučių. Ant pamiltuoto paviršiaus iškočiokite stačiakampį. Sulankstykite tešlą kaip voką ir vėl iškočiokite. Pakartokite šį procesą 3-5 kartus.
  6. 6. Tešlą vėl padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  7. 7. Išimkite tešlą, padalinkite ją pusiau. Vieną dalį iškočiokite į didelį stačiakampį ir padalinkite jį į 8 trikampius. Ant kiekvieno uždėkite po šoninės juostelę ir keletą gabalėlių sūrio, susukite kruasanus.
  8. 8. Sudėkite kruasanus ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir palikite kilti 1,5 valandos.
  9. 9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kruasanus patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 15-20 minučių, kol gražiai parus.