Lavašo suktinukai su lašiša, daržovėmis ir tepamu sūreliu

Autorius apie receptą

Lavašo suktinukai su lašiša, daržovėmis ir tepamu sūreliu – tai itin greitai pagaminamas, gaivus, skanus ir subalansuotas patiekalas, puikiai tinkantis tiek vasariškiems pietums, tiek kaip užkandis vakarėlio metu ar lengva vakarienė. Šis patiekalas kilęs iš Artimųjų Rytų kulinarinės tradicijos, tačiau šiandien jis puikiai pritampa ir prie lietuviškos virtuvės. Minkštas lavašas, lengvai sūrus šaltai rūkytos lašišos skonis, traškios šviežios daržovės bei švelniai rūgštus tepamas sūrelis su žolelėmis sukuria harmoningą skonio derinį. Be to, šis receptas yra labai lankstus – galima lengvai keisti ingredientus pagal sezoniškumą, šaldytuvo turinį ar sveikatingumo tikslus. 

Lavašo suktinukai ne tik puikiai atrodo ant stalo, bet ir yra sotūs, tačiau neapsunkinantys. Jie idealiai tinka tiems, kurie vertina greitą, bet sveiką maistą. Be to, paruošus iš anksto ir laikant šaldytuve, suktinukai gali tapti išsigelbėjimu užimtą dieną ar net puikia alternatyva pietums darbe. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje šaltai rūkytos lašišos galima naudoti vytintą kumpį arba virtą kalakutieną, vištienos file juosteles.
  • Tepamą sūrelį su žolelėmis galima pakeisti natūraliu kreminiu sūriu, graikišku jogurtu arba humusu.
  • Vietoje salotų lapų galima naudoti špinatus, rukolą arba kininius kopūstus.
  • Pomidorus galima pakeisti džiovintais pomidorais aliejuje (nusausinus) arba saldžiąja paprika.
  • Agurkus galima pakeisti cukinija, ridikėliais ar net marinuotais agurkėliais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Lavašo lakštus reikėtų naudoti šviežius – jei jie pradžiūvę, šiek tiek pašlakstykite vandeniu ir pašildykite keptuvėje.
  • Venkite per daug vandeningų daržovių, tokių kaip pomidorai, jei ruošiate suktinukus iš anksto – jie gali sušlapinti lavašą.
  • Tepamą sūrelį tolygiai paskirstykite per visą lavašo paviršių, kad ingredientai gerai „suliptų“ ir suktinukai nesubyrėtų.
  • Kad skoniai geriau susijungtų, suktinukus prieš pjaustant verta palaikyti šaldytuve bent 30 minučių.
  • Norint suktinukus padaryti dar sočiau, galima į vidų įdėti virtų kiaušinių, avinžirnių arba kepto tofu.

Ingredientai

    • Lavašas: 2 dideli lakštai.
    • Tepamas sūrelis su žolelėmis: 200 g.
    • Šaltai rūkyta lašišos filė: 150 g.
    • Salotų lapai: 4–6 lapai.
    • Agurkas: 1 vidutinio dydžio.
    • Pomidoras: 1 didelis. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoštas visas reikalingas ingredientų rinkinys – daržovės buvo nuplautos, nusausintos ir supjaustytos juostelėmis arba griežinėliais.
  2. 2. Lavašo lakštai buvo padėti ant švaraus paviršiaus. Ant kiekvieno jų tolygiai paskleistas tepamas sūrelis, stengiantis, kad sūris dengtų visą plotą – tai padės užtikrinti, jog suktinukai laikysis sandariai.
  3. 3. Ant sūrelio sluoksnio sudėti salotų lapai – jie buvo išdėlioti vienu sluoksniu, kad padengtų visą lavašo paviršių.
  4. 4. Toliau sudėlioti daržovių griežinėliai – agurkai, pomidorai, o ant viršaus – smulkiai suplėšyta šaltai rūkyta lašiša.
  5. 5. Kai visi ingredientai jau buvo sudėti, lavašas buvo tvirtai susuktas į ritinį – tai atlikta atsargiai, kad neplyštų.
  6. 6. Paruoštas suktinukas įvyniotas į maistinę plėvelę arba foliją ir padėtas į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių, kad susistovėtų skoniai ir būtų lengviau pjaustyti.
  7. 7. Prieš patiekiant, lavašo suktinukai buvo išimti iš šaldytuvo ir supjaustyti į mažesnius gabalėlius – maždaug 3–4 cm pločio.
  8. 8. Suktinukai buvo išdėlioti ant lėkštės ir, jei norisi, papuošti papildomomis šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar baziliku.

Atsiliepimai

Beatos tailandietiška sriuba su kokosų pienu
(1)
Lašišos kotletai su manais
(2)
Cezario salotos su kepta lašiša
(1)