Mango panna cotta - grietinėlės kremo desertas

2025-04-04 Autorius oSkanu.lt

Mango panna cotta - grietinėlės kremo desertas
Mango panna cotta yra elegantiškas itališkos kilmės šilkinio švelnumo desertas, kuris pakerės jus savo subtiliu kreminio ir vaisinio skonio deriniu. Šis desertas ypatingas tuo, kad jame harmoningai susijungia švelni grietinėlė ir egzotiško mango saldumas. Tradicinė panna cotta, kurios pavadinimas iš italų kalbos verčiamas kaip „virta grietinėlė", Lietuvoje tapo populiari dėl savo paprastumo ir universalumo. Mūsų recepte naudojamas mango suteikia desertui ne tik ryškų skonį, bet ir spalvingą išvaizdą, dėl kurios jis tampa puikiu pasirinkimu tiek kasdieniam malonumui, tiek ypatingoms progoms. Šis nuostabaus skonio, lengvas, kreminis ir tikrai ne per saldus desertas idealiai tinka visos dienos metu, kai norisi nuraminti potraukį saldumynams. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje 33% riebumo grietinėlės galite naudoti 30% arba net 22% riebumo grietinėlę, tačiau tuomet desertas bus mažiau kreminis. 
  • Jei neturite 2,5% riebumo pieno, galite naudoti 3,2% arba net 1,5% riebumo pieną. 
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba kokosų cukrumi (naudokite apie 40 gramų dėl stipresnio saldumo). 
  • Vanilės ekstraktą galima pakeisti vanilės ankšties sėklomis arba vanilės cukrumi. 
  • Mango tyrę galima pagaminti patiems iš šviežių mango vaisių arba pakeisti persikų, abrikosų ar braškių tyre, jei norite išbandyti kitokius skonių derinius. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Sėkmingo deserto paslaptis – tinkamas želatinos paruošimas. Prieš maišydami su karštu skysčiu, būtinai leiskite želatinai gerai išbrinkti šaltame vandenyje. 
  • Grietinėlės ir pieno mišinio niekada nekaitinkite iki virimo – tai gali sugadinti tekstūrą. Jeigu norite tobulo sluoksniuoto efekto, prieš pilant antrą mango sluoksnį, įsitikinkite, kad pirmasis grietinėlės sluoksnis jau yra pakankamai sustingęs, bet dar ne visiškai kietas. 
  • Panna cotta puikiai laikosi šaldytuve iki 3 dienų, todėl ją galite paruošti iš anksto. 

Ingredientai

    • 33% riebumo grietinėlė: 250 mililitrų
    • 2,5% riebumo pienas: 250 mililitrų
    • cukrus: 50 gramų
    • vanilės ekstraktas: 1 valgomojo šaukšto
    • smulki želatina: 8 gramų + 5 gramų
    • vanduo: 50 + 25 mililitrų (želatinos tirpinimui)
    • mango tyrė: 250 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių išbrinkinkite želatiną.
  2. 2. Tada į nedidelį indą supilkite pieną, grietinėlę, vanilės ekstraktą ir dėkite cukrų, išmaišykite. Ant vidutinio kaitrumo ugnies kaitinkite kol atsiras paviršiuje maži burbiliukai, bet neužvirkite jokiu būdu!
  3. 3. Po to nukelkite nuo ugnies, dėkite išbrinkintą želatiną, intensyviai maišykite, kol želatina ištirps ir tolygiai pasiskirstys.
  4. 4. Išpilstykite į indelius, leiskite visiškai atvėsti ir tik tuomet dėkite į šaldytuvą maždaug 2-4 valandoms. Stingimo laikas priklausys nuo naudojamo indelio dydžio ir želatinos kiekio.
  5. 5. Gaminkime mango sluoksnį: Mango tyrė privalo būti kambario temperatūros.
  6. 6. Išbrinkinkite želatiną, pašildykite ir dar karštą supilkite į tyrę, išmaišykite ir išpilstykite į indelius.
  7. 7. Leiskite visiškai sustingti ir papuoškite pagal savo norus ir fantaziją. Lepinkitės!
Cannoli - tradicinis Sicilijos desertas
(2)