Mėlynių ir kokosų pieno desertai be gliuteno 🫐

2025-03-22 Autorius oSkanu.lt

Mėlynių ir kokosų pieno desertai be gliuteno 🫐
Šie gardūs mėlynių ir kokosų pieno desertai be gliuteno yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie vengia gliuteno, tačiau nenori atsisakyti saldžių malonumų. Švelnus kokosų ir migdolų miltų pagrindas puikiai dera su gaiviu mėlynių ir kokosų pieno viršumi, sukurdamas harmoningą skonių derinį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte yra nemažai galimybių eksperimentuoti su ingredientais: 

  • Vietoje kokosų miltų galima naudoti kitus be gliuteno miltus, pavyzdžiui, ryžių miltus arba universalius be gliuteno miltus.
  • Migdolų miltus galima pakeisti lazdyno riešutų, graikinių riešutų arba moliūgų sėklų miltais.
  • Vietoje kokosų pieno tinka naudoti migdolų pieną, avižų pieną arba sojos pieną.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu, agavos sirupu arba kokosų cukrumi.
  • Agarą galima pakeisti želatina (jei nėra svarbu, kad desertas būtų veganiškas), naudojant 1,5 a.š. želatinos miltelių vietoj 1 a.š. agaro.
  • Aliejų galima rinktis kokosų, saulėgrąžų arba rapsų.
  • Mėlynes galima pakeisti kitomis uogomis: avietėmis, gervuogėmis, bruknėmis arba juodaisiais serbentais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausiam rezultatui pasiekti, prieš kepimą tešlos pagrindą galima palaikyti šaldytuve apie 15-20 minučių, taip jis išlaikys formą kepimo metu.
  • Jei naudojate šaldytas mėlynes, prieš gamindami viršutinį sluoksnį, jas reikėtų atšildyti ir nusausinti, kad nesusidarytų per daug skysčio.
  • Agarą būtina gerai užvirti, kad jis tinkamai sustingtų.
  • Jei norite ryškesnio mėlynių skonio, galite įdėti daugiau uogų arba papildomai pagardinti desertinius vaisiais.
  • Šiuos desertus geriausia paruošti iš anksto, bent prieš 4-6 valandas, kad jie gerai sustingtų.
  • Patiekiant galima papuošti šviežiomis mėlynėmis, kokosų drožlėmis ar mėtos lapeliais.

Ingredientai

    10 vnt.:
    • Kokosų miltai: 60 g 
    • Migdolų miltai: 60 g 
    • Kiaušiniai: 2 vnt. 
    • Aliejus: 2 v.š. 
    • Kokosų pienas: 250 ml 
    • Mėlynės: saujelė (apie 100 g) 
    • Cukrus: 4 v.š. 
    • Citrinos sultys: iš pusės citrinos 
    • Agaras: 1 a.š. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Dideliame dubenyje sumaišykite kokosų miltus ir migdolų miltus.
  3. 3. Pridėkite 2 šaukštus cukraus ir gerai išmaišykite sausus ingredientus.
  4. 4. Įmuškite 2 kiaušinius ir supilkite aliejų į miltų mišinį.
  5. 5. Viską kruopščiai maišote, kol gausite vientisą tešlą.
  6. 6. Paruoškite formeles, skirtas keksiukams. Jei reikia, išklokite jas kepimo popieriumi.
  7. 7. Tešlą paskirstysite į formeles, dedant po nedidelį kiekį į kiekvienos formelės dugną.
  8. 8. Su pirštų galiukais švelniai prispauskite tešlą prie formelių dugno, kad paviršius būtų lygus.
  9. 9. Formeles su tešla dėsite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių arba kol pagrindai švelniai paruduos.
  10. 10. Iškepusius pagrindus išimame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti.
  11. 11. Kol pagrindai vėsta, į nedidelį puodą beriame mėlynes.
  12. 12. Uogas reikės sutrinti šaukštu arba trintuvu, kad gautumėte vientisą masę.
  13. 13. Ant sutrintų mėlynių pilsite kokosų pieną.
  14. 14. Įdedame likusius 2 šaukštus cukraus ir gerai išmaišome.
  15. 15. Įspaudžiame pusės citrinos sultis į mišinį, tai suteiks gaivumo.
  16. 16. Į puodą berkite 1 arbatinį šaukštelį agaro.
  17. 17. Mišinį kaitinsite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kad neprisviltų.
  18. 18. Kaitinama, kol mišinys užverda ir pradeda tirštėti.
  19. 19. Užvirusį mišinį perkošiate per smulkų sietelį, kad pašalintumėte uogų odelės likučius.
  20. 20. Perkoštu mišiniu atsargiai užpildykite formeles su iškeptais ir atvėsusiais pagrindais.
  21. 21. Pripildytas formeles su desertu dedame į šaldytuvą mažiausiai 3-4 valandoms, o geriausia per naktį, kad gelis visiškai sustingtų.
  22. 22. Prieš patiekiant, desertus galite papuošti šviežiomis mėlynėmis arba kokosų drožlėmis.
Mielinė boba su rūgpieniu
(3)
Saldus citrinų pyragas
(4)