Mielinė velykinė boba su razinomis (Кулич)

2025-04-13 Autorius oSkanu.lt

Mielinė velykinė boba su razinomis (Кулич)
Mielinė velykinė boba su razinomis, arba kitaip dar vadinama Kulič (Кулич), yra tradicinis velykinis kepinys, kurio istorija siekia šimtmečius. Šis aromatingas, purus ir minkštas kepinys paprastai gaminamas Velykų proga ir simbolizuoja atgimimą bei šventinį džiaugsmą. Šis receptas atskleidžia autentiškos, lietuviškos mielinės bobos paslaptis, kurios puikiai dera ant šventinio stalo. Tešla paruošiama kruopščiai, su meile ir kantrybe, o rezultatas - ypatingai minkšta, drėgna ir kvapni boba, pripildyta skanių razinų ir vaisių gabaliukų. Paskanauti šviežia, dar šiltą, velykine boba yra nepakartojamas malonumas, kuris ilgam išliks jūsų ir jūsų artimųjų atmintyje. Šios velykinės bobos ypatingumas slypi ir jos subtiliame skonyje - kardamono, šafrano ir apelsinų žievelių derinys suteikia unikalų aromatą, kuris primena senosiose lietuvių virtuvėse keptas bobes. Mielinė tešla, kildinant keletą kartų, įgauna ypatingą tekstūrą, kuri išlieka minkšta kelias dienas po kepimo. 

Man gavosi viena didelė boba ir 6 bobelės, nors nuotraukose matote tik 4, bet 2 buvo akimirksniu suvalgytos. Kita dieną bobelės pasidaro kiek trapesnės, labai aromatingos, bet tikrai ne mažiau gardžios. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite šafrano, puikiai tiks ciberžolė, kuri suteiks gražią geltoną spalvą. 
  • Vietoje sviesto galite naudoti margariną arba lydytą kokosų aliejų, nors skonis gali šiek tiek skirtis. 
  • Razinas galima pakeisti sultingomis džiovintomis slyvomis, abrikosais arba figomis, supjaustytomis mažais gabaliukais. 
  • Jei neturite džiovintų spanguolių, galite naudoti džiovintas mėlynes arba vyšnias. 
  • Baltą cukrų galima pakeisti rudu arba cukraus pudra, tačiau tuomet tešla gali įgauti kitokį atspalvį ir skonį. 
  • Pieną galima pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų, jei norite paruošti veganišką variantą, tačiau tuomet reikėtų pakoreguoti ir kitus ingredientus. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Gaminant mielinę velykų bobą, svarbiausia yra kantrybė! Leiskite tešlai pakankamai ilgai kilti, nes tai garantuos purią ir švelnią tekstūrą. 
  • Prieš įmaišant razinas ir kitus džiovintus vaisius, juos būtinai nuplikykite karštu vandeniu ir gerai nusausinkite, taip jie netrauks drėgmės iš tešlos. 
  • Kildindami tešlą, pasirūpinkite, kad patalpoje nebūtų skersvėjų, o temperatūra būtų pastovi. 
  • Jei norite ypač aromatingos bobos, į tešlą įmaišykite šlakelį romo ar brendžio. 
  • Kepant svarbu sekti temperatūrą - per aukšta temperatūra gali nudeginti bobos viršų, tuo tarpu vidus liks neiškepęs. Jei pastebite, kad viršus per greitai ruduoja, uždenkite kepinį folija. 
  • Išėmus iš orkaitės, leiskite bobai atvėsti formoje maždaug 10 minučių, o tik tada atsargiai išimkite. 

Ingredientai

    • pienas: 225 mililitrų
    • mielės: 50 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 1 stiklinės su trupučiu (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • sviestas: 125 gramų (galite maišyti perpus su margarinu)
    • miltai: ~3,5 stiklinės (gali prireikti kiek daugiau)
    • druska: žiupsnelio
    • vanilinis cukrus
    • šafranas (arba 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės)
    • kardamonas (jeigu norisi, aš nedėjau)
    • razinos
    • apelsino žievelės
    • džiovintos spanguolės (nebūtina, bet man patinka)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pašildytą pieną sumaišykite su mielėmis bei puse stiklinės miltų.
  2. 2. Šį mišinį uždenkite bei padėkite porai valandų šiltai (jis turi pakilti ir nuslūgti).
  3. 3. Tada atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Su puse cukraus suplakite baltymus bei įmaišykite į kildintą mišinį, su kita puse cukraus suplakite trynius ir taip pat įmaišykite.
  4. 4. Tuomet pridėkite druską, vanilinį cukrų, ciberžole arba šafraną, sumaišytą su 2 stiklinėmis miltų bei išminkykite, tešla gausis lipni. Įminkykite ištirpintą sviestą.
  5. 5. Razinas su džiovintomis spanguolėm nuplikykite, nusausinkite, apvelkite miltais bei kartu su apelsinų žievelėmis įminkykite į tešlą, pridėkite likusius miltus, išminkykite. Tešlą turėtų gautis minkšta, bet nelipti prie rankų bei dubens sienelių, todėl jeigu reikia dar pridėkite miltų.
  6. 6. Gerai išminkytą tešlą apdenkite bei padėkite šiltai pakilti.
  7. 7. Pakilusią dvigubai tešlą numinkykite bei vėl padėkite kilti, kai pakyla, vėl numinkykite.
  8. 8. Po to tešlą išdalinkite į formas. Formos boboms turi būt aukštos, tešlos pridėkite trečdalį formos, prieš tai patepę riebalais ir pabarstę miltais arba iškloję kepimo popieriumi. Galite kepti skardinėse nuo konservuotų vaisių arba daržovių - viskas puikiai gaunasi. Aš pati kepiau aukštoje, 15 centimetrų skersmens formoje bei kepimo popieriumi pailgintose keksiukų formelėse.
  9. 9. Į formas sudėję tešlą padėkite šiltai pakilti, pakilusią patepkite plaktu kiaušiniu bei kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Jeigu viršus per greitai apkepa, apdenkite folija. Kepkite tol, kol įsmeigtas bei ištrauktas medinis pagaliukas nesivelia tešla.
  10. 10. Paskui išimtas bobeles maždaug 10 minučių pavėsinkite formose, tuomet atsargiai išimkite bei vėsinkite suguldytas ant drobiniu rankšluosčiu apdengtos pagalvės, vis pasukdami ant kito šono.
  11. 11. Visiškai atvėsusias apibarstykite miltiniu cukrumi arba aptepkite mėgstamu glajumi.
  12. 12. Patiekite ir lepinkitės!
Mielinė velykinė boba su razinomis (Кулич)
Citrininė Velykų boba
(3)
Peri peri vištos marinatas
(2)