Miltiniai blyneliai - pagal smetonišką receptą

Autorius apie receptą

Miltiniai blyneliai – pagal smetonišką receptą – tai ne tik skanus, bet ir nostalgiškas patiekalas, atgaivinantis tarpukario Lietuvos virtuvės dvasią. Šie blyneliai buvo mėgstami tiek kaimo, tiek miesto šeimų, o jų paprastumas ir skonis – išties nenuginčijami. Lengvi, purūs, švelnaus vanilinio aromato blyneliai puikiai tinka pusryčiams, pavakariams ar net kaip desertas. Receptas yra paprastas, tačiau jo rezultatas – nepriekaištingas: blyneliai iškepa minkšti, elastingi, o tešla dėl išplaktų baltymų tampa ypač puri. Tokie blyneliai dažnai buvo patiekiami su grietine, uogiene, tirpintu sviestu ar net saldintu kondensuotu pienu.

Šis patiekalas idealiai tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams, o jo universalumas leidžia kiekvieną kartą atrasti naują skonį priklausomai nuo pasirinkto pagardo. Smetoniškas receptas šiam patiekalui suteikia išskirtinumo – tai ne tik blyneliai, tai istorinė kulinarinė patirtis, perduodama iš kartos į kartą.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje karvės pieno galima naudoti avižų, migdolų arba sojų pieną – tai ypač aktualu tiems, kurie netoleruoja laktozės ar laikosi veganiškos mitybos (taip pat keičiant kiaušinius bei sviestą).
  • Vanilinį cukrų galima keisti natūralia vanilės pasta arba vanilės ekstraktu, naudojant vos kelis lašus.
  • Lydytą sviestą galima keisti neutralaus skonio aliejumi – pavyzdžiui, saulėgrąžų arba rapsų.
  • Cukrų galima pakeisti nerafinuotu rudu cukrumi arba agavų sirupu – švelnesniam saldumui.
  • Miltus galima maišyti su viso grūdo kvietiniais miltais arba naudoti speltų miltus, siekiant šiek tiek sveikesnės alternatyvos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kiaušinių baltymus reikia plakti visiškai švarioje ir sausame inde – kitaip jie neišsiplaks iki reikiamos konsistencijos.
  • Tešlą galima palikti pailsėti 10–15 minučių – tuomet blyneliai bus dar puresni.
  • Kepant pirmą blynelį verta naudoti mažesnį kiekį tešlos – taip patikrinama keptuvės temperatūra ir riebalų kiekis.
  • Blyneliai greičiau ir tolygiau iškeps, jei keptuvė bus pakankamai įkaitusi – bet ne per daug, kad nesudegtų paviršius.
  • Geriausia naudoti nelimpančią keptuvę, tačiau jei jos neturite – prieš kiekvieną blyną šiek tiek papildomai įlašinkite sviesto ar aliejaus.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • druska: trupučio
    • miltai: 6 valgomųjų šaukštų
    • pienas: ~0,5 stiklinės
    • vanilinis cukrus: trupučio
    • lydytas sviestas: kepimui (arba aliejus)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
  2. 2. Į baltymus įberiame šiek tiek druskos, o į trynius- cukraus ir vanilinio cukraus.
  3. 3. Tada mikseriu išplakame baltymus iki standžių putų, kad pavertus indą jie neiškristų.
  4. 4. Po to su ta pačia plakimo šluotele plakame kiaušinių trynius kol jie pabals.
  5. 5. Į išplaktų trynių masę sudedame miltus bei supilame pieną. Išmaišome dar kartelį mikseriu. Tešla turėtų gautis maždaug grietinės tirštumo. Pakoreguojame ją pieno bei miltų kiekiu. Kai ji bus normaliai tiršta sudedame išplaktus baltymus bei jau atsargiai išmaišome su šaukštu.
  6. 6. Tuomet įkaitiname keptuvę įdėjusios gabaliuką lydyto sviesto (arba įpylę aliejaus) bei kepame blynelius.
  7. 7. Patiekiame su mėgstamais pagardais (pas mane grietinė sumaišyta su cukrumi) ir lepinamės!

Atsiliepimai

Laima

Labai skanūs blynai. Ačiū už receptą.
Atsakyti

Mantas

Labai skanus išėjo blynukai mano vaikams patiko
Atsakyti

Kristina

Mano išrankiam vyrui labai patiko. Išsisaugosiu receptą telefono užrašinėje. Labai ačiū autoriui! :)
Atsakyti

Kristina

Na, gaminau ne vieną kartą, bet kažkodėl šįkart labai jautėsi kiaušinio skonis. Viską dariau pagal receptą...

Tadas

Oi oi mano išrankuam vyrui 😂 tai ne toks jau išrankus jeigu miltiniai blynai suėjo kaip už ikrus 😂😂😂 pats tikriausiai nesugeba nei sumuštinio susitepti
Blyneliai à la Kinder Bueno
(1)