Moliūgų ir obuolių blyneliai

Autorius apie receptą

Moliūgų ir obuolių blyneliai – tai švelnaus skonio desertas arba lengvas pusryčių patiekalas, kuris idealiai tinka vėsesniems metų laikams. Šis blynelis – tai dviejų gamtos dovanų – saldžiarūgščių obuolių ir švelniai saldaus moliūgo – derinys, kuriame dera ne tik skonis, bet ir maistingumas. Blynelių tekstūra – purus ir minkštas vidus su lengvu traškesiu išorėje – leidžia šiam patiekalui tapti mėgstamu pasirinkimu tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Šio recepto ištakos siekia tradicinę lietuvišką virtuvę, kurioje moliūgas ir obuolys nuo seno vertinami ne tik dėl skonio, bet ir dėl jų teigiamo poveikio sveikatai. Naudojant pasukas bei mažiau cukraus nei įprasta desertuose, šie blyneliai tampa lengvesne, bet vis tiek gardžia alternatyva klasikiniams saldiems blynams.

Šis receptas taip pat puikiai tinka tiems, kurie nori išnaudoti rudeninius derlius arba paįvairinti pusryčių meniu sveikesniu desertu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Moliūgą galima keisti trintu sviestiniu moliūgu arba tarkuotomis morkomis, suteiks švelnų saldumą ir spalvą.
  • Saldžiarūgščius obuolius galima keisti kriaušėmis – jos suteiks šiek tiek švelnesnį, kvapnesnį skonį.
  • Pasukas galima pakeisti kefyru, natūraliu jogurtu ar net liesu pienu su keliais lašais citrinos sulčių.
  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų arba avižinius miltus – taip padidės patiekalo maistinė vertė.
  • Vanilinį cukrų galima keisti vanilės ekstraktu ar vanilės ankštimi.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, agavų sirupu ar ruduoju cukrumi švelnesniam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tarkuokite moliūgą ir obuolius paskutinę minutę, kad jie neišleistų per daug sulčių.
  • Jei masė tampa per skysta, papildomai įberkite šaukštą miltų.
  • Blyneliai bus puresni, jei kiaušinių baltymus atskirai išplaksite iki standžių putų ir atsargiai įmaišysite į tešlą.
  • Naudokite nelipnią keptuvę ir tik kelis lašus aliejaus – taip išvengsite riebalų pertekliaus.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies – per karšta keptuvė gali greitai apskrudinti išorę, o vidus liks neiškepęs.

Ingredientai

    • Moliūgas: 500 gramų
    • Saldžiarūgščiai obuoliai: 2 (dideli)
    • Kiaušiniai: 2
    • Cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • Pasukos: 1 puodelio
    • Miltai: ~1,5 puodelio
    • Vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • Cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • Aliejus (kepimui): pagal poreikį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nulupkite moliūgą bei obuolius, tada stambesne trintuve sutarkuokite juos į atskirus dubenėlius.
  2. 2. Tuo metu kitame dubenyje pradėkite plakti kiaušinius kartu su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps puri ir šviesi. Supilkite pasukas ir dar kartą išmaišykite.
  3. 3. Kitame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais, cinamonu bei vaniliniu cukrumi. Po truputį berkite šį sausųjų ingredientų mišinį į skystąją masę, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių.
  4. 4. Tuomet į gautą tešlą įmaišykite tarkuotą moliūgą ir obuolius. Masė turi būti nei per skysta, nei per tiršta – lengvai krentanti nuo šaukšto.
  5. 5. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus. Kai aliejus pakankamai įkais, šaukštu dėkite po nedidelį kiekį tešlos ir kepkite blynelius iš abiejų pusių po 2–3 minutes, kol jie gražiai apskrus.
  6. 6. Iškeptus blynelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
  7. 7. Patiekite karštus blynelius su natūraliu jogurtu, uogiene, šviežiomis uogomis arba medumi – pasirinkite pagal savo skonį.
Moliūgų ir obuolių blyneliai

Atsiliepimai

Traškūs cukinijų blynai
(1)
Trintų bulvių blynai su sūriu
(1)